Fornaboda bakom kulisserna

Lunchtrav en helt vanlig torsdag på Sveriges grönaste och därmed kanske Sveriges finaste och gemytligaste travbana. Vad händer bakom kulisserna samtidigt som hästarna frustar fram runt banan och hästägare och spelare håller ena tummen lika hårt som spelkvittot i den andra handen? Det var några av sakerna jag funderade på medan jag begav mig ut till Fornaboda Travbana.

Jag blir varmt mottagen av Rolf Nydén som sedan sju år tillbaka är totochef och har ansvaret för allt spel och bemanningen av kassorna på banan. Rolf tar mig bakvägen in i den stora fina huvudbyggnaden som känns ganska spartansk på insidan. 


Rolf Nydén

Självklart så är det ju så att med en anläggning som bara används fullt ut elva tävlingsdagar om året under sommarmånaderna lägger man inte allt för mycket krut på att ombona och inreda. Här möts det gamla och det nya där minnen från en svunnen tid finns kvar lite överallt.


Första stopp är teknikrummet eller sambandscentralen där mycket av tekniken samlas och styrs. På en rad på väggen sitter ett antal klassiska telefonjack och vittnar om en tid när man använde telefonmoden för datauppkoppling.


– Nuförtiden så har ATG ett eget fibernät kopplat till alla 33 travbanor i Sverige som knyts samman i huvudkontoret på Solvalla i Bromma, så mycket styrs direkt därifrån. Bland annat så är det de som stänger spelet när varje lopp startar, sådana saker styrde vi härifrån förut, berättar Rolf.Camilla Isgren


ATG är det enda spelbolaget som får bedriva spel på hästar i Sverige. Ett bolag utan eget vinstintresse som ägs av hästsporten och där all vinst går tillbaka till sporten. Det märks att ATG styr och bestämmer mycket av det som händer. Tydligen så blev det en miss ute på en annan travbana en gång, man glömde att stänga spelet på ett lopp så det gick att spela på loppet fem till tio minuter efter att loppet avslutats. Inte alls lyckat och något som fick ATG-cheferna att riva sitt hår i frustration. Här i sambandscentralen sitter även Camilla Isgren som sköter uppdatering av banans informationstavlor och styr vad som visas ute på tv-skärmarna på området.


Som hjälp har Rolf Nydén även en vice totochef Henrik Silfverberg, som till vardags är totochef på Sundbyholm utanför Eskilstuna och konversationen kommer in på säkerhet. Säkerhetstänket är högt och det hemliga kassarummet får fortsatt vara en hemlighet även för LindeNytts nyfikna journalist.Rolf Nydén, Henrik Silfverbrand och sportchef Claes Broberg.


– I Eskilstuna blev väktarna utsatta för ett ganska avancerat rån på nittiotalet när de var på väg till bilen efter dagens spel. Man ska dock komma ihåg att det är under 5% av omsättningen den aktuella spelkvällen som sker på banan, resten är via andra kanaler. Sedan ligger pengarna i värdeväskor med färgampuller med kraftig rökutveckling som förstör det mesta av pengarna om väskorna skiljs ifrån väktarna. Polisen bedömde att det totalt var cirka 15-20 inblandade i rånet, så det blev inte många kronor till varje rånare, berättar Henrik Silfverbrand.


Den största vinst de båda totocheferna har varit med om vid en bana är 8,2 miljoner, givetvis jättekul för den som vinner men även en sådan vinst blir ganska odramatisk för en totochef.


– Det finns alltid en protesttid på trettio dagar och maxbeloppet man kan få utbetalt vid banan är femhundratusen. Det kan man få ut kontant om det är möjligt, men de flesta föredrar att få en check eller att få in pengarna direkt på kontot, säger Silfverbrand.


Ute vid de bemannade kassaluckorna träffar vi Rolf Sternlöf, en trevlig äldre herre som ger intrycket av att det inte han kan om travspel, det är inte värt att kunna. Rolf är en klippa som suttit i kassorna i många år på flera banor, för det är lite så de mindre banorna måste jobba idag, med samarbete. I dagens datoriserade tillvaro med en totomat i varje kassa så räcker det inte med elva tillfällen per år, utan de som sitter i kassorna hoppar även in på Örebrotravet och på Sundbyholm för att hålla kunskaperna fräscha.
Samtalet går direkt in på svunna tider när de gamla rivbongarna fanns, sista året man jobbade manuellt var 1987. Då var det oftast högtryck ute på banan med 25-30 kassor öppna samtidigt. Då hade totochefen Nydén fullt upp med att förse kassorna med rivbongar i olika färger och valörer


– Nu har spelet flyttat ut i stugorna, man kan följa och spela på alla lopp i Sverige via dator, surfplattor eller sin smarta telefon 364 dagar om året, julafton är enda dagen det inte körs på någon bana i Sverige, säger Nydén.


Detta har inneburit att Fornaboda får sina travdagar tilldelade av ATG och lunchtrav vardagar är inte alls optimalt publikmässigt. Då pratar Rolf hellre om nästa veckas stora dag, nationaldagen då V64 går på Fornaboda.


– Våra stora tävlingsdagar drar alltid mycket publik så då hoppas vi på bra väder. Vi har en massa extra aktiviteter planerade för barnen, vi tror på en riktig familjefest. Det är fri entré för alla upp till 18 år och dessutom så får alla barn gratis korv med bröd och festis. Varmt välkomna till Fornaboda, hälsar Rolf Nydén.

Publicerad 31 maj 2013 klockan 21:55

Björn Sundström , 070-130 33 86


Foto: Hasse Persson

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvällen där favorittippade Karlskrona, som under fjolårssäsongen spelade i Elitserien, stod för motståndet.
Väl i matchen så var hemmalaget LIF Lindesberg snabba att göra första målet och direkt ta ledningen i matchen, en ledning de aldrig släppte.

13 oktober 2019 klockan 22:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

ARKIVFOTO: Fredrik Stenfelt

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro. Derbymötet i Idrottshuset slutade i moll för Linde, som föll med siffrorna 19-25, 18-25 och 15-25.

11 oktober 2019 klockan 22:30 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

Matchguide: Örebro-Lindesberg

Premiären gav seger och tre poäng - nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta...

Handbollshelg i arenan

I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där ...

Efterlängtad seger för LIF Lindesberg

Efter tre tuffa förluster mot några av Allsvenskans högst rankade lag så begav sig LIF Lindesberg till Norrland där ...

ARKIVFOTO: Fredrik Stenfelt

Premiären gav seger – Linde vände hemma: ”Gör en okej match”

Knapp förlust i det första setet – sedan vände det för Lindesberg Volley. Laget reste sig hemma mot Svedala och gjorde premiären i Arenan till en fest. Tre poäng spelades hem via siffrorna 22-25, 25-10, 28-26 och 25-22.

5 oktober 2019 klockan 20:30 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

FOTO: Fredrik Stenfelt

Matchguide: Lindesberg-Svedala

Elitseriesäsongen 2019/2020 står redo att starta och för Lindesberg Volley väntar hemmafight redan på den första speldagen. Premiärmotståndet heter Svedala, som klockan 15:00 gästar Arenan. Inför säsongsstarten tar LindeNytt pulsen med Linnea Skogsberg och kartlägger det nya Lindelaget.

5 oktober 2019 klockan 10:00 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

bildspel Ny förlust för LIF
Det vill sig inte för LIF Lindesberg som under lördagseftermiddagen fick se sig besegrade av gästande Hammarby i hemma-arenan, bortalaget tog ...
28 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Handbollslördag i Arenan
Bergslagens Sparbank bjuder alla sina kunder på fri entré när ett av förra säsongens elitserielag Hammarby IF HK kommer på besök till ...
26 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tufft LIF föll på bortaplan
Under torsdagskvällen var LIF Lindesberg på plats i Kungsbacka för att spela säsongens första bortamatch, Aranäs stod för motståndet och trots...
20 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Det blev uppvisning i judoskills under lördagens tävlingar. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Linde Judo Open lockade hundratals tävlande

Med närmare 350 deltagare från 43 klubbar i Sverige, Norge och Finland har Linde Judo Open onekligen vuxit till att bli den stora tävling som man strävat efter. Årets upplaga bjöd på judo i världsklass, kamratskap och en massa glädje.

15 september 2019 klockan 18:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Amanda Orrbo är årets vinnare av Lions Bragdlejon. Foto: Camilla Lagerman

Amanda tog emot bragdlejonet inför hemmapubliken

Tidigare under året rapporterade LindeNytt att Amanda Orrbo från Lindesberg blev årets mottagare av Lions Bragdlejon, och därmed också vinnare av ett stipendium värt 20 000 kronor. Under helgens Linde Judo Open fick hon äntligen ta emot priset, på hemmaplan i Lindesberg Arena.

14 september 2019 klockan 20:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Tung förlust i Allsvenskans inledning

Det pratades på förhand om en svettig och tuff match när Rimbo gästade arenan för Allsvenskans säsongsinledning ...

Handbollsfest i arenan när Allsvenskan ska inledas

På fredag öppnar Lindesberg Arena upp dörrarna för säsongens första match inom handbollsallsvenskan dä...

Löven överglänste GSK i derbyt: ”Inte ofta man spelar såna här matcher”

Storpublik och två rivaler som inte drabbat samman på åratal. Det ...

Annons

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Anna Bernholm rankad tvåa i världen

Det blev en femteplats på VM i Tokyo för Anna Bernholm, en placering som också gav henne en knuff uppåt i världsrankingen – där hon nu ligger tvåa! Därmed är hon den högst rankande svenska judokan någonsin.

3 september 2019 klockan 11:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Funktionsvariation inget hinder i ny föreningssatsning

På söndag startar IDROTT FÖR ALLA i Lindesberg Arena, som riktar sig till personer med olika ...

Framgångsrikt junior-EM för Frövis ultimate frisbee-spelare

Den 10-17 augusti avgjordes junior-EM i ultimate frisbee i den polska staden Wroclaw. Hela tretton...

Anna Bernholm VM-femma

VM i Tokyo började bra för Anna, som inledde starkt med två raka segrar och därmed kvalificerade sig för kvartsfinal. Där stötte ...

Anna jagar medalj i Tokyo

Judo-VM i Tokyo är i full gång, och om knappt ett dygn är det dags för vårt lokala medaljhopp att göra entré i tävlingen. Frö...

Dubbla silver för Frövi Judo i Storbritannien

I helgen gick de Brittiska öppna mästerskapen för adaptiv judo av stapeln i Cardiff, Wales. Frövi Judo hade ...

bildspel Frövikusk avslutade årets travsäsong på Fornaboda Travbana

Allt har sitt slut och vid lunchtid under fredagen kördes säsongens sista tävlingsdag på ...

Lea Mattsson segrade i fredagens montèlopp med Micklo Nick. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Det var ungdomarnas helg på travet i Fornaboda

En helg med bara ponnylopp och roliga familjeaktiviteter anordnades på Fornaboda Travbana under helgen när travbanan i samarbete med den lokala ponnytravklubben Örebro Lindesberg Ponnytravsällskap hade vad man inom ponnytravet kallar för ett dubbeltrav. På plats under helgen fanns allt från hoppborg, drop-in-utställning, grillkväll med 5-kamp och spännande tävlingar på ovalen under fredag och söndag med det klassiska Lindesbergs Lilla och Stora Pris som ett av huvudloppen.

22 juli 2019 klockan 17:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Dubbelt hemmajubel under söndagstravet
Under söndagseftermiddagen öppnade Fornaboda Travbana portarna för nionde gången för säsongen. Bland de 10 tuffa loppen skulle det köras ett ...
15 juli 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Folkfest när StreetWeek gick av stapeln
Med tusentals åskådare på plats, ett strålande solsken och närmare 200 hungriga förare med vrålande motorer blev StreetWeek Sweden onekligen ...
13 juli 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Söndagstävlingar på Fornaboda travbana
Dammet har lagt sig efter den stora travfesten i Lindesberg, bara några dagar efter att deras största tävlingsdag var det dags för alla funktionä...
8 juli 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-07-04

2019-07-02

2019-06-24

2019-06-23

2019-06-14

2019-06-13

2019-06-10

2019-06-07

2019-06-03

2019-05-31

2019-05-28

2019-05-25

2019-05-22

2019-05-20

2019-10-15 01:37