Maria Ridman ger guldkunderna 20 procents rabatt. Foto: Hans Andersson

Länsförsäkringar: ”Minsta storbanken växer utan växtvärk”

De jobbar på Lindesbergs kanske minst kända bank. Det här är ett företag med tusen guldkunder – ett företag som ägs av sina kunder. Vi talar om Länsförsäkringar Bergslagen.

Maria Ridman är försäljningschef för privata bankaffärer och möter upp vid Kristinavägen mitt i centrala Lindesberg. På båda sidorna om entrén syns skyltar för försäkringar och fastighetsförmedling. Men var är banken ?
– För gemene man så kanske vår bankverksamhet inte är lika känd, men vi har två medarbetare här som arbetar med bankärenden, säger Maria Ridman, som berättar att av de övriga sex på kontoret arbetar fyra med försäkringar och två är fastighetsmäklare.
 
Med motiveringen ”Den minsta storbanken växer utan växtvärk och låter vinster gå tillbaka till nöjda kunder” utsåg tidningen Privata Affärer Länsförsäkringar till Årets Bank 2014. Länsförsäkringar Bergslagen har inga aktieägare utan pengarna går direkt tillbaka till kunderna. 2012 delade man ut 160 milj kr i återbäring. Som liten bank klarar man sig ganska helskinnad ur den kritik som storbankerna brukar få utstå, när bankkunder klagar över direktörslöner och miljardutdelningar och Maria Ridman säger att Länsförsäkringar får nya kunder som vill ha dem som huvudbank. Några byter åt andra hållet. Bankkunder är inte längre lika trogna som förr i tiden, när man satte in pengarna på samma bank som morfar eller farmor.


Åtta personer arbetar på Länsförsäkringar i Lindesberg som gärna vill att kunderna kommer in på kontoret. Foto: Hans Andersson 

Länsförsäkringars bank liknar mycket andra banker – med liknande räntor och avtalsvillkor. Inte heller här får du någon ränta på ditt lönekonto. Men genom att du har banken och försäkringsbolaget under samma tak kan det vara en fördel t ex om du råkar ut för en skada. Och är du kund inom tre områden – bank, försäkring och fastighetsförmedling – ja, då blir du guldkund och får 20 procent. Länsförsäkringar Bergslagen har 15 000 – 20 000 guldkunder. Tusen av dem genom kontoret i Lindesberg.

”Jag blev Guldkund och fick en Ingrid” står det på den stora affischen till vänster om entrén och Maria Ridman berättar gärna om hur Länsförsäkringar Bergslagen vill vara med i många viktiga skeden i Lindesbergarnas liv. Här på kontoret ska man klara av allt i vardagsekonomin. Här kan man försäkra det mesta – barnen, huset, bilen,djuren. I entrén finns saker som kan hålla olycka borta eller lindra den – som brandsläckare och cykelhjälmar.

Maria Ridman är chef för flera lokalkontor – från Sala i öster till Karlskoga i väster. Det är oundvikligt att prata om den stora branden i Västmanland förra året. Det blev förstås ett stort arbete för Länsförsäkringar Bergslagen. De har många kunder/delägare bland de drabbade, som fick hjälp av Länsförsäkringar och kontoret i Lindesberg gjorde stora insatser för att ta hand om kunder. Länsförsäkringar Bergslagen fick också ett pris som delades ut vid en gala som anordnades av tidningen Risk och Försäkring förra veckan för sitt ”helhetsgrepp vid skogsbranden”.
– Vi träffade kunder och andra ute på kriscentrum, i ladugårdar och på platser där vi tidigare aldrig mötts, sade en stolt chef efter prisutdelningen.


Maria Ridman tycker att Länsförsäkringar Bergslagens styrka är den lokala närvaron. Foto: Hans Andersson

Länsförsäkringar har funnits i över 150 år och uppstod som sk brandstodsbolag, för bränder var ett gissel i mitten av 1800-talet. På 1980-talet blev Länsförsäkringar i Örebro och Västmanland ett – Länsförsäkringar Bergslagen. I Örebro och Västerås finns också de största kontoren, men de har specialister som kan resa ut till lokalkontoren. Så t ex kan Lindesbergs-kontoret be att expertis kommer hit för att ge juridiska råd i familjeärenden eller finansiell rådgivning till företag.
  
När Maria Ridman kommer till Lindesbergskontoret den här gången, så har hon en släpvagn bakom bilen från Västerås. Det är utställningsmaterial som Länsförsäkringar ska ställa upp på Bomässan på Lindesberg Arena nu i helgen. Hon säger att Länsförsäkringars styrka är närheten till kunderna.

– Även om vi har många IT-lösningar och en app, så att våra kunder kan sköta bank- eller försäkringsärenden elektronisk, så vill vi ha det personliga mötet, säger hon och är mycket bestämd med att medarbetarna som varje dag finns på plats i Lindesberg, ska vara med på fotograferingen för LindeNytt, för ”det är ju dem som lindesbergarna känner igen”. Hon har mycket svårt att se Länsförsäkringar Bergslagen utan lokalkontor. Samtidigt säger hon att de är ”otroligt stolta” över det pris man fått för sin app. Via den kan man ansöka om lån eller starta ett sparande.

Länsförsäkringar Bergslagen har också ett samhällsengagemang i bygden. Bergslagslyftet är ett sponsorssamarbete för att stödja barn och ungdomar. Samhällsfonden delar sedan 2012 ut stipendier på sammanlagt 200 000 kr varje år. Stipendiater har varit t ex Missing People och Brottsoffer- Kvinno- och Tjejjourer.

Publicerad 28 april 2015 klockan 09:09

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Moderaternas Lotta Olsson, Sebastian Cehlin och Pär-Ove Lindqvist träffade butikschef Carolina Eriksson. Foto: Moderaterna

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en moderat trio bestående av Lotta Olsson, Riksdagsledamot Örebro Län, Pär-Ove Lindqvist för Lindesbergs Kommun och Sebastian Cehlin, Region Örebro. Under besöket fick man bättre vetskap om hur butiken årligen arbetar mot stölder, men också hur det fungerar med butikens servicetjänster – allt från hemleveranser av livsmedel till posthanteringen, meddelar Moderaterna i ett pressmeddelande.

11 november 2019 klockan 08:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till

Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara några få dagar.
– Just nu ser det ut som att vi kommer behöva ta in mer personal, säger Jojje Andersson på Sjömadäck AB i Lindesberg.

1 november 2019 klockan 13:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”

Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska lå...

Socialdemokraterna lovar att ta fighten för lasarettets framtid

I en debattartikel uttrycker Socialdemokraternas ordförande, John Omoomian, och ...

Energibolaget manar till försiktighet när vattennivåerna är höga

Just nu råder höga flöden i våra vattendrag - och med anledning av det går det ...

Kalle Eriksson och Susanne Andersson har under 20 år drivit ICA-butiken uppe på höjden. Foto: Jennie Larsson

ICA-handlarna på Östermalm firar 20 år

Det är nu 20 år sedan som paret Kalle och Susanne tog över ICA Östermalms på Hagaberg – och mycket har hänt under årens lopp. Bland annat har man blivit postombud och gjort två stora tillbyggnader av butiken.

24 oktober 2019 klockan 16:43 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Platschefen har sagt upp sig: ”Har varit en fantastisk tid”

För knappt tre år sedan tillträdde Laila Österholm tjänsten som platschef på Meritor i Lindesberg. Nu väntar dock andra utmaningar för Österholm, som lämnar sin tjänst vid årsskiftet.
– Jag har arbetat som platschef i snart tre år och det var ungefär så länge jag hade satt som mål när jag tackade ja till tjänsten, säger Laila Österholm i en kommentar till LindeNytt.

18 oktober 2019 klockan 11:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten
På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en ...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg
I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer man under kommande vecka att hänvisa gående till och från ...
10 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar
På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i Lindesberg. Redan nu har man bilar inbokade och...
4 oktober 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas att boka tid för spolning av avlopp. Samtidigt försöker man invagga kunden i trygghet genom att påstå att man samarbetar med det lokala företaget Lindesbergs VVS/El – vilket är en ren lögn.
– Vi har varit i kontakt med polisen och försöker samtidigt sprida det här så att ingen går på bluffen, förklarar Andreas Resare på Lindesbergs VVS/El.

3 oktober 2019 klockan 09:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank flyttar från Kristinavägen till Kungsgatan. Foto: Fredrik Norman

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan

Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. Sedan länge har banken haft två helt skilda kontor i centrala Lindesberg med olika inriktningar, ett på Kristinavägen och ett på Kungsgatan. Nu planeras för en flytt av kontoret på Kristinavägen – till just Sparbankshuset på Kungsgatan.
– Allt är inte klart ännu, men vi ser stora fördelar med att all personal kan sitta tillsammans, förklarar Cecilia Jeffner, VD för Bergslagens Sparbank.

30 september 2019 klockan 08:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad

Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frå...

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen

Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem...

Heta känslor i Lindesberg – Lisas nya bok har släppts

Lindesbergs romancedrottning har gjort det igen! Under torsdagen släppte Lisa White sin andra ...

Annons

Strands Grafiska kommer nu även att husera en Kunglig Hovleverantör. Foto: Camilla Lagerman

Kunglig Hovleverantör flyttar sin produktion till Lindesberg

Investmentbolaget Brover Group, som i somras förvärvade Strands Grafiska, har nu även förvärvat Calligraphen, en av Nordens ledande e-handlare för trycksaker. Efter förvärvet kommer Calligraphens produktion- och lagerverksamhet att flyttas till Lindesberg.

25 september 2019 klockan 10:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Folkfest när Linde Handelsdag hade premiär

Linde Handelsdag anordnades för första gången under lördagen, och man kan onekligen säga att man hade tur med v...

Giftfritt när Linde energi ersätter gamla ledningsstoplar

I våras påbörjades arbetet med att ersätta gamla kreosot-behandlade stolpar längs ledningsnätet...

300 tjänster skall bort – oklart hur det slår mot Frövi

På måndagsmorgonen meddelade BillerudKorsnäs, att man fram till år 2021 kommer att reducera ...

Premiär för Linde Handelsdag

Lördagen den 21 september är det premiär för Linde Handelsdag, ett event där tjugotalet företag belägna på industriområ...

Second handbutik flyttar till Kungsgatan

Röda Korsets second hand flyttar nu från de tidigare lokalerna på Skolgatan. Flyttlasset går dock endast några få ...

Avverkning av parkträd inför byggstart

Starten för ombyggnation av Flugparken i centrala Lindesberg ligger bara veckor bort - och redan om några dagar kommer...

Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande. Linda Svahn, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Fotograf: Rolf Karlsson Bildmakarna

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen, men när vi har svarat, ofta på fler än en omgång frågor får vi bara nya, liknande frågor. Vi svarade exempelvis insändarskribenten i NA den 9 juli. Några dagar senare kom dessa frågor, liknande de tidigare frågorna som vi redan besvarat. Vi fick två dagar på oss att svara, med start på en lördag mitt i sommaren då många tjänstepersoner (som vi tar hjälp av för att ta fram faktaunderlag) var på semester. Det bedömde vi som orimligt.

4 september 2019 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fira ”otursdagen” med ett gott skratt
För skrockfulla är fredagen den 13:e en riktig otursdag, då man aktar sig lite extra noga för svarta katter, stegar och speglar. Men för ...
4 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tog strid mot kommunens exploateringsplaner – nu har ärendet avgjorts i domstol
I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Lindesberg, att anta den detaljplan som skulle bana väg för ett nytt bostadsområde på en ...
28 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Öppnar för marknad på Kungsgatan igen
2014 flyttades Lindemarken från det klassiska marknadsstråket, Kungsgatan, till Kristinavägen. Nu öppnar arrangören för att även Kungsgatan ...
26 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-08-22

2019-08-21

2019-08-20

2019-08-15

2019-08-07

2019-08-05

2019-07-16

2019-07-13

2019-07-12

2019-07-10

2019-07-09

2019-07-09

2019-07-08

2019-07-07

2019-11-15 19:38