Kommunens tjänstemän ska granskas

Hur sköter – eller missköter – sig våra kommunala tjänstemän egentligen? Den frågan ställs nu på sin spets efter att Svenskt Näringsliv presenterat mycket negativa siffror gällande företagarnas förtroende för tjänstemännen. Kommunchef Lennart Jansson har tagit till sig av dessa uppgifter och säger att man nu ska undersöka vad som är orsaken till den negativa trenden.

Varför tappar Lindesbergs företagare förtroendet för tjänstemännen? Frågan har troligtvis en rad olika svar, men för att få grepp om missnöjet vill Lennart Jansson lyfta frågan till politikerna för att påbörja en närmare granskning.
-Vi måste få svar på det här, vad som har hänt och varför vi nu ser en sådan negativ trend i Lindesberg. Jag har själv tittat på Svenskt Näringslivs ranking och det ser inte bra ut, kommenterar Lennart.
Att företagarna förlorar såväl hopp som förtroende är inte så väldigt konstigt egentligen. Det räcker med att lyssna på vad företagarna själva har att säga. Bristande kommunikation och dåligt bemötande är bara något av allt som kommit till vår kännedom. Byråkratin råder.

Restaurang fick byråkratisk käftsmäll
Företagaren Ulla Ekström på Kretschmann´s Inn är bara en i raden som anser att tjänstemän många gånger agerar på ett felaktigt och fult sätt. För snart tre veckor sedan fick hon besök av en tjänsteman som mer eller mindre idiotförklarade henne. Det är naturligtvis inte ett företagsfrämjande tillvägagångssätt.
-I protokollet skrev hon att jag inte är kompetent nog att bedriva denna typ av verksamhet, förklarar Ulla som naturligtvis tog mycket illa vid sig.

”Vi ska stänga här”
Det är fredag 25 april – lönehelg. Restaurangen är välbesökt och folk sitter och äter sin mat när tjänstemän från kommunens miljökontor ”hälsar på”. En av tjänstemännen kommer in och påstår att ”det här är en skitig restaurang” med hög ton för att gästerna ska höra.
Detta inträffade under en vanlig kontroll av verksamheten.
-Det är jätteviktigt med kontroller och jag har aldrig haft problem med det tidigare under mina 21 år i branschen. Här handlar det mer om hur tjänstemannen har misskött sin uppgift, tycker Ulla.
Tjänstemannen i fråga insisterade nämligen att samtalet med restaurangägaren skulle ske i närheten av kunderna – och mitt i lunchen.
-Hon sa högt och ljudligt så här: ”Vi ska stänga här”. Och folk började ju titta och fundera vad som stod på.

Nonchalanta kommentarer
Själva restaurangen hade nu inga större brister, inget utöver det vanliga. Slitage på vissa arbetsytor förekom – men var redan på gång att åtgärdas. Då försökte tjänstemannen finna andra grunder istället.
-Hon ansträngde sig ordentligt för att finna saker att anmärka på. Bland annat tittade hon på ett gångjärn och sa att det fanns smuts där. Därför var hela restaurangen skitig, berättar Ulla.
Vid ett par tillfällen ställde Ulla frågor tillbaka, rörande sådant som tjänstemannen anmärkte på. Ulla ville bara veta hur hon skulle rätta till sådant som ansågs bristfälligt i hennes ögon sett.
-Men då svarade hon bara nonchalant att ”det får du räkna ut själv”. Så var det hela tiden, hon uppträdde så fruktansvärt otrevligt, oetiskt och nonchalant. Jag har aldrig varit med om något liknande under alla år som vi har bedrivit verksamheten, säger Ulla Ekström.

Publicerad 15 maj 2008 klockan 13:43

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Polisen beslagtog jaktvapen efter larm om ”hotbild”

Polisen i Lindesberg har tagit jaktvapen i beslag från en person, som enligt uppgift skall ha uttalat sig på ett sätt som tolkats som en hotbild.
– Hotet är inte riktat direkt till en person, men så pass allvarligt att man beslutade sig för att ta mannens vapen i beslag, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

18 november 2019 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Timmy Lundegård

Tredje raka segern för Linde Volley

Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget upp ett spel som gick att känna igen, bortalaget Lund lyckades gå segrande ur ett av de spelande seten men trots det så var Linde-tjejerna helt överlägsna och bjöd på en skön hemmaseger.

17 november 2019 klockan 19:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap

Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag ...

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyres...

Kläfford fick kulturpris – skänkte pengarna till Lindeskolans esteter

I fredags kväll arrangerade Manskören Harmoni deras årliga sponsorevent med trer...

ARKIVFOTO: LindeNytt

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor sedan den förra hemmamatchen så gör sig volleyboll-tjejerna beredda för en ny hemmamatch där skånska Lund gästar Lindesberg Arena under söndagen.

15 november 2019 klockan 14:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Fibersatsningen skulle bli succé – blev en flopp

Det lät så bra för tre och ett halvt år sedan, när Lindesbergs kommun tecknade ett efterlängtat avtal med företaget Fibergruppen. En satsning var igång som skulle innebära att nio av tio på landsbygden i kommunen skulle ha tillgång till fiber, men vad hände?
– Det är ett misslyckande. Det är genant, säger Anders Widegren, enhetsansvarig för kommunens IT- och teleenhet, till Sveriges Radio P4 Örebro.

15 november 2019 klockan 13:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen julgran i centrum – men väl en bjässe vid infarten
Den traditionella julgranen i centrala Lindesberg lyser med sin frånvaro i år. Detta med anledning av den pågående ombyggnaden av Flugparken. Ist...
15 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Starka känslor när hundratalet undersköterskor demonstrerade
Frustrationen, oron och ilskan bland de berörda undersköterskorna var högst påtaglig under torsdagsmorgonen, när de samlades utanför kommunhuset...
14 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Flera personer överföll och rånade man i Fellingsbro
En man blev på onsdagskvällen rånad och misshandlad av flera gärningsmän i Fellingsbro. Enligt polisen skall mannen ha blivit rånad på sin ...
14 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Inger Svensson

Martin Almgren hyllar The Beatles tillsammans med musikkårer från två län

Trots att det är närmare 50 år sedan The Beatles var aktiva lever deras musik vidare i allra högsta grad. Helgen 23-24 november kliver Martin Almgren tillsammans med musikkårer från två län upp på scenen för att hylla det brittiska musikundret i konserten ”A Tribute to the Beatles”.

13 november 2019 klockan 13:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesbergs GK är en av flera föreningar som nu får pengar genom Svenska Spels Gräsroten. Foto: Bildbyrån

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Gräsroten. I Lindesberg tilldelas bland andra Lindesbergs GK drygt 20 000 kronor.

13 november 2019 klockan 10:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snöskottning eller inte snöskottning?

INSÄNDARE/DEBATT: Det här är riktat till dig som kör fordon på gatorna och även dom som är villaägare. Troligtvis...

Planerad demonstration utanför Kommunhuset när undersköterskor tar strid

Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”...

Risk för fallolyckor vid högtrafikerad bro – nu skall åtgärder vidtas

I samband med stängningen av Gröna bron i höstas, hänvisades all gång- och ...

AnnonsGenrebild: Fredrik Norman

Räddningstjänsten varnar för falska sotare

Räddningstjänsten i Kopparberg gick under måndagen ut på sociala medier med en varning för en ny form av åldringsbrott. Det handlar personer som utger sig att vara från räddningstjänsten och hävdar att de ska kontrollera sotning, uppger SVT Örebro.
– Det finns all anledning att vara vaksamma även i vår region, berättar kommunpolis Stefan Toll för LindeNytt.

11 november 2019 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut när hund gick genom isen

I lördags fick Nerikes Brandkår larm om att en hund hade gått genom isen i östra kommundelen strax innan lä...

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en ...

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes ...

Ny upphämtningsseger av Linde Volley

Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande ...

Fars Dag firas med handboll i Arenan

En ny helg väntar där alla pappor ska firas då Fars Dag tar sin början på söndagen, har man glömt Fars Dag-presenten ...

Genrebild. Arkivfoto: Lina Hagström/LindeNytt

Frontalkrock: Två personer har förts till sjukhus

Strax före klockan två på fredagseftermiddagen, larmade SOS Alarm ut att en frontalkrock mellan två personbilar hade inträffat i Siggebohyttan väster om Lindesberg.
– Två personer har avförts till sjukhus med ambulans, uppgav SOS Alarm vid 14.30-tiden.

8 november 2019 klockan 14:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

​SVT:s Mästerskaparna gästar Frövifors
Mästerskaparna är en minst sagt kreativ programserie, där deltagarna tävlar i att bemästra olika hantverkstekniker och material. I det tredje ...
8 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Försvagad bro måste skottas för hand i väntan på besked om dess bärighet
Sedan den gamla Gröna bron och syskonbron söderut, Nya Gröna bron eller fackverksbron som den också kallas, besiktigades så konstaterades stora ...
8 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Höj skatten och värna välfärden
INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län saknar mer än 350 miljoner kronor för att få ihop sin budget. Som ett första steg att nå en ekonomi i ...
8 november 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-07

2019-11-07

2019-11-06

2019-11-06

2019-11-06

2019-11-05

2019-11-05

2019-11-05

2019-11-04

2019-11-04

2019-11-04

2019-11-01

2019-11-01

2019-10-31

2019-11-18 12:11