Folkpartiet anser att Ceders förslag är odemokratiskt

För en vecka sedan kunde LindeNytt rapportera att kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, vill slopa dagens politiska organisation. Nu replikerar Folkpartiets Göran Gustavsson och Per Carlström på KS-ordförandens utspel och kallar förslaget odemokratiskt.

I en debattartikel skriver Folkpartiets duo att ett slopande av nämnder, för en mer toppstyrd politiskt organisation, är ett effektivt sätt att förhindra insyn och ge mer makt åt ett fåtal i toppen. (Läs tidigare artikel) Debattartikeln finns att läsa i sin helhet nedan.

Det odemokratiska beslutet att vilja ta bort nämnderna i Lindesbergs kommun.
Det har kommit till vår kännedom att kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder vill ta bort alla nämnder i Lindesbergs kommun och i stället lägga dem som utskott under kommunstyrelsen.

Det är ett effektivt sätt att förhindra insyn, dels från medborgarna, men även för de mindre partierna som inte kommer att få representeras i utskotten. Allt med en hänvisning till att det ska bli billigare. Om Ceders förslag blir verklighet så kommer det bli stark maktförskjutning till ett fåtal individer. Alla kommunmedborgare som vill kan idag ha ett engagemang och delaktigt och det lär inte öka om man tar bort alla nämnder och koncentrera inflytande till färre personer. Folkpartiets uppfattning är att alla personer som vi träffar i nämnderna har ett starkt engagemang för frågeställningarna inom sin nämnd oavsett sin politiska hemvist.
Att minska antalet förtroendevalda och ta bort antalet nämnder är helt fel väg att gå och besparingen blir totalt sett marginell och förödande ur ett demokratiskt perspektiv för kommunmedborgarna. En kommun av flera som har provat på detta med utskott istället för nämnder är Laxå. De gick tillbaka till nämnder igen då det blev för mycket arbete att sätta sig in i alla frågor, då man inte längre kunde dela upp dem i olika områden.

Det som kan ha föranlett Ceders förslag var ett var ett besök av kommunstyrelsen och tjänstemän i Arvika för ett tag sedan. Det framkom att det har tagit över tre år innan det blev omgjort och kanske redan efter nästa val går man tillbaka till det gamla.

På en punkt så kan vi dock hålla med Ceder om vikten av engagemang och delaktighet för flera. Kommunens fullmäktige som är kommunens högsta beslutande organ behöver förändras då ett antal ledamöter verkar skrämda av sitt parti till en total tystnad och endast vågar yttra sig vid röstning enligt partilinjen med ja eller nej. Om det är någon kommunmedborgare som inte tror att det förhåller sig på det viset rekommenderas att bevista ett fullmäktige för att själva se att det är så. Folkpartiet vill ha en levande debatt och alla ska komma till tals och kunna säga vad tycker oavsett politisk hemvist, kön eller ålder.

I kommunens bolag är enbart de största partierna representerade. Övriga partier får i mån av plats ersättarplatser, som innebär att de ej får närvara, ej heller om en ledamot är sjuk. Endast om en ledamot avlider, då väljs en ny av bolagsstyrelsen, ersättaren kommer inte på fråga.

Kommunen har en rad olika bolag som vid sidan av kommunen lever ett eget liv genom att de som sitter i bolagsstyrelsen i sin egenskap alltid ska gå på de grunderna att försvara bolagets bästa enligt aktiebolagens regler.

Vi folkpartister Liberalerna föreslår istället
Att de kommunala bolags styrelser för bolagen slopas och kommunstyrelsen blir bolagsstyrelse. Bolagen läggs direkt under kommunstyrelsen, där har ändå de ledande ledamöternas arvoden för sina kommunalrådsposter, likadant med de två ledande oppositionsråden. Detta ger också totalt sett en besparing av de politiska kostnaderna för kommunen.
Det skulle väsentligt öka medborgarnas insyn i hur bolagen sköts, genom sina politiska företrädare i kommunstyrelsen.

Bolagen ska ta självständiga beslut om bolagens bästa, ej det som är bäst för kommunen och så gör de i många fall utan styrning från politikerna, men inte alltid. Det vore enligt vårt sätt att se det, betydligt rakare att kommunstyrelsen som har hand om de verksamheter som bolagen sköter har en övergripande samlad blick över verksamheterna och se till att det alltid gynnar kommunens invånare. Varje gång som man påpekar felaktigheter hänvisar Anders Ceder med flera att bolagen är sina egna beslutare men så är det inte. De gör mer eller mindre det Anders Ceder säger åt dem att göra.

Kommunen höjde skatten med en krona, trots att kommunen fick tillbaka 25 miljoner i försäkringspengar. Nu står kommunen åter med en nästan tom kassa med stora besparingar som följd. Kanske även de 25 miljoner som vi även i år får tillbaka kommer att räcka, vem vet det idag. Även nästa år kommer 11-12 miljoner i återbäring från för mycket inbetalade försäkringarna.

Ett vanligt förekommande argument till att inte genomföra bra förslag som inkommer är att arbetet pågår. Ett exempel är den fördjupade översiktsplanen för Lindesberg, som man inte vill ta i men arbetet pågår. Man hänvisar allt mera till detta argument när något ska göras, vare sig det gäller cykelbanor eller var det ska få byggas någonstans att arbetet pågår. Det går inte att år efter år skylla på att tjänstemännen inte gör något eller att länsstyrelsen har omöjliga krav som inte går att uppfylla när det gäller byggnationer.

Nej förpassa Ceders tokiga förslag med utskott istället för nämnder till där det hör hemma i papperskorgen i hans egen kammare. Sätt även igång arbetet med den fördjupade översiktsplanen, för bland annat de bostadslösas skull. Skyll sen inte allt som inte går att bygga på en omöjlig länsstyrelse. Bygg istället utifrån de regler som gäller. Alla genvägar blir oftast senvägar.

För Folkpartiet Liberalerna
Ordförande Göran Gustavsson
Sekreterare Per Carlström

Publicerad 23 september 2013 klockan 08:42

Fredrik Norman , 0581-61 71 71


Foto: Camilla Lagerman

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt byggstaket när han promenerade längs Fotbollsgatan i torsdags. Nu har byggfirman vidtagit åtgärder för att något liknande inte skall kunna hända igen.

6 december 2019 klockan 09:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan valde dock att inte hoppa in eftersom hon visste att hon skulle åka buss. Händelsen polisanmäldes sedan under eftermiddagen.

5 december 2019 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är ...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke

Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i ...

Foto: Mattias Nonnen

bildspel Mattias fångade ovanligt ljusfenomen på bild utanför Lindesberg

Fotografen Mattias Nonnen, från Lindesberg, var tidigare i veckan ute och jagade ett tillfälle att föreviga en lappuggla på bild – men fick istället syn på något helt annat och mycket sällsynt. På himlen uppenbarade sig ljusfenomenet ”Polar stratospheric clouds”, eller pärlemormoln som man säger i vardagligt tal.
– Det var riktigt roligt att få se och uppleva det här, berättar Mattias för LindeNytt.

4 december 2019 klockan 09:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Ida Lindkvist

”Till alla vuxna som kämpar för ett barn, ni är hjältar!”

LindeNytts artikel om Ida, vars mamma Sara kämpat i över ett års tid för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, har fått flera läsare att höra av sig med sina egna upplevelser, däribland signaturen ”E” som skrivit följande insändare.

3 december 2019 klockan 13:32 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”
För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna bankhuset på Kungsgatan och hyra dessa lokaler ist...
3 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator
Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför att gå till skolan. I över ett år har hennes...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

VM-guld till Amanda Orrbo
Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre hä...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – har nu släppts

I samband med en husrannsakan i en bostad i Lindesberg, hittade polisen ett ”farligt föremål” som sedermera ledde till att en ung man delgavs misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den misstänkte mannen blev i torsdags anhållen – men släpptes redan dagen efter.

2 december 2019 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Vad händer med ett samhälle där kriminalitet normaliseras?

Väpnade rån och skottlossningar får aldrig bli en normal företeelse i Lindesberg. Men då måste de styrande politikerna i Region och kommun med Socialdemokraterna i spetsen våga prata om de obekväma frågorna, skriver Liberalerna Nils Detlofsson och Wilhelm Sundman i en debattartikel.

2 december 2019 klockan 09:52 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

”Globen” nästa för Bergslagens Spektakelteater

Efter publiksuccéer som "Smidda planer", "Siggebohyttans Spektakler" och nu senast "Pappersvalsen" ...

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger

Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de...

27-årig man död i olycka med fyrhjuling

Sent på lördagskvällen larmades polis och ambulans till Gusselby med anledning av en allvarlig olycka. En 27-årig ...

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Ny hemmaseger för Linde Volley

Med en ny seger bakom sig och tre nya poäng till Elitserietabellen är Linde Volley nu ett steg närmare en plats i det efterlängtande Grand Prix-spelet i januari, efter två segrande set så väntade ett jämnt set där gästande Linköping tvingade in matchen i ett fjärde set där Linde Volley med små marginaler kunde spela hem full poäng.

30 november 2019 klockan 19:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Många köade för capricebiljetter – försäljningen går i rasande tempo

Klockan 10.00 på lördagen släpptes biljetterna till Harmonis Caprice 2020 ...

Mammas lögner lockade hundratals besökare

Ungefär 300 personer tog chansen att få veta sanningen om sin barndom, när komikern Jan Bylund tillsammans med vä...

Fatlum Ahmeti spelar i VM-kval 2020

Under fredagsmorgonen kom nyheten att LIF Lindesberg-spelaren Fatlum Ahmeti är uttagen till Kosovos handbollslandslag inför...

Litteraturen stod i fokus under Bokens Dag

Fem svenska författare besökte Lindeskolans aula under torsdagskvällen, tillsammans med Lindesbergs omtyckta poet ...

bildspel Morgonpigga tog chansen att göra klipp på Black Friday

Flera av de Linde City-anslutna butikerna, öppnade två timmar tidigare på fredagen - och kommer att h...

Linde Volley satsar mot Grand Prix

Med en tuff helg bakom sig där Linde Volley spelade två bortamatcher som slutade med en snöplig förlust mot Falköping och...

Amanda tilldelades tidigare i år Lions bragdlejon. Nu är det VM i Portugal som väntar. Arkivfoto: Camilla Lagerman

VM nästa för Amanda

Imorgon fredag reser Frövi Judos Amanda Orrbo tillsammans med pappa Johan och tränaren Jonathan Fagerhill till portugisiska Guimarães, där Judo-VM för deltagare med Downs syndrom avgörs.

28 november 2019 klockan 09:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Försökte råna bank – polisen går ut med signalement på gärningspersonen
UPPDATERAD KL. 17.31 Strax före klockan 15 på onsdagen, larmades ett stort antal polispatruller till centrala Lindesberg med anledning av ett pågå...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vann Melodifestivalen – nu gästar John Lundvik capricen
På onsdagen offentliggjordes att det blir artisten John Lundvik, som kommer att medverka som gästartist i nästa års Caprice i Lindesberg Arena...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Personalen tar över restaurang och ger den en brittisk touch
Från och med 1 december drivs centrumrestaurangen Salute av nya ägare. Då tar Azhi Karaman och Sabri Akcan över efter nuvarande ägare Hasan ...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-27

2019-11-26

2019-11-26

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-24

2019-11-23

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-21

2019-11-21

2019-12-06 18:33