Repertoargruppen samlad med den nye dirigenten.

Harmoni i skuggan av ny dirigent

Efter 37 år av kvinnlig fägring vid dirigentpinnen är det dags för ett smått historisk byte för manskören Harmoni. Den nye dirigenten och konstnärlige ledaren är nämligen, hör och häpna, en man och han heter Rickard Larsson.

Efter att Ann-Christin Wassberg lett kören under smått otroliga 33 år så har Lena Svensson hållit i dirigentpinnen de fyra senaste åren. Nu blir det alltså andra tongångar när Rickard som till vardags är musiklärare på kulturskolan i Lindesberg känner sig redo att anta utmaningen att leda kören vidare.


– Även om jag inte har lett en ren manskör tidigare så har jag har jobbat med körverksamhet sedan jag slutade gymnasiet. Så jag känner mig trygg i rollen och inspirerad inför uppgiften, säger Rickard Larsson.Rickard Larsson och Hans Axelsson.


Det var tack vare ett sju veckor långt vikariat under hösten som kören och Rickard fick känna på varandra och tycke uppstod. När det sedan stod klart att Lena tänkte kliva av var steget naturligt att fråga Richard om att ta över.


– Utan vikariatet är jag inte säker på att jag hade tackat ja när jag fick från frågan. Vikariatet var ett bra tillfälle att få lära känna kören lite grann. När jag satt med på Capricen och lyssnade så gillade jag körens blandning och variation, att både kunna ha kul och spexa loss för att i nästa stund visa vilken bra och seriös kör man är tilltalar mig, berättar Rickard.


På tal om Capricen så har redan förberedelserna för nästa års Caprice startat. Kören har sommarlov men i går träffades körens repertoargrupp och Rickard i körens klubblokal för att börja dra upp skisserna för den stora händelse som alltid tilldrar sig helgen efter påsk. Nästa Caprice blir den 26 april, en show som blivit större och större och kräver mer förberedelser.


– Sedan vi flyttade till Arenahallen så har det blivit en enormt stor apparat och ett event som omsätter väldigt mycket pengar. Gästartisterna tenderar att bli dyrare och lika mycket pengar behöver läggas på all teknik, utan våra sponsorer hade det inte varit möjligt att genomföra Capricen, klargör Roger Hellsing från repertoargruppen.


Förutom all teknik med ljus och ljus så ska ett helt golv läggas in i arenan och niohundra stolar ställas ut på parketten för att ta emot de nästan 3000 betalande som besökte Capricen i år.Roger Hellsing och Christian Kokvik


– Det har blivit ett för stort projekt att bära för några få, så vi har byggt en organisation där alla i kören är med i olika grupper med olika ansvarsområden, vilket fungerar väldigt bra, säger Christian Kokvik.


Det är svårt att ta miste på entusiasmen hos repertoargruppen medan de ger sig i kast med att diskutera sånger till nästa år Caprice.


– Framförallt så är det väldigt roligt att göra detta. Tänk att vi som är glada amatörer får vara med att sätta upp en show som ses av 3000 människor och sedan ha förmånen att lite grann lära känna alla fantastiska artister som gästar oss, berättar Hans Axelsson som är vice dirigent.


Artisterna har verkligen varit många och folkkära, det vittnar alla porträtt som förgyller klubblokalens väggar. Innan jag smyger ut till sommarvärmen från källarlokalen på Skolgatan så tar jag en titt på porträtten och kan inte låta bli att bli imponerad över vad Harmoni har åstadkommit under alla år. Det blir onekligen väldigt spännande att se vem som dyker upp nästa år.

Publicerad 19 juni 2013 klockan 11:22

Björn Sundström , 070-130 33 86


ARKIVFOTO: LindeNytt

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor sedan den förra hemmamatchen så gör sig volleyboll-tjejerna beredda för en ny hemmamatch där skånska Lund gästar Lindesberg Arena under söndagen.

15 november 2019 klockan 14:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsArkivfoto: Fredrik Norman

Fibersatsningen skulle bli succé – blev en flopp

Det lät så bra för tre och ett halvt år sedan, när Lindesbergs kommun tecknade ett efterlängtat avtal med företaget Fibergruppen. En satsning var igång som skulle innebära att nio av tio på landsbygden i kommunen skulle ha tillgång till fiber, men vad hände?
– Det är ett misslyckande. Det är genant, säger Anders Widegren, enhetsansvarig för kommunens IT- och teleenhet, till Sveriges Radio P4 Örebro.

15 november 2019 klockan 13:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen julgran i centrum – men väl en bjässe vid infarten

Den traditionella julgranen i centrala Lindesberg lyser med sin frånvaro i år. Detta med ...

Starka känslor när hundratalet undersköterskor demonstrerade

Frustrationen, oron och ilskan bland de berörda undersköterskorna var högst påtaglig under ...

Flera personer överföll och rånade man i Fellingsbro

En man blev på onsdagskvällen rånad och misshandlad av flera gärningsmän i Fellingsbro. Enligt ...

Foto: Inger Svensson

Martin Almgren hyllar The Beatles tillsammans med musikkårer från två län

Trots att det är närmare 50 år sedan The Beatles var aktiva lever deras musik vidare i allra högsta grad. Helgen 23-24 november kliver Martin Almgren tillsammans med musikkårer från två län upp på scenen för att hylla det brittiska musikundret i konserten ”A Tribute to the Beatles”.

13 november 2019 klockan 13:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesbergs GK är en av flera föreningar som nu får pengar genom Svenska Spels Gräsroten. Foto: Bildbyrån

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Gräsroten. I Lindesberg tilldelas bland andra Lindesbergs GK drygt 20 000 kronor.

13 november 2019 klockan 10:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snöskottning eller inte snöskottning?
INSÄNDARE/DEBATT: Det här är riktat till dig som kör fordon på gatorna och även dom som är villaägare. Troligtvis är det en och samma ...
13 november 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Planerad demonstration utanför Kommunhuset när undersköterskor tar strid
Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”Heltidsresan” i Lindesbergs kommun har varit föremål för intensiva ...
12 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Risk för fallolyckor vid högtrafikerad bro – nu skall åtgärder vidtas
I samband med stängningen av Gröna bron i höstas, hänvisades all gång- och cykeltrafik till Nya Gröna bron (fackverksbron) vid Loppholmarna ett ...
12 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Genrebild: Fredrik Norman

Räddningstjänsten varnar för falska sotare

Räddningstjänsten i Kopparberg gick under måndagen ut på sociala medier med en varning för en ny form av åldringsbrott. Det handlar personer som utger sig att vara från räddningstjänsten och hävdar att de ska kontrollera sotning, uppger SVT Örebro.
– Det finns all anledning att vara vaksamma även i vår region, berättar kommunpolis Stefan Toll för LindeNytt.

11 november 2019 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brandkåren ryckte ut när hund gick genom isen

I lördags fick Nerikes Brandkår larm om att en hund hade gått genom isen i östra kommundelen strax innan länsgränsen.

11 november 2019 klockan 11:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en ...

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes ...

Ny upphämtningsseger av Linde Volley

Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande ...

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstänkt mordförsök i Linde: ”En person greps och anhölls misstänkt för brottet”

En man greps under natten till lördag misstänkt för mordförsök. Mannen blev under natten anhållen. Enligt polisen skall det misstänkta brottet ha ägt rum i en bostad i Lindesberg omkring midnatt.
– Efter förhör har åklagare beslutat att han fortsatt skall hållas anhållen misstänkt för mordförsök, kommenterar polisens presstalesperson, Mats Öhman.

9 november 2019 klockan 16:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fars Dag firas med handboll i Arenan

En ny helg väntar där alla pappor ska firas då Fars Dag tar sin början på söndagen, har man glömt Fars Dag-presenten ...

Frontalkrock: Två personer har förts till sjukhus

Strax före klockan två på fredagseftermiddagen, larmade SOS Alarm ut att en frontalkrock mellan två ...

​SVT:s Mästerskaparna gästar Frövifors

Mästerskaparna är en minst sagt kreativ programserie, där deltagarna tävlar i att bemästra olika ...

Försvagad bro måste skottas för hand i väntan på besked om dess bärighet

Sedan den gamla Gröna bron och syskonbron söderut, Nya Gröna bron eller ...

Höj skatten och värna välfärden

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län saknar mer än 350 miljoner kronor för att få ihop sin budget. Som ett första steg ...

”Elvis” kommer till Lindesberg med färgsprakande show

1995 blev han Elvis med hela svenska folket efter sin vinst i ett av Sveriges på den tiden ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Företag drabbades av stöld – polisen går ut med signalement på misstänkta

Ett företag på industriområdet i Lindesberg blev på onsdagen utsatt för en stöld. Nu söker polisen två mörkhyade personer som lämnade platsen i en röd VW Passat av äldre modell.
– Det har stulits bussbatterier, något som orsakat företaget ganska stor ekonomisk skada, kommenterar Stefan Dangardt vid polisregion Bergslagen.

7 november 2019 klockan 10:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Här får Kägelbanans oktagon nytt tak
Första etappen i renoveringen av den gamla kägelbanan på Kyrkberget, lider nu mot sitt slut. I den första etappen har man lagt all kraft på att r...
6 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Flera hus kontrollerades efter larm om befarad brand
Strax före klockan 16 på onsdagen, larmades Nerikes Brandkår och ambulans om en befarad villabrand strax utanför Lindesberg.
6 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan
Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade lag från Frövi Judo som nu ska försöka fö...
6 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-05

2019-11-05

2019-11-05

2019-11-04

2019-11-04

2019-11-04

2019-11-01

2019-11-01

2019-10-31

2019-10-30

2019-10-30

2019-10-30

2019-10-29

2019-10-29

2019-11-15 18:43