Maria Lindstedt, informatör och Maria Gunnarsson, bitr utvecklingschef

Engagerad personal ökar patientsäkerheten och spar både tid och pengar

Vid Lindesbergs lasarett jobbas det intensivt med ett aktivt utvecklingsarbete, där förändring och förbättring av rutiner, arbetssätt och planering är något som berör alla 600 medarbetare.- Vårt utvecklingsarbete strävar efter att utveckla det goda sjukhuset där ledorden är bra patientsäkerhet och en vård med bra kvalitet, säger Maria Gunnarsson, biträdande chef vid sjukhusets utvecklingsenhet.

Vid utvecklingsenheten på lasarettet i Lindesberg jobbar tretton personer, varav sex på heltid, med bland annat utvecklings- och utbildningsfrågor. Maria Gunnarsson är biträdande chef och en av de ansvariga för bland annat det övergripande kvalitets- och utvecklingsarbete som bedrivs vid sjukhuset. Ett arbete som är systematiserat och strukturerat utefter beprövade metoder, som i delar påminner om den japanska industrin, kombinerat med egna utvecklingsmetoder. Mycket är reglerat i lag, men det är för patienternas bästa man arbetar och alltid måste ha i åtanke.

Därför jobbar utvecklingsenheten ständigt med att alla på sjukhuset, parallellt med sin ordinarie uppgift, också kontinuerligt jobbar med ett aktivt förbättrings- och utvecklingsarbete.

– Alla våra medarbetare ska ha blicken för det här förhållningssättet. Det skapar en förbättringskultur på arbetsplatsen, säger Maria Gunnarsson.

Maria Gunnarsson menar att det inte bara är de stora förändringarna som är viktiga och som gör nytta, utan det är lika viktigt att ta till vara även mindre förändringar. På sikt sparar också de små förbättringarna både tid och pengar. Gunnarsson ger ett exempel; letar du varje dag i tjugo minuter efter till exempel papper är det efter ett år lika med två veckors arbetstid.

– Vi vill förbättra vården och allt runt omkring och ta bort eller förändra sådant som inte har ett värde för patienten, säger hon.

Förbättringsarbete sker även inom administrationen där man strävar efter att ha samma struktur vid arkivering och sortering liksom en logisk mappstruktur i alla datorer på sjukhuset.

En viktig kugge i utvecklingsarbetet är också Maria Lindstedt, informatör i sjukhusledningen och ansvarig för att det som händer på sjukhuset kommer alla medarbetare, och i vissa fall också allmänheten, till del på ett ordnat sätt.

– Jag ser till att sprida de goda exemplen, säger Maria Lindstedt.

Förbättringsdagen
Som ett led i att sprida både den så viktiga förbättringsandan, som alla de goda idéerna har man en gång om året det man kallar Förbättringsdagen. Då får alla som lämnat in idéer på förbättringar visa upp sig och muntligt eller via affischer presentera sitt förslag. Tanken är att alla på sjukhuset ska få ta del av vad andra har gjort och samtidigt inspireras och ta med sig idéerna till sin arbetsplats.

– Delaktighet, engagemang och dialog är jätteviktigt. Vi jobbar för patienterna, betonar Lindstedt.

Ett av de exempel som visades under dagen är ett nytt sätt att på vårdavdelning 2 visa patientstatus när det gäller vem som har syrgas eller dropp, vem som äter en speciell medicin eller när någon är på väg att skrivas ut. Med hjälp av ett antal färgade magneter slipper man nu skriva om schemat på nytt vid varje förändring, nu flyttar man bara på en magnet.

– Att ta vara på de små förändringarna i vardagen, det vill vi bli ännu vassare på, säger Gunnarsson.

Annelie Andersson, avdelningschef och Benny Lekberg, sjuksköterska och projektledare för Akut förbättring som vann årets Förbättringspris vid Lindesbergs  lasarett. 
Vinnare vid årets förbättringsdag, för en sådan utsågs också, blev ett större projekt vars mål är att snabba på patientflödet på sjukhusets akutmottagning. Projektet har visat att det går att spara timmar i väntetid utan att försämra patientsäkerheten, bara genom en bättre planering och andra befogenheter. Ett exempel är att låta sjuksköterskan skriva remiss till handledsröntgen. En åtgärd som sparar över en timme i väntetid för patienten. Målet med projektet är att ingen ska behöva ha en längre väntetid än fyra timmar på akuten, oavsett orsak.

Projektet har också tagit fram en folder som alla som varit på akuten får med sig därifrån. I foldern har personalen fyllt i med information och noteringar om återbesökstid, röntgentid och annat av värde för patienten.

Patientsäkerhet, kortare väntetider och nöjda patienter är viktiga mål i förbättringsarbetet men det finns också ett ekonomiskt perspektiv.

– Vi måste värna om de skattekronor som kommer in, vi har inte råd att slösa med våra resurser. Vårt perspektiv är att få ut så mycket värde som möjligt ur varje skattekrona som kommer in, säger Maria Gunnarsson.

Publicerad 27 november 2013 klockan 10:23

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Arkivfoto: Fredrik Norman

Nu har polisen ögonen på yrkesförarna

Under hela denna vecka genomförs en nationell satsning med inriktning på yrkesmässig trafik. Det innebär att man i högre grad än normalt kommer att kontrollera hastighet, nykterhet, chaufförens kör- och vilotider samt ekipagets skick med mera.

14 oktober 2019 klockan 11:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild: Ida Lindkvist

Rättelse om misstänkt rattfylleri med barn i bilen

I en artikel på måndagen, i vilken LindeNytt rapporterade om ett misstänkt rattfylleri där ett minderårigt barn skulle ha funnits i bilen, har visat sig felaktigt.
– Jag har nu konstaterat att den tidigare uppgiften inte stämmer, det fanns inget barn i bilen, säger Mats Öhman vid polisen i region Bergslagen.

14 oktober 2019 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stökiga ungdomar härjar med äldre i Frövi

Polisen blev under helgen kontaktad av en person i Frövi, som uppgav att några ungdomar vid flera tillfällen har...

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvä...

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Ny varning: VVS-bluffen mot äldre fortsätter

LindeNytt har tidigare kunnat rapportera om att flera personer i Lindesberg har blivit kontaktade av någon som utger sig representera en VVS-firma och som har erbjudit tjänster som t ex rensning av avlopp. Nu kommer nya varningar om att VVS-bluffen fortsätter att drabba privatpersoner i Lindesberg.

11 oktober 2019 klockan 11:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Debatt: Dags att införa en kommunal skolplikt?

INSÄNDARE/DEBATT: I skolnedläggningarnas tidevarv funderar jag på hur beslutsfattarna i Sveriges kommuner tänker sig att skolgången ska fungera för drabbade familjers barn. Barn har skolplikt och det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen går i skolan. Men vad har kommunerna för ansvar?

11 oktober 2019 klockan 09:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Matchguide: Örebro-Lindesberg
Premiären gav seger och tre poäng - nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta resan till ...
11 oktober 2019 av Hannes Feldin
Visa hela artikeln

Handbollshelg i arenan
I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där flertalet av fö...
11 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Skoltaxin körde för fort – chauffören riskerar jobbet
Under gårdagen publicerade LindeNytt en uppmärksammad insändare från en mamma, som enligt utsago hade bevittnat en vårdslös taxifärd där ...
10 oktober 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Begränsad framkomlighet kommer att råda under nästkommande vecka. Foto: Lindesbergs kommun

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer man under kommande vecka att hänvisa gående till och från stationsområdet, att välja andra gångstråk än det högtrafikerade Bytesgatan. Det kommer nämligen råda begränsad framkomlighet på sträckan i samband med att kantstenen, som en del i projektet Flugparken, kommer höjdjusteras då, informerar Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen.

10 oktober 2019 klockan 15:02 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Christina Hallin, presstalesperson i region Bergslagen. Pressbild.

Polisen varnar märkesbilägare för kringresande stöldliga

Flera BMW-ägare i polisregion Bergslagen, där Lindesberg ingår, har den senaste tiden utsatts för rattstölder. Nu går polisen ut och varnar alla märkesbilägare i regionen för rattjuvarna.
– De är väldigt mobila och kan därför slå till på nya orter i regionen, förklarar Christina Hallin, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

10 oktober 2019 klockan 10:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barn- och utbildningsförvaltningen svarar på insändaren gällande skolskjuts

INSÄNDARE/DEBATT: För barn- och utbildningsförvaltningen är det mycket ...

15-åring hade misstänkt narkotika på sig

Vid 02.30-tiden, natten till onsdag, fick en polispatrull syn på en ungdom som uppehöll sig helt ensam i centrala ...

Kan kommunen garantera att barnen kommer till skolan på ett tryggt sätt?

INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs kommuns skolskjutsreglemente går att läsa att ”...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Gravskändning polisanmäld

En grav på Södra kyrkogården i Lindesberg har utsatts för skändning, uppger polisen.

8 oktober 2019 klockan 11:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Mod är att behålla mindre skolor och satsa på landsbygd

INSÄNDARE/DEBATT: Skolnedläggningar, filmjölk, förändringar i nattarbete inom vården, början ...

Lindesberg i länstoppen för Världens Barn

Tänk att ogiltiga gamla sedlar från 1946 fortfarande kan göra nytta - för Världens barn. 2755 "gamla kronor" - ...

Misstänkta dieseltjuvar greps efter kortare språngmarsch

Två män i 25-30-årsåldern kunde tack vare en övervakningskamera, gripas misstänkta för att ha f...

Förtydligande om Lindesbergs lasarett efter besparingsbeslut

INSÄNDARE: Efter att ha läst artikeln i LindeNytt den 2 oktober, Nattliga kirurg- och ...

Varg dödade får på gård: ”Det rör sig om ett ganska stort angrepp”

Totalt 11 får har dött efter ett konstaterat vargangrepp i Allmänningbo i ...

Efterlängtad seger för LIF Lindesberg

Efter tre tuffa förluster mot några av Allsvenskans högst rankade lag så begav sig LIF Lindesberg till Norrland där ...

ARKIVFOTO: Fredrik Stenfelt

Premiären gav seger – Linde vände hemma: ”Gör en okej match”

Knapp förlust i det första setet – sedan vände det för Lindesberg Volley. Laget reste sig hemma mot Svedala och gjorde premiären i Arenan till en fest. Tre poäng spelades hem via siffrorna 22-25, 25-10, 28-26 och 25-22.

5 oktober 2019 klockan 20:30 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

Matchguide: Lindesberg-Svedala
Elitseriesäsongen 2019/2020 står redo att starta och för Lindesberg Volley väntar hemmafight redan på den första speldagen. Premiärmotståndet ...
5 oktober 2019 av Hannes Feldin
Visa hela artikeln

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar
På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i Lindesberg. Redan nu har man bilar inbokade och...
4 oktober 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Musikgala med sydafrikansk krydda när Star for Life kommer till Lindesberg
Fredagen den 18 oktober kommer ”Star for Life in Concert” till Lindesberg Arena, där musiker och artister från både Sydafrika och Sverige ...
4 oktober 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-04

2019-10-03

2019-10-03

2019-10-03

2019-10-03

2019-10-03

2019-10-02

2019-10-02

2019-10-02

2019-10-02

2019-10-01

2019-10-01

2019-09-30

2019-09-30

2019-10-14 22:53