Med mindre än en månad kvar till sista dagen för att göra sitt gymnasieval, börjar det för en del att kännas stressigt. Gymnasievalet kan kännas väldigt stort, viktigt och avgörande för framtiden. Vissa har inte en aning om vare sig vad de vill utbilda sig till eller vilket gymnasieprogram de ska välja, medan andra är stensäkra och har valet gjort på en handvändning. Men för de som är osäkra och för de som vill veta mer och få ännu mer kött på benen, så besökte trehundra niondeklassare Lindeskolan idag på deras ”Gyodag”, en dag då man får möjlighet att bekanta sig närmare med programmen.
Gymnasievalet kan kännas lätt och som en biljett mot det man vill bli och det man vill göra. Men det kan också framkalla ångest då man inte kan bestämma sig för vilket program man vill gå. Den sextonde februari är sista dagen för att ansöka och för att få mer information och testa på programmen man är intresserad av, var Lindeskolans Gyodag, idag, ett utmärkt tillfälle för niondeklassarna.
– Det kommer elever från Stadsskogsskolan, Frövi och Storå; det är våra egna, och så utifrån kommer Kyrkbacksskolan, Ljusnarsberg och så några från Karlsängskolan i Nora. Så det blir blandat och cirka trehundra elever, berättar gymnasiechef Leif Lindström.
De trehundra eleverna samlas på torget för att sedan i samlad trupp bege sig till det program de valt; ett på förmiddagen, ett annat på eftermiddagen. Inne på Fordonsprogrammet har ett gäng samlats och halva gruppen får följa med programsamordnare Ingvar Hedberg för lite grundläggande information om programmet, bland annat trycker Ingvar på hur viktigt det är att göra bra ifrån sig under de femton praktikveckorna, som är fördelade under de tre gymnasieåren.
– Det är något man ska vara rädd och mån om, det är jättevärdefullt, säger Ingvar till hans förhoppningsvis blivande elever.

Efter informationen får gruppen gå ut i verkstaden för att testa på olika stationer, till exempel skifta hjul och frågesport om vad de olika sakerna heter i en cylinder. Kompisarna Erik och Christoffer ska efter lunch även kika på byggprogrammet.
– Nej, jag har inte bestämt mig än. Jag har tittat på andra skolor, till exempel jaktprogram i Nyköping, då får man bo på internat, säger Erik.

Hos samhällsvetenskapsprogrammet har man tagit en liten fikastund. Det är fyrtioen stycken elever, och efter lunch blir det ännu fler. När man går samhällsprogrammet kan man välja på flera olika inriktningar, däribland medieproduktion. Nytt för hösten är att ytterligare en inriktning dyker upp på listan; beteendevetenskap.
– Vi har satsat på det här för att det finns ett jättestort intresse i landet, så då känner vi att vi vill vara med. Vi fick stort gensvar på mässan, berättar Lotta Berntsson och kollegan Marika Drescik tillägger:
– Vi trycker på att man har så många valmöjligheter!

Fikastund i klassrummet.

Niondeklassarna får ett smakprov på vad inriktningen media har pysslat med.
Samhällsprogrammets samordnare beskriver programmet som något där alla mår bra och gemenskapen är stor.
– Vi har stor trivsel och vi satsar på att ha mycket diskussioner kring det. Eleverna blir sedda, vi ser dem!
Onsdag kväll och en ny hemmamatch i arenan för LIF Lindesberg. Denna gång var det Rimbos tur att utmana hemmalaget om två åtråvärda poäng i serien. LIF – Rimbo bjuder ofta på heta och målrika matcher. Även denna match skulle bli en målrik historia där Rimbo kunde plocka hem segern efter 33-37 mot ett defensivt LIF.
En av de många sporterna som under dagen erbjöds för kommunens lovlediga barn och ungdomar på arenan var en för många ny bekantskap, nämligen Ludosport. De flesta känner nog igen svärdet från en viss filmserie som utspelar sig i en galax långt långt borta, men nu i en helt ny tappning på jorden.
PRESSMEDDELANDE: Nästa torsdag, 28 februari, går anmälningstiden ut för de utställare som önskar presentera sig under trivsamma former på LindeDagen 8 maj i sjöstaden Lindesberg. Därefter kan anmälningar bara tas emot i mån av plats, meddelar arrangerande Lindesbergs Rotaryklubb.
Det var många barn och vuxna som lockades av äventyrsvandringen i Stripa Gruvmiljö, som under tisdagen fanns med på schemat över sportlovsaktiviteter. Gruvan och dess arbetares historia fick många av de små att titta storögt omkring sig under turen.
Vårdcentralens öppna mottagning blir från och med den 28 februari Lättakuten, där man kan få hjälp för lättare åkommor som inte varat mer än i max 14 dagar. Detta är en del av ett 6-månaders pilotprojekt som Lindesbergs vårdcentral deltar i, med förhoppning om att det ska underlätta både för patienter och personal.
Två personer i 20-årsåldern misstänks för narkotikabrott efter en kontroll under helgen.
Vid lunchtid på lördagen var det dags för Linde Volley att spela sin andra playoff-match, nu borta mot Hylte/Halmstad. Efter en svag start och i rejält underläge var det ändå Linde Volley som till sist stod som segrare efter en snygg vändning.
Alla som har planerat en fisketur, eller andra aktiviteter, på någon av alla våra sjöars isar, bör vara extra försiktig nu. Mildgraderna har börjat gå hårt åt isarna i området, uppger Nerikes Brandkår.
– Man skall ju alltid ha med sig isdubbar ut på isen, men nu är det naturligtvis ännu viktigare eftersom isarna inte alls är lika säkra längre på grund av mildare väder, konstaterar kårchef Mikael Juneholm.