Fotograf: Anders Wennersten

Lärarna var personligheter – underhållande och energiska

I vår serie om elever på Lindeskolan – sådana som gått på Lindeskolan – möter vi en man som skulle kunna kallas ölänning, göteborgare, Norabo, lindesbergare Han är deckarförfattare och journalist. Möt Johan Theorin.

Johan Theorin är född i och bor nu i Göteborg och Öland betyder mycket för honom. Havet har stor betydelse för honom och i hans böcker. Fotograf: Anders Wennersten
Johan Theorin är född i Göteborg och bor där idag. Öland betyder mycket för honom, havet har stor betydelse för honom och i hans böcker. Foto: Anders Wennersten

Skumtimmen, Sankta Psycho, Blodläge och Nattfåk är några av hans böcker. Han är flerfaldigt prisbelönad – bl a av Deckarakademin – och debutromanen Skumtimmen från 2007 är filmad av Daniel Alfredson. Johan Theorin föddes i Göteborg och växte upp i Nora och på Öland. Det är också på Öland som många av hans böcker utspelar sig.
Han gick på Lindeskolan. LindeNytt har bett honom – som den skribent han är – besvara våra skriftliga frågor genom mejl och här kommer svaren rakt av – som han själv formulerat dem:

LindeNytt: ”Vilket är ditt starkaste minne från Lindeskolan?”
JOHAN: Kanske första skoldagen 1979 när rektor Ohlsson välkomnade alla nya elever och sa att vi visserligen hade valt gymnasiet frivilligt, men det spelade ingen roll för nu var vi fast där utan återvändo i tre år. Men han sa det på ett vänligare sätt. När jag satt fast där i aulan kändes tre år som en evighet, resten av mina tonår.

LindeNytt: ”Vad vill du glömma från gymnasietiden?”
JOHAN: – Jag har inga våldsamma trauman som jag vill förtränga. Någon lärare fick ett utbrott ibland, men vi blev snabbt vänner igen. Blodpuddingen i matsalen var hemsk, men den var nog inte värre än den i grundskolan.

LindeNytt: ”Ofta nog kan skolminnen vara anekdotiska – kommer du ihåg när… Har du några sådana?”
JOHAN: – Det är jättetrist, men jag kan inte minnas en enda bra anekdot. Det kan bero på att högstadieåren i Nora var så hemska, med mycket bråk och flera elever i min årskurs som dog i olika trafikolyckor, så efter det kändes gymnasiet mest som en fridfull semester. Dessutom hade vi både rektorn Ohlssons dotter Inger och studierektorn Högströms dotter Åsa i min klass, så vi kanske kände oss påpassade.

LindeNytt: ”Ibland brukar man minnas gamla lärare – goda minnen eller sådana man vill glömma. Hur är det för dig?”
JOHAN: Jag minns dem, allihop var olika personligheter. Sigurd Westerberg var en underhållande historielärare. Tom Saverud lärde mig den franska jag kan, vilket är kul eftersom mina romaner kommer ut i Frankrike nu. Göran B Walldén var skolans mycket energiske kurator, som drog igång olika projekt. Och min engelsklärare Eva B Magnusson tyckte också om att skriva och är poet nu.

LindeNytt: ”Du bodde i Nora. Idag – hade Örebro varit ett alternativ för dig?”
JOHAN: – Inte Örebro, men att bo i Lindesberg hade nog varit bättre än att pendla i tre år från Nora. Jag fick åka hem när skolan var slut och satt hundratals timmar på bussen genom granskogarna. Bussresorna var kul ibland, men det hade varit roligare att stanna kvar i Linde och kunna träffa fler klasskompisar på kvällarna.

LindeNytt: ”Vad tyckte du då om Lindesberg?”
JOHAN: – Att det kändes som Nora, bara litet större. För mig var som sagt Linde mest bara Lindeskolan. Jag hann nästan aldrig ned på stan innan lektionerna började eller bussen kom.

LindeNytt: ”Har du kontakt med gamla skolkompisar?”
JOHAN: – Jag är fortfarande vän med de som var bästa kompisarna på Lindeskolan, Mats Larsson och Ture Sjöberg. Andra från Lindetiden har tittat in när jag har signerat böcker i bokhandeln, vilket är kul. Men ingen i min gymnasieklass verkar gilla att blicka tillbaka för vi har aldrig haft någon återträff.

LindeNytt: ”Vad gjorde du utanför lektionstid?”
JOHAN: – Håltimmarna känns mest som ett stort hål … Vad gjorde vi egentligen? Vi spelade en del teater och filmade en förvirrad filmkomedi. Jag har också minnen av att sitta i en nedsjunken soffa i kafeterian, men på den tiden drack jag inte kaffe. Så vad gjorde jag?

LindeNytt: ”Varför gick du humanistisk linje?”
JOHAN: – Jag var intresserad av språk och helt usel på matte. Och så är jag humanist, i betydelsen att jag tror på alla människors lika värde.

LindeNytt:Vilka ämnen intresserade dig – vilka ville du helst slippa?”
JOHAN: – Matematik ville jag slippa, som sagt. Alla de andra hade jag inget emot, men tyvärr är nog tonåren inte den tid i livet när man är mest tänd på att studera. Det var inte jag i alla fall. I dag hade jag tyckt att det var helt fantastiskt att få läsa en massa böcker om historia och fysik och psykologi och prata om dem efteråt, men det tyckte jag inte då.

LindeNytt:Jag blir nyfiken – berätta om den förvirrade filmkomedin?”
JOHAN: – På min tid var Lindeskolan inte så kreativ. Det fanns ingen skoltidning eller närradio och årsboken var bara en samling klassfoton. Ville man producera något fick man göra det helt själv. Min vän Mats hade spelat in smalfilmer på högstadiet i Frövi och ville fortsätta med det på gymnasiet, så vi bildade ett filmteam för att göra en sorts thrillerkomedi och fick en liten budget från någon skolfond. Kuratorn Göran var vår producent, han stöttade alltid energiska elever. Tyvärr hade vi inget riktigt manus utan filmade ganska spontant olika vilda scener i olika vrår på skolan, till en långfilm som blev väldigt kort, högst en timme. Eftersom alla inblandade kom från olika ställen och vi bara kunde träffas på Lindeskolan var det bara där vi filmade. Jag har tyvärr inte filmen, den visades aldrig offentligt och ligger nog som ett bortglömt mästerverk på någon vind.

LindeNytt: ”Kan man hitta karaktärer eller miljöer i dina böcker, som du hämtat från Lindeskolan, Lindesberg eller Nora?”
JOHAN: – Absolut, inget kommer ur tomma intet. Men mina romanfigurer brukar vara en blandning av olika personer som jag har träffat, kanske en persons utseende blandat med någon annans humör och en tredjes livssyn. Så man får titta noga om man ska känna igen något. Jag har inte skrivit några historier i skolmiljö, men får jag en idé om kusliga händelser på en gymnasieskola så kommer den säkert att likna Lindeskolan eftersom jag har varit där så mycket. I Nora jobbade jag på ett ålderdomshem som hette Tullbacka, och lånade minnena därifrån till det öländska äldreboendet i mina romaner.

LindeNytt: ”Idag är du journalist och författare. Vad gjorde att du valde ett skrivande yrke?”
JOHAN: – På Lindeskolan hade jag inga tankar på att bli författare, det kändes inte möjligt. Men jag gillade alltid att skriva uppsatser, och uppsatserna blev ofta någon påhittad berättelse. Så jag blev journalist på olika tidningar och fortsatte skriva berättelser ibland som en hobby, och fick några publicerade. De utspelade sig ofta på Öland eftersom min mor kom därifrån och vi alltid var där på loven. Till slut efter många år fick jag klart en kriminalroman om Öland, Skumtimmen, som blev så pass populär att jag kan skriva på heltid nu.

LindeNytt: ”50-årsjubileet, vad betyder det för dig? Vilka tankar får du?”
JOHAN: – Lindeskolan känns plötsligt väldigt ny, eftersom jag och den är ungefär lika gamla. På den tiden när jag gick där som historielös tonåring trodde jag nog att skolan var mycket äldre, men det var ju faktiskt bara i början av skolans historia. Förra året tog min systerson Viktor studenten där, och då var jag tillbaka på skolan och tyckte att det var fint att den fanns kvar.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna

Publicerad 11 september 2015 klockan 10:11

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Foto: Energikällan

bildspel Titta in i nya äventyrsbadet: Öppet igen efter omfattande renovering

Efter en omfattande renovering, har man nu öppnat hela äventyrsbadet i badhuset Energikällan igen. Samtidigt presenteras en rad nyheter som skall höja upplevelsen för både gammal som ung badgäst, meddelar badhuschef Fanny Ardesjö på torsdagen.

12 december 2019 klockan 16:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsArkivbild. Foto: Fredrik Norman

Polisen varnar efter miljonstölder ur entreprenadmaskiner

I oktober rapporterade LindeNytt, att en stöld av dyrbar navigationsutrustning skett ur en grävmaskin på en plats i Lindesbergs kommun. Nu har nya stölder drabbat entreprenörer i länet och polisen går därför ut med en skarp varning till samtliga som äger entreprenadmaskiner med den stöldbegärliga utrustningen.

12 december 2019 klockan 10:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Årets sista match väntar Linde Volley

Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året d...

SMHI klass 1-varnar för översvämningsrisk i Lindesbergs kommun

SMHI varnar nu för höga flöden och översvämningsrisk längs Arbogaån, som sträcker sig ...

Beslut från Länsstyrelsen: Sju lodjur får fällas i nästa års licensjakt

Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt efter lodjur i Örebro län. Totalt ...

Patrik Ljungberg hyllas under kvällens match. Foto: Lindlöven

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match

Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest trogna eldsjälar Ernst Röös. Ikväll vill man återupprepa förra årets succé med att hylla sin egen supersupporter Patrik Ljungberg.

11 december 2019 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snödroppar på väg upp. Vårtecknet fångades i en villaträdgård i måndags. Marco Åkesson berättar att det här inte är särskilt ovanligt - men att det naturligtvis är en lite märklig kontrast till årstiden. Foto: Fredrik Norman

Trädgårdsexperten förklarar tidiga vårtecken: ”Blir förvirrade”

Trots att det lackar mot jul, är det svårt att hålla tillbaka vårkänslorna när man ser hur snödropparna är på väg upp ur jorden redan nu. Bilden ovan är tagen i en villaträdgård i Lindesberg tidigare i veckan. Lindesbergs trädgårdsexpert, Marco Åkesson på Plantmarknaden, berättar att det finns en förklaring till varför snödroppar, och andra växter, vaknar så här.
– En mild höst kan göra att växterna blir förvirrade, om man säger så, säger Åkesson.

11 december 2019 klockan 10:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Charlie och Elliott bakade i Musikhjälpens sändning
För tolfte året i ordningen är Musikhjälpen tillbaka med sin makalösa 144-timmars maratonsändning i både radio och tv, där man lyfter fram och...
10 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Barnens Nobelfest – ett uppskattat inslag
Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i Stockholms stadshus. Björkhagaskolan var dock...
10 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lions gåva ger värme och glädje till behövande i juletid
Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ungefär 30 år har man inför varje jul skänkt ett...
10 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Flera långtradare blev stående på R50 på grund av halkan

Under sen eftermiddag och tidig kväll, har det inkommit rapporter från riksväg 50 om att det råder mycket besvärligt väglag – som har fått till följd att flera långtradare har blivit stående i Hällabacken strax norr om Fornaboda.
– En plogbil har kallats ut för att försöka hjälpa de som fastnat i backen, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

9 december 2019 klockan 19:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man misstänks ha misshandlat sin partner – greps när han försökte fly

En 43-årig man greps på måndagen misstänkt för att ha misshandlat sin partner.

9 december 2019 klockan 16:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där n...

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län - d...

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Nya fall av anlagda bränder i Storå

Strax efter midnatt i söndags, upptäckte allmänheten hur en person tände eld i papperskorgar vid Storåskolan. En patrull skickades ut och kunde snart finna en misstänkt gärningsperson.
– Det är en kvinna i 30-årsåldern, som nu misstänks för skadegörelse genom brand, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

9 december 2019 klockan 10:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken

Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller...

Väjde för älg – körde av vägen

Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt ...

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF ...

Förlust mot obesegrade Engelholm

Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens ...

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i ...

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt ...

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan valde dock att inte hoppa in eftersom hon visste att hon skulle åka buss. Händelsen polisanmäldes sedan under eftermiddagen.

5 december 2019 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart kan judofesten börja
På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är anmälda, och de ...
5 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort
Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar sitt arbete i Lindesberg för att istället driva ...
5 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke
Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i Lindesberg arena, med rubriken ”Dödshot och glitter, ...
4 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-04

2019-12-03

2019-12-03

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-01

2019-12-01

2019-11-30

2019-11-30

2019-11-29

2019-11-29

2019-12-13 09:26