Foto: Fredrik Norman

Insändare: Naturreservat ett kostsamt hinder för fortsatt utveckling av Lindesberg

Bildandet av ett naturreservat på Kyrkberget, har inte fallit i god jord hos alla berörda: invånarna i Lindesbergs kommun. En av de privatpersoner som offentligt ifrågasätter syftet och konsekvenserna, är Jesper Almlöf. Han anser att naturreservatet är ett mycket kostsamt hinder för en fortsatt utveckling av Lindesberg stad där ett dött träd har för hög status kontra invånarnas dito.

Bildandet av naturreservat på Kyrkberget
Under en längre tid har en process pågått för att tillskapa ett naturreservat. Denna process är nu inne i en process när Lindesbergs kommuns invånare har möjlighet att tycka och tänka gällande detta.
För att denna process inte skall fortlöpa utan den debatt ett sådant radikalt förändrande av möjligheterna att använda oss av kyrkberget nu och i framtiden har jag känt mig nödgad att skriva denna insändare. Jag vill att var och en i Lindesbergs kommun, som har något att säga angående detta bör läsa igenom i alla fall de första fem sidorna i det förslag som finns, (www.lindesberg.se klicka på BMB ikonen, samråd kyrkberget) och ge er syn på detta. Mitt förslag är att ni skickar ert svar till info@bmb.se samt en kopia till jerry.elvin@lindesberg.se  anders.ceder@lindesberg.se, par-ove.lindqvist@lindesberg.se  jonas.kleber@lindesberg.se .

Det har i dagarna publicerats artiklar här på LindeNytt angående farliga träd på kyrkberget. I enlighet med nu gällande skötselförslag kommer  nya premisser att gälla för trädsäkerheten i området, ” Det är av yttersta vikt för den biologiska mångfalden att i möjligaste mån lämna kvar gamla grova och/eller döende eller döda träd så intakt det går. När man upptäcker ett träd som befaras vara farligt ska en avvägning göras mellan naturvärden, säkerhetskrav och ekonomi. I denna avvägning ska naturvärden väga tungt.” Citat bilaga tre, sid 12. Vi får alla hoppas att det inte växer några fårtickor etc. på de farliga träd som i dagsläget står på kyrkberget, för om naturreservatet bildas kommer de med stor sannolikhet stå kvar. Ett naturreservat finns för alltid, och någon förändring av detta kommer inte vara möjligt.

Nedan publicerar jag mitt svar på samrådet.

Det syfte som presenteras för bildandet av reservatet kan utan problem upprätthållas genom att området har kvar sin status som parkområde, vilket bevisligen fungerat under många årtionden. Om en skötselplan, i likhet med den som tagits fram för reservatet, används med ett tydligt mål hur parkområdet skall förbättras för invånare i Lindesberg kan området utvecklas till en väl fungerande park, men med den framtida flexibilitet som ett parkområde ändock ger inför framtiden. Sannolikheten att alla aspekter, eller ens i närheten av alla, som området kommer kunna användas till i framtiden är obefintlig. Om det i framtiden t.ex skulle uppkomma ett behov av ett nytt ledningstråk, med annan dragning än den redovisade tänkta så kommer detta direkt medföra ett stort problem om området klassificeras som naturreservat, medans det som parkområde finns en helt annan flexibilitet. Att beröva Lindesbergs invånare rätten att använda sig av det enda stora parkområde centralt i staden på det sätt vi själva vill, nu och i framtiden vore barockt.

Trots det undantag som finns i reservatsföreskrifterna inser vem som helst vilken fördyring av minsta lilla projekt (VA, El, cykelvägar, eventuella framtida ändamål), som troligtvis ligger till gagn både för kyrkbergets besökare och omkringliggande områden, att försvåras, fördyrars och troligtvis få dragningar som ej är nära en optimal lösning.

Om ett naturreservat tillskapas, mitt i Lindesberg, kommer en våt filt förläggas över detta område och förhindra utvecklingen av Lindesberg som stad, på samma sätt som t.ex i Sörlunda, där troligtvis inte ens den gräns som reservatet har gäller, utan denna kan utökas om berörda myndigheter anser detta är behövligt (läs länstyrelsen). Som tidigare sagts förflyttas Lindesbergarnas möjlighet att förfoga och bestämma över området till den lagstiftning som gäller för naturreservat samt kommunens handläggares godtycke vid eventuell förändring av/omdragning/planerade reparationer av vägar, stigar, kablar, underhåll av byggnader etc (reservatsföreskrift B) om hur dessa skall genomföras. Anser denna att det ska utföras på ett visst sätt, oavsett fördyring är det på detta sätt det skall skötas.

Anser även att det vore bra om Lindesbergs kommun, i samband med framtagandet av underlaget till det tänkta bildandet av naturreservatet redovisar vilken kostnad detta medför, samt i vilken takt detta skall genomföras. I ett första skede kostnader för de föreslagna upprustningar av byggnaderna, som i närtid renoverats men i brist på användande av de invånare som i och med omdaningen till naturreservat kommer vallfärda hit, låtits förfalla, röjning av alla områden enligt skötselplan, elektrifiering av delar av området, utkikstorn, besiktning och reparation av vattentorn etc. vid reservatets eventuella födelse. I ett andra skede redovisa den kostnad som en skötsel av hela detta område, i den omfattning som föreskrivs, kommer att kosta varje år i framtiden. Kommer extra anslag att ges till BKT för detta eller kommer övriga grönområden att få stå tillbaka eller kommer området att skötas som idag, d.v.s. att det blir som det blir?

Om ett sådant stort steg som att frånta Lindesbergarna förfoganderätten över detta område kommer genomföras bör ju i alla fall kostnaden vi i Lindesbergs kommun kommer få betala för att detta genomförs redovisas i samband med framtagande och redovisningen av planerna.
Det är ju klädsamt att påvisa förändringar och kostnader vid samma tillfälle, för att ge betraktaren möjlighet att ge sina synpunkter i ett sammanhang, eller är tanken att ”sälja” in idén och kommuninvånarna får ta smällen i efterhand?

Jesper Almlöf
Invånare i Lindesbergs kommun.

Publicerad 6 maj 2014 klockan 09:21

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50


Foto: IJF, Sabau Gabriela

Anna Bernholm uttagen till OS i Tokyo

Sveriges Olympiska Kommitté presenterade under onsdagen de första aktiva i truppen till OS i Tokyo 2020, och bland de 15 första uttagna blivande olympierna hittar vi Anna Bernholm från Frövi Judo.

20 november 2019 klockan 15:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsKatterna är ett välkommet tillskott för de boende på Ågården i Lindesberg. Foto:Jennie Larsson

Lurviga robotkatter förgyller vardagen på Ågården

Det jamades och kurrades för fullt i trapphuset på äldreboendet Ågården i Lindesberg under onsdagsförmiddagen när representanter från Lions Club Lindesberg besökte de boende med gåvor i form av tre robotkatter. Katterna både känns och ser verkliga ut, och de nya ägarna fullkomligt lyste upp när de fick syn på de lurviga små kompisarna.

20 november 2019 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Underkänt för kommunen i Ungdomens Nykterhetsförbunds kommunranking

Sedan 2012 har Ungdomens Nykterhetsförbund varje år rankat Sveriges kommuner utifrån ...

Man räddade sig själv och sin hund ur brinnande hus

En mycket kraftig villabrand utbröt på tisdagskvällen strax nordost om Vedevåg. - Man beskriver från ...

Audio Video plockar ned skylten och hänger upp en ny

Efter 56 år som Audio Video byter hemelektronikkedjan nu namn och blir istället Elon Ljud & Bild. Detta ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Ammunition hittades utomhus i bostadsområde

En handfull skarp ammunition har tagits omhand av polisen. Ammunitionen hittades utomhus i bostadsområdet Hagaberg.
– Det rör sig om fem patroner av kaliber 9 mm, som hittades av en privatperson, uppger Kenneth Johannesson, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

19 november 2019 klockan 09:56 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sänkt hastighet mellan Lindesberg och länsgränsen. Foto: Fredrik Norman

Sänkt hastighet på riksväg för ökad säkerhet

I slutet av oktober beslutades att totalt 111 mil statlig väg runt om i landet nu får sänkt hastighetsgräns från 90 till 80 km/h. I Lindesberg finns en av de vägar som berörs av beslutet och där omskyltning nu har skett.
– Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken, säger Sandra Nordahl, enhetschef Nationell Samhällsplanering, i ett nyhetsbrev på Trafikverkets hemsida.

18 november 2019 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen beslagtog jaktvapen efter larm om ”hotbild”
Polisen i Lindesberg har tagit jaktvapen i beslag från en person, som enligt uppgift skall ha uttalat sig på ett sätt som tolkats som en hotbild...
18 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tredje raka segern för Linde Volley
Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget upp ett spel som gick att k...
17 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap
Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag i judo, ett mästerskap som lockade tävlande fr...
17 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Hasse Persson

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyresö väntade under lördagseftermiddagen. En jämn match spelades där LIF dessutom höll en 2-målsledning under första halvlek men när matchens slut närmade sig så var poängmarginalen omvänd.

16 november 2019 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Manskören Harmoni

Kläfford fick kulturpris – skänkte pengarna till Lindeskolans esteter

I fredags kväll arrangerade Manskören Harmoni deras årliga sponsorevent med trerätters middag, musikunderhållning och utdelning av stipendiet ”Harmonis kulturpris till Gudrun Perssons minne”. Priset delades ut för tredje året i rad och kom i år att tillfalla Chris Kläfford, som ”närvarade” via en videohälsning då han för tillfället befinner sig i Los Angeles, USA.

16 november 2019 klockan 10:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor ...

Fibersatsningen skulle bli succé – blev en flopp

Det lät så bra för tre och ett halvt år sedan, när Lindesbergs kommun tecknade ett efterlängtat ...

Ingen julgran i centrum – men väl en bjässe vid infarten

Den traditionella julgranen i centrala Lindesberg lyser med sin frånvaro i år. Detta med ...

AnnonsEtt hundratal demonstranter samlades under morgonen utanför kommunhuset. Foto: Camilla Lagerman

Starka känslor när hundratalet undersköterskor demonstrerade

Frustrationen, oron och ilskan bland de berörda undersköterskorna var högst påtaglig under torsdagsmorgonen, när de samlades utanför kommunhuset i Lindesberg för att visa sitt missnöje mot socialnämndens omstridda beslut att ändra arbetstiderna för nattpersonalen.
– När ska vi få återhämta oss? frågade en kvinna uppgivet i folkmassan och möttes av applåder.

14 november 2019 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Flera personer överföll och rånade man i Fellingsbro

En man blev på onsdagskvällen rånad och misshandlad av flera gärningsmän i Fellingsbro. Enligt ...

Martin Almgren hyllar The Beatles tillsammans med musikkårer från två län

Trots att det är närmare 50 år sedan The Beatles var aktiva lever deras musik ...

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Grä...

Snöskottning eller inte snöskottning?

INSÄNDARE/DEBATT: Det här är riktat till dig som kör fordon på gatorna och även dom som är villaägare. Troligtvis...

Planerad demonstration utanför Kommunhuset när undersköterskor tar strid

Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”...

Risk för fallolyckor vid högtrafikerad bro – nu skall åtgärder vidtas

I samband med stängningen av Gröna bron i höstas, hänvisades all gång- och ...

Genrebild: Fredrik Norman

Räddningstjänsten varnar för falska sotare

Räddningstjänsten i Kopparberg gick under måndagen ut på sociala medier med en varning för en ny form av åldringsbrott. Det handlar personer som utger sig att vara från räddningstjänsten och hävdar att de ska kontrollera sotning, uppger SVT Örebro.
– Det finns all anledning att vara vaksamma även i vår region, berättar kommunpolis Stefan Toll för LindeNytt.

11 november 2019 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut när hund gick genom isen
I lördags fick Nerikes Brandkår larm om att en hund hade gått genom isen i östra kommundelen strax innan länsgränsen.
11 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris
I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en moderat trio bestående av Lotta Olsson, Riksdagsledamot Ö...
11 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo
Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes under matchen och trots ...
10 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-09

2019-11-09

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-07

2019-11-07

2019-11-06

2019-11-06

2019-11-06

2019-11-05

2019-11-05

2019-11-21 04:15