Henrik Carlzon, Bernt Carlzon och Ann-Sofie Gunnarsson på Jardlers Åkeri - som två gånger blivit DI-gasell. Foto: Hans Andersson

Jardlers Åkeri – en av Lindesbergs DI-gaseller

Att jobba i transportbranschen – med snabba transporter, snabb anpassning och en tuff omgivning. Då gäller det att vara smidig som en gasell. Jardlers Åkeri i Lindesberg har för andra året i rad fått utmärkelsen DI Gasell.
– Det här ett tecken på att vi jobbar på rätt sätt, säger Henrik Carlzon, som tillsammans med pappa Bernt och brodern Hans driver Jardlers Åkeri. Tillsammans med Ann-Sofie Gunnarsson visar han upp inramade diplom som företaget fått från Dagens Industri för 2014 och 2015.

Jardlers Åkeri AB tillhör en unik grupp företag. Det är under en procent av de svenska aktiebolagen som varje år har rätt att kalla sig Gasell-företag. De är de små snabb-växande företagen, som skapar de flesta jobben –  till skillnad mot de stora företagen som ofta minskar sysselsättningen för att effektivisera. ”Gasellerna är näringslivets dynamiska mellanskikt” skriver DI Gasell på sin hemsida.

Det var fyra transportföretag i Örebro län som kunde kalla sig gaseller förra året. Jardlers Åkeri var ett av dem. DI Gasell  redovisar en tillväxt för företaget på 127 procent mellan 2011 och 2014. För perioden närmast innan var tillväxten hela 234 procent. Senaste bokslutet visade på en omsättning på 57 milj kr och antalet anställda ligger de senaste åren  runt 20. Jardlers Åkeri kan också visa på ett stort eget kapital.

Jardlers Åkeri sköter transporter av hjulaxlar till Göteborg. Foto: Hans Andersson
Jardlers Åkeri sköter transporter av hjulaxlar till Göteborg. Foto: Hans Andersson

– Vår huvudkund är Volvo och vår affärsidé är att ligga högt upp i service till dem. Det är i den relationen som vi vill växa och vi ger oss inte ut på marknaden och konkurrerar om andra uppdrag, säger Henrik Carlzon.

Det är Volvo Lastvagnar som beställer transporter av fram- och bakaxlar som monterats på Meritorfabriken på andra sidan Stafettgatan och på 4,5 timmar kör Jardlers Åkeri ner dem till Göteborg. Det är fem långtradare som ligger ute varje dag med hundratals axlar väl förpackade i stora trälårar och på returresan tillbaka till Lindesberg tar de med sig delarna till nya lastbilsaxlar. Packningen sker dagtid hos Jardlers – en arbetsuppgift de har sedan tre år tillbaka.

– Vi har fulla transporter åt båda hållen och det går i ett, så när våra chaufförer har ( lagstadgad)  vilopaus så sker lossning och lastning i Göteborg, säger Henrik Carlzon.

Det är en pressad bransch där också snabba konjunktursvängningar märks direkt. Han berättar om hur den ekonomiska djupdykningen 2009 omedelbart slog till också mot dem. Den ena veckan hade Jardlers 22 transporter till Göteborg. Veckan efter var det bara tre lass som gick. Men de klarade av det också.

Ann-Sofie Gunnarsson och Henrik Carlzon kan visa diplom på att Jardlers Åkeri både står för sunda transporter och en god ekonomi. Foto: Hans Andersson
Ann-Sofie Gunnarsson och Henrik Carlzon kan visa diplom på att Jardlers Åkeri både står för sunda transporter och en god ekonomi. Foto: Hans Andersson

På samma bord som DI Gasell- diplomen finns också utmärkelsen Fair Transport – Sunda Transporter. Det är Sveriges Åkeriföretag som uppmärksammar sunda transporter från ansvarsfulla åkerier:

”Åkerier som kör trafiksäkert, tänker klimatsmart och erbjuder goda arbetsförhållanden. I en osund konkurrenssituation med dumpade priser på en överetablerad marknad finns risk att både köpare och säljare av transporter tummar på säkerhet, miljötänk och socialt ansvar. Allt i jakt på kortsiktiga kostnadsbesparingar. Vi anser att både köpare och säljare av transporter måste ta sitt ansvar för en säker, ren och ansvarsfull åkerinäring”, skriver Sveriges Åkeriföretag på sin hemsida.

Det som är dagens familjeägda Jardlers Åkeri har sitt ursprung i Fanthyttans Åkeri som på 30-talet drogs igång av fyra bröder Karlsson med transporter för Larsbo Kalk. 1998 fusionerades Fanthyttans Åkeri med det lika anrika Jardlers Åkeri, som en gång i tiden börjat med mjölktransporter. 2005 delades det dåvarande företaget upp i två –  Jardlers Logistik, som inte har något med familjen Carlzon att göra, och  Jardlers Åkeri som då etablerade sig på industriområdet i Lindesberg – först på Bandygatan – och nu ännu närmare Meritor; på Tennisgatan.

Publicerad 5 januari 2016 klockan 13:34

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Moderaternas Lotta Olsson, Sebastian Cehlin och Pär-Ove Lindqvist träffade butikschef Carolina Eriksson. Foto: Moderaterna

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en moderat trio bestående av Lotta Olsson, Riksdagsledamot Örebro Län, Pär-Ove Lindqvist för Lindesbergs Kommun och Sebastian Cehlin, Region Örebro. Under besöket fick man bättre vetskap om hur butiken årligen arbetar mot stölder, men också hur det fungerar med butikens servicetjänster – allt från hemleveranser av livsmedel till posthanteringen, meddelar Moderaterna i ett pressmeddelande.

11 november 2019 klockan 08:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsArkivbild. Foto: Hans Andersson

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till

Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara några få dagar.
– Just nu ser det ut som att vi kommer behöva ta in mer personal, säger Jojje Andersson på Sjömadäck AB i Lindesberg.

1 november 2019 klockan 13:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”

Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska lå...

Socialdemokraterna lovar att ta fighten för lasarettets framtid

I en debattartikel uttrycker Socialdemokraternas ordförande, John Omoomian, och ...

Energibolaget manar till försiktighet när vattennivåerna är höga

Just nu råder höga flöden i våra vattendrag - och med anledning av det går det ...

Kalle Eriksson och Susanne Andersson har under 20 år drivit ICA-butiken uppe på höjden. Foto: Jennie Larsson

ICA-handlarna på Östermalm firar 20 år

Det är nu 20 år sedan som paret Kalle och Susanne tog över ICA Östermalms på Hagaberg – och mycket har hänt under årens lopp. Bland annat har man blivit postombud och gjort två stora tillbyggnader av butiken.

24 oktober 2019 klockan 16:43 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Platschefen har sagt upp sig: ”Har varit en fantastisk tid”

För knappt tre år sedan tillträdde Laila Österholm tjänsten som platschef på Meritor i Lindesberg. Nu väntar dock andra utmaningar för Österholm, som lämnar sin tjänst vid årsskiftet.
– Jag har arbetat som platschef i snart tre år och det var ungefär så länge jag hade satt som mål när jag tackade ja till tjänsten, säger Laila Österholm i en kommentar till LindeNytt.

18 oktober 2019 klockan 11:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten
På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en ...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg
I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer man under kommande vecka att hänvisa gående till och från ...
10 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar
På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i Lindesberg. Redan nu har man bilar inbokade och...
4 oktober 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas att boka tid för spolning av avlopp. Samtidigt försöker man invagga kunden i trygghet genom att påstå att man samarbetar med det lokala företaget Lindesbergs VVS/El – vilket är en ren lögn.
– Vi har varit i kontakt med polisen och försöker samtidigt sprida det här så att ingen går på bluffen, förklarar Andreas Resare på Lindesbergs VVS/El.

3 oktober 2019 klockan 09:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank flyttar från Kristinavägen till Kungsgatan. Foto: Fredrik Norman

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan

Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. Sedan länge har banken haft två helt skilda kontor i centrala Lindesberg med olika inriktningar, ett på Kristinavägen och ett på Kungsgatan. Nu planeras för en flytt av kontoret på Kristinavägen – till just Sparbankshuset på Kungsgatan.
– Allt är inte klart ännu, men vi ser stora fördelar med att all personal kan sitta tillsammans, förklarar Cecilia Jeffner, VD för Bergslagens Sparbank.

30 september 2019 klockan 08:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad

Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frå...

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen

Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem...

Heta känslor i Lindesberg – Lisas nya bok har släppts

Lindesbergs romancedrottning har gjort det igen! Under torsdagen släppte Lisa White sin andra ...

AnnonsStrands Grafiska kommer nu även att husera en Kunglig Hovleverantör. Foto: Camilla Lagerman

Kunglig Hovleverantör flyttar sin produktion till Lindesberg

Investmentbolaget Brover Group, som i somras förvärvade Strands Grafiska, har nu även förvärvat Calligraphen, en av Nordens ledande e-handlare för trycksaker. Efter förvärvet kommer Calligraphens produktion- och lagerverksamhet att flyttas till Lindesberg.

25 september 2019 klockan 10:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Folkfest när Linde Handelsdag hade premiär

Linde Handelsdag anordnades för första gången under lördagen, och man kan onekligen säga att man hade tur med v...

Giftfritt när Linde energi ersätter gamla ledningsstoplar

I våras påbörjades arbetet med att ersätta gamla kreosot-behandlade stolpar längs ledningsnätet...

300 tjänster skall bort – oklart hur det slår mot Frövi

På måndagsmorgonen meddelade BillerudKorsnäs, att man fram till år 2021 kommer att reducera ...

Premiär för Linde Handelsdag

Lördagen den 21 september är det premiär för Linde Handelsdag, ett event där tjugotalet företag belägna på industriområ...

Second handbutik flyttar till Kungsgatan

Röda Korsets second hand flyttar nu från de tidigare lokalerna på Skolgatan. Flyttlasset går dock endast några få ...

Avverkning av parkträd inför byggstart

Starten för ombyggnation av Flugparken i centrala Lindesberg ligger bara veckor bort - och redan om några dagar kommer...

Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande. Linda Svahn, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Fotograf: Rolf Karlsson Bildmakarna

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen, men när vi har svarat, ofta på fler än en omgång frågor får vi bara nya, liknande frågor. Vi svarade exempelvis insändarskribenten i NA den 9 juli. Några dagar senare kom dessa frågor, liknande de tidigare frågorna som vi redan besvarat. Vi fick två dagar på oss att svara, med start på en lördag mitt i sommaren då många tjänstepersoner (som vi tar hjälp av för att ta fram faktaunderlag) var på semester. Det bedömde vi som orimligt.

4 september 2019 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fira ”otursdagen” med ett gott skratt
För skrockfulla är fredagen den 13:e en riktig otursdag, då man aktar sig lite extra noga för svarta katter, stegar och speglar. Men för ...
4 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tog strid mot kommunens exploateringsplaner – nu har ärendet avgjorts i domstol
I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Lindesberg, att anta den detaljplan som skulle bana väg för ett nytt bostadsområde på en ...
28 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Öppnar för marknad på Kungsgatan igen
2014 flyttades Lindemarken från det klassiska marknadsstråket, Kungsgatan, till Kristinavägen. Nu öppnar arrangören för att även Kungsgatan ...
26 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-08-22

2019-08-21

2019-08-20

2019-08-15

2019-08-07

2019-08-05

2019-07-16

2019-07-13

2019-07-12

2019-07-10

2019-07-09

2019-07-09

2019-07-08

2019-07-07

2019-11-12 06:20