Inget stoppar Anders Olsson. Nu siktar han mot Paralympics i Rio och när du läser det här är han på väg mot kval-tävlingar i Norge. Foto: Hans Andersson

”Järnmannen” peppade Lindesbergs företagare

Lindesbergs Näringslivsdag inleddes på torsdagsmorgonen med både stolthet och mod. Några hundra företagare, politiker och tjänstemän fick peppning som hette duga.
– Jag försökte – och det gjorde mig till vinnare, sade ”Järnmannen” Anders Olsson.

Arrangörerna: kommunen, Företagarna Bergslagen, Stadshotellet, Arenan, Linde City och Handelskammaren Mälardalen, började med att toppa med en återblick av vad som hände 11 december på arenan. Martin Almgren och hans Idol-kompisar fyllde arenan ( 7 000 fribiljetter) och fick applåder även av dagens publik, när den såg honom på storbildsskärmen. ”Martins reklam för Lindesberg är ovärderlig” konstaterade kommunledningen. Stolthet – är ett av ledorden för dagen.

Det andra är –  Mod. För att inspirera – inte bara under Näringslivsdagen utan också under företagarnas dagar framöver hade ”Järnmannen” Anders Olsson bjudits in. Han är en av Sveriges mest uppmärksammade handikappidrottare och extremsportare – sysslar mest med simning. Han tränar varje dag och det blir en 900 timmar om året. Den sora utmaningen för Anders Olsson från Hagfors var att simma hela Klarälven från längst i norr till hamnen i Karlstad. Det tog honom tolv dagar 165 000 armtag (!) – 28 mil!

– Allt de säger att jag inte kan, det vill jag göra och för mig är det viktigt att jag kommer före, och han berättar om alla de gånger han kommit inte bara före utan först. Han visar bilden på alla guldmedaljer som hänger hemma och säger skämtsamt att det finns någon silvermedalj där också.

Klarälvs-simningen drog in en halv miljon i sponsorpengar och han genomförde den för att finansiera ett camp vid Klarälven för funktionshindrade. Sponsorerna fick betala för varje meter han simmade – ”jag sålde älven meter för meter”. Under näringslivsdagen väckte Anders Olsson från sin rullstol beundran, glädje och tillförsikt och han fick gott om applåder för sina fantastiska bedrifter som idrottare och mycket skratt för den humor han förmedlade från  sin och handikappidrottarnas värld – en humor som gick hem när den förmedlades av en ”hjulbent”.

Handikappidrottaren Anders Olsson ägnar sig också åt triathlon och endurance sport, cyklar och åker skidor. I mitten av 90-talet blev han förlamad från midjan och nedåt. Han blev morfinberoende och en gång var det riktigt nära att livet tog slut på grund av tablettförgiftning. Han blev helt sängbunden i fem år. och gav upp hoppet, men det vände efter en utmaning från en vän och han har haft stora framgångar som idrottare och människa . Han är dubbel guldmedaljör i Paralympics och världsmästare i handikappsimning. Under Vansbrosimningen 2008 kom han i mål som nionde man av drygt tre tusen icke-handikappade fullföljande i herrklassen. Och direkt efter att han rullat ner från scenen satte han sig i bilen med sikte på Norge, där han ska kvala för att komma med i Paralympics i Rio de Janeiro. Han fick ett lycka till från Lindesbergspubliken som inte skulle bli förvånad att han finns på pallen i Rio.

Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson
Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson

Roger Hjälm, som driver Sjökrogen Katrinelund vid Hjälmaren och som han lyfte från en omsättning på ett par hundra tusen till 20 miljoner utstrålade också en smittande energi. Han kunde ha tagit över familjens VVS- företag, men i stället för att bli VD och rörmokare blev  han VD och kock och med exempel från sitt tidigare liv som bergsklättrare och extremskidåkare inspirerade han publiken. Budskapet var ”håll dig till (affärs-)planen. Plan A, B eller C, men bestäm vad du vill och håll riktningen”. Det har räddat (livet på?) honom många gånger.
I morse hyllades också Lindesbergs tre Gasell-företag Jardlers Åkeri och Lindesbergs Bygg som tog emot blommor  och Lindesbergs Grus& Maskin som tyvärr inte kunde vara på plats.

Publicerad 28 januari 2016 klockan 15:17

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


John Jäderqvist släpper sin tredje kriminalroman. Foto: Fredrik Norman

Nu släpper han sin tredje kriminalroman

Efter 40 år som polis, började John Jäderqvist skriva kriminalromaner. Sedan första boken ”Polisbil 60313” släpptes 2011 har det nu blivit tre stycken sammanlagt. Den tredje är rykande färsk och släpps idag, torsdag 21 november, på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.
– Skrivandet har blivit ett sätt för mig att hantera min sjukdomsbild och all tid jag tvingas ägna på sjukhus på grund av sjukdomen, berättar John Jäderqvist.

21 november 2019 klockan 11:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Butiksägaren Mattias Rudenvall flaggar för vad som komma skall - redan i morgon. Foto: Fredrik Norman

Audio Video plockar ned skylten och hänger upp en ny

Efter 56 år som Audio Video byter hemelektronikkedjan nu namn och blir istället Elon Ljud & Bild. Detta sker med anledning av ett initierat samarbete mellan Elon Group och Electra Gruppen, som äger kedjorna Elon respektive Audio Video. I Lindesberg finns en av landets 92 Audio Video-butiker, som nu skyltar om inför starten på en ny era.
– För våra kunder blir det egentligen ingen skillnad alls, bortsett från att de kommer mötas av den nya skyltningen som görs i samband med namnbytet, förklarar Mattias Rudenvall, som har drivit butiken sedan två år tillbaka.

19 november 2019 klockan 13:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en ...

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till

Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara nå...

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”

Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska lå...

John Omoomian och Irja Gustavsson lovar att S skall ta fighten för Lindesbergs lasarett. Arkivbilder. Foto: Ida Lindkvist, Fredrik Norman och Camilla Lagerman.

Socialdemokraterna lovar att ta fighten för lasarettets framtid

I en debattartikel uttrycker Socialdemokraternas ordförande, John Omoomian, och kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, oro och framtidsovisshet för Lindesbergs lasarett. Samtidigt lovar man att alltid ta fighten för att lasarettet skall förbli ett fullvärdigt akutsjukhus.

30 oktober 2019 klockan 09:21 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Energibolaget manar till försiktighet när vattennivåerna är höga

Just nu råder höga flöden i våra vattendrag – och med anledning av det går det kommunala energibolaget Linde energi ut med information om hur allmänheten bör förhålla sig till situationen.
– Om båten fortfarande ligger i eller om man äger en brygga kan det vara bra att se till att de är ordentligt förtöjda, säger Peter Ström som är chef för elproduktion på Linde energi i ett pressmeddelande.

25 oktober 2019 klockan 10:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

ICA-handlarna på Östermalm firar 20 år
Det är nu 20 år sedan som paret Kalle och Susanne tog över ICA Östermalms på Hagaberg - och mycket har hänt under årens lopp. Bland annat har ...
24 oktober 2019 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Platschefen har sagt upp sig: ”Har varit en fantastisk tid”
För knappt tre år sedan tillträdde Laila Österholm tjänsten som platschef på Meritor i Lindesberg. Nu väntar dock andra utmaningar för Ö...
18 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten
På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en ...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Begränsad framkomlighet kommer att råda under nästkommande vecka. Foto: Lindesbergs kommun

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer man under kommande vecka att hänvisa gående till och från stationsområdet, att välja andra gångstråk än det högtrafikerade Bytesgatan. Det kommer nämligen råda begränsad framkomlighet på sträckan i samband med att kantstenen, som en del i projektet Flugparken, kommer höjdjusteras då, informerar Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen.

10 oktober 2019 klockan 15:02 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

På måndag öppnar Besikta i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar

På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i Lindesberg. Redan nu har man bilar inbokade och första veckan bådar gott.
– Det är jätteroligt! Jag har varit med och öppnat stationer förut, och jag kan inte minnas att vi haft så bra tryck på något annat ställe, berättar stationschef Stefan Blom.

4 oktober 2019 klockan 11:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas ...

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan

Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. ...

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad

Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frå...

Annons


Lägenheterna på Skogalundsvägen är nu redo för inflytt. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen

Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem bostäder utmed Örebrovägen nu står klart för inflytt. Klart är också att fastigheten nu fått sin nya adress, vilket blev Skogalundsvägen 1.

27 september 2019 klockan 13:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Heta känslor i Lindesberg – Lisas nya bok har släppts

Lindesbergs romancedrottning har gjort det igen! Under torsdagen släppte Lisa White sin andra ...

Kunglig Hovleverantör flyttar sin produktion till Lindesberg

Investmentbolaget Brover Group, som i somras förvärvade Strands Grafiska, har nu även förvä...

bildspel Folkfest när Linde Handelsdag hade premiär

Linde Handelsdag anordnades för första gången under lördagen, och man kan onekligen säga att man hade tur med v...

Giftfritt när Linde energi ersätter gamla ledningsstoplar

I våras påbörjades arbetet med att ersätta gamla kreosot-behandlade stolpar längs ledningsnätet...

300 tjänster skall bort – oklart hur det slår mot Frövi

På måndagsmorgonen meddelade BillerudKorsnäs, att man fram till år 2021 kommer att reducera ...

Premiär för Linde Handelsdag

Lördagen den 21 september är det premiär för Linde Handelsdag, ett event där tjugotalet företag belägna på industriområ...

Nu öppnar Röda Korsets second hand i ny kostym. Foto: Fredrik Norman

Second handbutik flyttar till Kungsgatan

Röda Korsets second hand flyttar nu från de tidigare lokalerna på Skolgatan. Flyttlasset går dock endast några få meter. Från och med fredag 13 september återfinns butiken nämligen på Kungsgatan istället – där inredningsbutiken Stil & Ting huserade tidigare.
– Det mesta är gjort, nu är det bara detaljerna kvar, lät man hälsa när LindeNytt fick en förhandstitt på butiken tidigare i veckan.

12 september 2019 klockan 10:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Avverkning av parkträd inför byggstart
Starten för ombyggnation av Flugparken i centrala Lindesberg ligger bara veckor bort - och redan om några dagar kommer förberedelserna inför ...
5 september 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Politikerna svarar Ramsbergsborna
INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen, men när vi har svarat...
4 september 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fira ”otursdagen” med ett gott skratt
För skrockfulla är fredagen den 13:e en riktig otursdag, då man aktar sig lite extra noga för svarta katter, stegar och speglar. Men för ...
4 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-08-28

2019-08-26

2019-08-22

2019-08-21

2019-08-20

2019-08-15

2019-08-07

2019-08-05

2019-07-16

2019-07-13

2019-07-12

2019-07-10

2019-07-09

2019-07-09

2019-11-22 08:04