Idag återbrukades T-shirtar på Frövifors Pappersbruksmuseum. Foto: Ida Lindkvist

Hårband och väska av gammal tröja

Av T-shirtar, som blivit gamla, urtvättade eller bara tråkiga, kan man skapa sådant som hårband, väskor och halsdukar. Förutom material är lite fantasi, eventuellt nål och tråd, och en sax allt som behövs. Det här kunde man i samband med Bergslagens familjeveckor, under en Workshop på Frövifors Pappersbruksmuseum, idag, onsdag, få möjlighet att prova på.

Det är Sara Hillersberg som tillsammans med sin praktikant visar besökarna hur man kan återbruka en T-shirt på alla möjliga tänkbara vis. Sara ställer ut vid museets konstutställning ”Stilmedveten”, vilken är en del av deras satsning på Miljöåret 2015.

– Jag har varit och gjort det här i Karlskoga också, berättar Sara om Workshopen som hon håller i.

4 2 3

I Vadköping har hon en återbruksbutik där hon framförallt jobbar mycket med textiler, såsom gamla dukar och kläder. Och just T-shirtar är något som hon gillar att arbeta med och skapa av, vilket smittar av sig på de som kommit för att testa på.
– T-shirtar är väldigt kul, framförallt de med mönster, då kan man bevara det mönstret även om man märker att de börjar bli slitna under armen eller sådär. Då kan man ta tillvara på tröjan ändå. Man kan sy mössor också, men just idag jobbar vi utan symaskin, säger Sara och visar prov på tre olika mössor hon sytt ihop av före detta tröjor.

Och visst finns det att göra ändå. Sara visar ritningar och mönster på hårband, armband, virkade mormorsrutor och olika sorters väskor. Hon visar hur man kan omvandla en T-shirt till väst, hur man stickar stora sjalar eller halsdukar med armar och fingrar.
– Eller så kanske man bara vill brodera för att få T-shirten dekorerad. Eller så kan man klippa ut ett roligt mönster på T-shirten. På den här T-shirten är det någon som har klippt fransar. Det finns beskrivningar på allt, förklarar Sara och på bordet ligger en hel hög med kortärmade tröjor uppradade.

Syskonen Vera Hillius, 9 år, och Irma Hillius, 7 år, har slagit sig ner vid pysselbordet tillsammans med kompisen Bella Blixt, 10 år. De kommer direkt från Handpappersverkstaden där de nyss provat på att göra eget papper som nu hänger på tork. Efter en introduktion hur man kan pyssla med T-shirtarna har de redan hunnit bestämma sig vad de ska göra och är i full färd med sitt skapande.
– Bella och jag ska göra ett kompisarmband, vi ska ha samma garn, samma färg och ordning, berättar Vera och kontrollerar koncentrerat att hon och Bella flätar likadant.

Vera och Bella gör kompisarmband. Foto: Ida Lindkvist
Vera och Bella gör kompisarmband. Foto: Ida Lindkvist

Det är inte helt lätt att få in snitsen på flätandet, för till skillnad från en vanlig fläta då man använder tre testar, är det nu hela fyra stycken att hålla reda på.
– Det är lite svårt, vi har aldrig gjort det här förut, förklarar Bella.

Pappa Per har satt igång med ett eget armband och mamma ger Irma en hjälpande hand. Irma har också valt ut sina färger bland de tygnystan som finns. Rött- blått- och vitrandigt blir det, och blå är en definitiv favoritfärg.
– Jag ska göra ett hårband och ett armband, jag ska göra ett set av det, berättar Irma och klipper av lagom långa remsor.

Mamma och Irma hjälps åt. Foto: Ida Lindkvist
Mamma och Irma hjälps åt. Foto: Ida Lindkvist
Publicerad 24 juni 2015 klockan 18:07

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com


Efter fyra år inom karting, är Johan Auer nu redo att ta nästa steg. Foto: Privat

Nya utmaningar i sikte för kartingföraren Johan Auer

Inför årets säsong siktade han mot toppen, något han nästan uppnådde. Med en andraplats i serien, och efter fyra år som tävlingsförare inom karting känner Johan Auer sig redo att ta nästa steg i karriären, till bilracing.

17 oktober 2019 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Törs du ta reda på vad som döljer sig i mörkret? Foto: Besök Linde

Kusligheter att vänta när ”Siste man” går igen

Ett kusligt, tyst och numera övergivet gruvområde öppnar upp portarna under allhelgonahelgen, för en oförglömlig vandring i de mystiska miljöerna kring Stripa Gruva. Vad döljer sig i mörkret bakom de sedan länge stängda dörrarna? Om man vågar kan man ta reda på det under Besök Lindes skräckvandring ”Siste man stänger dörren”.

17 oktober 2019 klockan 10:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Prickfritt när polisen genomförde jakttillsyn

Årets älgjakt pågår för fullt runt om i kommunen, och för att upprätthålla den allmänna ...

Lindesbergs kommun i framkant inom utbildningsplikt för nyanlända

PRESSMEDDELANDE: För att ytterligare stärka nyanländas etablering på arbetsmarknaden inf...

Leila Söderholm kommer för att ge Lindesbergarna en boost

Föreläsaren, inspiratören och hälsoexperten Leila Söderholm kommer till Lindesberg på lördag ...

Varning för bluffsamtal. Foto: Jennie Larsson

Nya bluffsamtal – nu vill man göra rent ventilationen istället

Under tisdagen har flera läsare hört av sig till LindeNytts redaktion och berättat att man mottagit samtal från någon som vill komma in i deras bostäder för att genomföra en rengöring av ventilationen. Samtalen går i samma stil som de tidigare uppmärksammade bluffsamtalen, då man kontaktat framförallt äldre personer och erbjudit dem VVS-tjänster som rensning av avlopp.

15 oktober 2019 klockan 14:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Söndagen den 27 oktober kan man prova på att träna tillsammans med polisen. Foto: Polisen

Nu finns chansen att träna tillsammans med polisen

För den som drömmer om att bli polis, eller kanske är nyfiken på hur lagens upprätthållare tränar, kommer nu ett ypperligt tillfälle att få testa det själv. Söndagen den 27 oktober står kommissarie Stefan Toll tillsammans med konstaplarna Markus och Tobbe redo att ge ett modigt gäng en rolig utmaning.

15 oktober 2019 klockan 13:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten
På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en ...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kvinna förd till sjukhus efter misstänkt misshandel – man i 35-årsåldern frihetsberövad
Sent på måndagskvällen larmades polisen till en bostad i Rockhammar där en kvinna skall ha blivit utsatt för en misshandel. En misstänkt gä...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Inkräktare tog sig in i hus – och bodde där en stund
När en husägare i Frövi kom hem igen efter några dagars vistelse på annan plats, upptäckte denne att någon hade tagit sig in i huset - men ...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Nu har polisen ögonen på yrkesförarna

Under hela denna vecka genomförs en nationell satsning med inriktning på yrkesmässig trafik. Det innebär att man i högre grad än normalt kommer att kontrollera hastighet, nykterhet, chaufförens kör- och vilotider samt ekipagets skick med mera.

14 oktober 2019 klockan 11:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild: Ida Lindkvist

Rättelse om misstänkt rattfylleri med barn i bilen

I en artikel på måndagen, i vilken LindeNytt rapporterade om ett misstänkt rattfylleri där ett minderårigt barn skulle ha funnits i bilen, har visat sig felaktigt.
– Jag har nu konstaterat att den tidigare uppgiften inte stämmer, det fanns inget barn i bilen, säger Mats Öhman vid polisen i region Bergslagen.

14 oktober 2019 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stökiga ungdomar härjar med äldre i Frövi

Polisen blev under helgen kontaktad av en person i Frövi, som uppgav att några ungdomar vid flera tillfällen har...

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvä...

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Ny varning: VVS-bluffen mot äldre fortsätter

LindeNytt har tidigare kunnat rapportera om att flera personer i Lindesberg har blivit kontaktade av någon som utger sig representera en VVS-firma och som har erbjudit tjänster som t ex rensning av avlopp. Nu kommer nya varningar om att VVS-bluffen fortsätter att drabba privatpersoner i Lindesberg.

11 oktober 2019 klockan 11:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Debatt: Dags att införa en kommunal skolplikt?

INSÄNDARE/DEBATT: I skolnedläggningarnas tidevarv funderar jag på hur beslutsfattarna i Sveriges kommuner tä...

Matchguide: Örebro-Lindesberg

Premiären gav seger och tre poäng - nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta...

Handbollshelg i arenan

I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där ...

Skoltaxin körde för fort – chauffören riskerar jobbet

Under gårdagen publicerade LindeNytt en uppmärksammad insändare från en mamma, som enligt ...

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer ...

Polisen varnar märkesbilägare för kringresande stöldliga

Flera BMW-ägare i polisregion Bergslagen, där Lindesberg ingår, har den senaste tiden utsatts fö...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Barn- och utbildningsförvaltningen svarar på insändaren gällande skolskjuts

INSÄNDARE/DEBATT: För barn- och utbildningsförvaltningen är det mycket viktigt att alla elever känner sig trygga och säkra under hela skoldagen.
Den skolskjutsresa som beskrivs i insändaren Kan kommunen garantera att barnen kommer till skolan på ett tryggt sätt? motsvarar inte de förväntningar förvaltningen har på de resor våra elever ska få till och från skolan. Dessutom finns i insändaren uppgifter om rena lagöverträdelser, vilket självklart är helt oacceptabelt.

9 oktober 2019 klockan 13:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

15-åring hade misstänkt narkotika på sig
Vid 02.30-tiden, natten till onsdag, fick en polispatrull syn på en ungdom som uppehöll sig helt ensam i centrala Lindesberg. Vid närmare kontroll ...
9 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kan kommunen garantera att barnen kommer till skolan på ett tryggt sätt?
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs kommuns skolskjutsreglemente går att läsa att ”kommunen ansvarar för eleven från det att eleven stiger på ...
9 oktober 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Gravskändning polisanmäld
En grav på Södra kyrkogården i Lindesberg har utsatts för skändning, uppger polisen.
8 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-08

2019-10-07

2019-10-07

2019-10-07

2019-10-06

2019-10-05

2019-10-05

2019-10-05

2019-10-04

2019-10-04

2019-10-04

2019-10-03

2019-10-03

2019-10-03

2019-10-18 01:18