FOTO: Frövi Judo

Judofest tar över Lindesberg Arena

Helgen bjuder på en stor judofest i Lindesberg. Med start idag öppnar Frövi Judo upp årets upplaga av Judofestivalen. Festivalen hålls i Lindesberg Arena och pågår över hela helgen, vilket lockar runt 400 deltagare.

Det har blivit dags för 2014 års upplaga av Judofestivalen. Evenemanget arrangeras av Frövi Judo och lockar deltagare från hela landet. Den här gången öppnar man upp helgen med Riksmästerskapen för högstadieungdomar på fredagen. Mästerskapen startar redan klockan 9.00 på fredagsmorgonen och pågår sedan fram till 16.00.

– Ja på dagen håller vi tävlingen och sen är börjar träningarna ikväll. Sen fortsätter det enligt vårat program över hela helgen, säger Björn Nyberg från Frövi Judoklubb.

Fredagens riksmästerskaps blir den enda tävlingen som äger rum under festivalhelgen. Själva konceptet med Judofestivalen utgår i övrigt från att träna, umgås, byta idéer och koppla av från judon med en rad aktiviteter. Från och med klockan 18.00 drar träningspassen igång och då kan man se atleter i alla åldrar delta.

– Det som är speciellt med vårat läger är att vi når alla ålderskategorier. Det är det enda lägret som har alla åldrar och det är så klart väldigt stort, berättar Björn Nyberg.

Frövi Judo har arrangerat detta ända sedan 80-talet. När man på började kallade man det för pingstläger, då judolägret inföll i samband med pingsthelgen. På den tiden höll man till i Wedevåg, en plats som sedermera förbyttes till Frövi. När sedan Lindesberg Arena stod klar valde man att flytta vidare och från och med förra året startade man det koncept som idag är känt som Judofestivalen.

Festivalen är vida omtalad och har alltid lockat många deltagare, framförallt under de tidiga åren. Nyberg berättar att medlemsantalet har gått i vågor och att det under några år gick ner kraftigt. En starkt bidragande effekt var när annandag pingst försvann som helgdag.

– Sen man tog bort helgdagen så tappade vi. Men det håller vi på att ta tillbaka nu i och med att vi börjar på fredagen. Det är klart att det inte är lika bra som när det var annandag pingst och alla var lediga. Men trots allt är vi tillbaka nu och det har nog mycket att göra med att det är ett annorlunda koncept och att vi har förändrat oss.

Till i år har nya steg tagits för att ytterligare förändra evenemanget. Utöver själva träningen läggs en stor vikt vid kring kringaktiviteter som bland annat kanot, parkour och klättring. Dessutom kommer man att hålla i tävlingsgrenarna Fångarna på Arenahallen och Gladiatorspel.

– Vi varvar träningspassen med de andra aktiviteterna. Det är för att vi vill få ett bredare koncept och ge möjligheten till andra aktiviteter. Det är lite orsaken också till att vi kallar det för festival och inte träningsläger, för det händer så pass mycket runt omkring, säger Björn Nyberg.

En annan stor del i festivalen är de olika seminarier som hålls. Tanken med dessa är att inspirera och motivera båda utövare, föräldrar och ledare som kan ta del av materialet. Till årets upplaga kommer Frövi Judo att mönstra hela sju föredragshållare, varav fem är hitresta.

Föredragshållarna fungerar även som tränare för träningspassen. Bland dessa finner man Jörgen Häggqvist som är en av Sveriges mest framgångsrika judokas och den OS-meriterade Wolfgang Biedron. Den som kommer mest långväga ifrån är skotten Peter Gardiner, som Frövi Judo samarbetat med mycket tidigare. Han är för tillfället anlitad av det svenska judoförbundet och är alltså verksam i Sverige.

– Och då tycker vi det är kul att få se honom i action. Det är självklart roligt att vi har en jätteduktig skotsk tränare här. Han kommer att ha seminarier för sitt upplägg i Skottland och sin träning, där det är intressant att lyssna, berättar Björn Nyberg som pushar för de många intressanta föredragshållarna.

– Seminarierna är spännande på det sättet att det handlar om de två uppläggen för judokonceptet. Dessutom har vi besök från det svenska judoförbundet där de talar om sitt upplägg fram till 2020. De kommer att hålla seminarier om skador med naprapater och docenter som jobbar för judoförbundet.

Inför festivalen är ungefär 360 deltagare föranmälda, men Nyberg är övertygad om att den siffran kommer att nå upp till målet på 400. Festivalen smygstartades alltså med en tävling på fredagsmorgonen och incheckningen sker sedan 17.00 i eftermiddag. De tillresta kommer att utnyttja alla typer av boende, i form av camping, skolutrymmen och så vidare.

Det blir en helg fylld av judo, både i form av träning och även teori. Klockan 16.00 på söndag slår portarna igen i Lindesberg Arena. Då kommer Judofestivalen anno 2014 att vara avslutad.

Publicerad 16 maj 2014 klockan 06:31

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Foto: Samuel Blixt

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är anmälda, och de regerande mästarna från Frövi Judo hoppas att få försvara sina medaljer inför en fullsatt arena. Det hela är upplagt för en enormt spännande dag.

5 december 2019 klockan 14:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Den nya världsmästaren Amanda Orrbo tillsammans med sin coach Jonathan Fagerhill. Foto: Johan Orrbo

VM-guld till Amanda Orrbo

Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre härliga matchvinster fick Amanda Orrbo från Lindesberg kliva högst upp på prispallen och ta emot sitt VM-guld!

2 december 2019 klockan 13:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger

Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de...

bildspel Ny hemmaseger för Linde Volley

Med en ny seger bakom sig och tre nya poäng till Elitserietabellen är Linde Volley nu ett steg närmare en plats i det efterlä...

Fatlum Ahmeti spelar i VM-kval 2020

Under fredagsmorgonen kom nyheten att LIF Lindesberg-spelaren Fatlum Ahmeti är uttagen till Kosovos handbollslandslag inför...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Linde Volley satsar mot Grand Prix

Med en tuff helg bakom sig där Linde Volley spelade två bortamatcher som slutade med en snöplig förlust mot Falköping och en överlägsen seger mot Värnamo så är volleyboll-tjejerna tillbaka i Lindesberg Arena för att avsluta månaden med en hemmamatch mot Linköping, en match som kan vara avgörande för att ta sig till Grand Prix-spel i januari.

28 november 2019 klockan 12:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Amanda tilldelades tidigare i år Lions bragdlejon. Nu är det VM i Portugal som väntar. Arkivfoto: Camilla Lagerman

VM nästa för Amanda

Imorgon fredag reser Frövi Judos Amanda Orrbo tillsammans med pappa Johan och tränaren Jonathan Fagerhill till portugisiska Guimarães, där Judo-VM för deltagare med Downs syndrom avgörs.

28 november 2019 klockan 09:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla bortamatcher för Linde Volley
En förlust och en seger blev resultatet när tjejerna från Linde Volley spelade dubbla bortamatcher under helgen, under lördagen blev det en jämn ...
24 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Frikast avgjorde bortamatch för LIF
Det blev en oväntad rysarmatch när LIF Lindesberg gästade Kungälv HK under lördagseftermiddagen, med ett oavgjort resultat efter första halvlek ...
23 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Anna Bernholm uttagen till OS i Tokyo
Sveriges Olympiska Kommitté presenterade under onsdagen de första aktiva i truppen till OS i Tokyo 2020, och bland de 15 första uttagna blivande ...
20 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

Tredje raka segern för Linde Volley

Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget upp ett spel som gick att känna igen, bortalaget Lund lyckades gå segrande ur ett av de spelande seten men trots det så var Linde-tjejerna helt överlägsna och bjöd på en skön hemmaseger.

17 november 2019 klockan 19:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Hemmalaget Värmland-Örebro kammade hem dubbla silver under helgens Riksmästerskap. Foto: Saga Lagerman

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap

Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag i judo, ett mästerskap som lockade tävlande från hela Sverige. Efter en dag med många tuffa och intensiva matcher stod tillslut hemmadistriktet Värmland-Örebro på prispallen som dubbla silvermedaljörer.

17 november 2019 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyres...

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor ...

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Grä...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes under matchen och trots en kanoninledning av LIF som inom loppet av 4 och en halv minut spelat sig till en 4-målsledning så fortsatte matchen med röda kort, segt hemmaspel och en tung förlust.

10 november 2019 klockan 21:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny upphämtningsseger av Linde Volley

Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande ...

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan

Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade...

bildspel Zetterlund visade upp sig mot Kärra

Med ett starkt försvar, fina inspel och snygga avslut så gick LIF Lindesberg med seger i debutmötet mot Kärra HF, det bj...

Lindesberg gick segrande ur nagelbitarmatchen

Säsongens andra hemmamatch bjöd på en minst sagt skakig inledning som inleddes med att man lite snopet fö...

Debutmöte när Kärra gästar Lindesberg

En minst sagt intressant handbollsmatch kommer att spelas under söndagseftermiddagen i Lindesberg Arena där den ...

Lindesberg Volley är tillbaka på hemmaplan

Efter två tuffa bortaförluster där Örebro tog sin 16:e raka derbyseger och Hylte/Halmstad helt enkelt bara var b...

Arkivbild Foto: Fredrik Stenfelt

Tuff match i Halmstad

Det blev en tung hemresa från Halmstad för volleyboll-tjejerna från Linde Volley under söndagen, trots en bra inledning i samtliga set fick Lindesberg se sig slagna av det ökänt tuffa Hylte/Halmstad när säsongens 3:e match inom elitserien skulle avgöras.

20 oktober 2019 klockan 21:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust trots en stark upphämtning
Tre utvisningar och en negativ måldifferens på 6 mål var LIF Lindesbergs facit i den första halvleken i lagets bortamatch mot Torslanda under lö...
19 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nya utmaningar i sikte för kartingföraren Johan Auer
Inför årets säsong siktade han mot toppen, något han nästan uppnådde. Med en andraplats i serien, och efter fyra år som tävlingsförare inom ...
17 oktober 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Andra raka segern för LIF
Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvällen där ...
13 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-11

2019-10-11

2019-10-11

2019-10-05

2019-10-05

2019-10-05

2019-09-28

2019-09-26

2019-09-20

2019-09-15

2019-09-14

2019-09-13

2019-09-11

2019-09-07

2019-12-06 20:10