Jussi Salo förespråkar en energisk hockey där hans lag har mycket puckinnehav. FOTO: Hannes Feldin

En finländare med känsla för Sverige: ”Känns nästan som hemma”

Jussi Salo har tagit med sig familjen, slagit sig till ro i Lindesberg och börjat ladda upp för sitt nya äventyr. LindeNytt satte sig ned med hockeyvagabonden för att lära känna Lindlövens nya tränare.

Jag möter upp Jussi Salo i Arenans innandömen. Lindlövens nye tränare är somrigt klädd, men fokus är riktat mot det klart kyligare vinterhalvåret. Vi slår oss ner vid ett bord och finländaren börjar berätta om sitt liv, allting på en flytande svenska.

– Vi fick lära oss svenska i skolan hemma i Finland och det var bra för mig. Du måste kunna språket när du jobbar som tränare. Det är väldigt viktigt att dina spelare förstår dig och att du förstår dem, förklarar Jussi.

Trots att han inte hunnit fylla mer än 39 har han redan ett gediget förflutet som tränare. Efter att skador suttit stopp för hans egen spelarkarriär sadlade han 16 år ung om till ungdomsledare. Totalt har det blivit 22 år som någon form av hockeytränare, ett val han aldrig ångrat.

Genom tränarstudier på universitetsnivå i Finland och vidareutbildningar i Sverige har Jussi skaffat sig djupa kunskaper. De har han även fått chansen att praktisera, både på finsk mark och på den internationella scenen. Efter tiden i ungdomslagen arbetade sig Jussi uppåt i rangorden och fick uppdrag såväl i USA som Norge. För tre år sedan landade han slutligen i småländska Vetlanda.

– Och nu är jag här i Lindesberg. Redo för en ny start, konstaterar Jussi.

”Alla börjar från samma linje”

Med sig till Lindesberg har han sin familj. Den består av fru och två barn, i form av sonen Ville och dottern Venla, som nu alla börjat göra sig hemmastadda. Hemma är det därför full fart och familjen har haft lätt för att hitta rätt i Lindesberg.

– Absolut, det känns som en trevlig stad. Det är mycket vatten överallt och det är bra för vi kommer från östra Finland. Det känns nästan som hemma här och det känns som en lagom storlek på staden för barnen, berättar Jussi.

Anledningen till att hela familjen Salo flyttat in i Lindesberg är som bekant Jussis nya uppdrag. För en knapp månad sedan presenterades han som Lindlövens nya tränare, ett uppdrag som han ser fram emot väldigt mycket. Även om A-laget står i fokus kommer Jussi att arbeta genom flera skikt av föreningen.

– Jag ska arbeta med hockeygymnasiet och också med juniorlaget. Då kan jag hålla koll på vad som händer där och hjälpa till. Förhoppningsvis kan vi få upp egna juniorer i A-laget, det är viktigt att ha en framtid i föreningen.

39-åringen är påläst och vet att det Lindlöven som han kommer till är ett stabilt HockeyEttan-lag. När det kommer till spelartruppen har han dessutom forskat i spelarnas statistik och historia.

– Men jag vet inte så jättemycket, så alla får börja från det rena bordet. Och det är bra för spelarna att jag inte vet något om dem och inte känner någon. Alla börjar från samma linje, förklarar Jussi.

”Vi kan slåss för en plats i Allettan”

Förra veckan genomförde Lindlöven sina fystester och ledarteamet följer just nu upp arbetet för att kartlägga försäsongen. Jussi kommer att resa hem till Finland över sommaren, men laget samlas igen den första augusti. Då startar man upp försäsongen och spelarna kan vänta sig minst sex träningar i veckan berättar Jussi.

Under sina år i USA, Norge och Sverige har han lärt sig många olika typer av hockey. När han tittar på den svenska och den finländska hockeyn och jämför den ser han vissa skillnader.

– Ja, den finska hockeyn är kanske lite mer som den nordamerikanska och är mer fysisk. Här i Sverige är det mer taktiskt, inte så fysiskt och inte så fartfyllt som vi i Finland. Men det är inte så jättestora skillnader, menar Jussi.

Vad är då hans syn på hur hockey ska spelas?

– Jag gillar puckkontroll, att ha en rätt så fartfylld och effektiv hockey. Men det viktigaste är att man spelar med pucken och inte bara jagar. Det är mycket roligare för spelarna då också, de orkar mer.

Den kommande säsongen är i dagsläget tre månader bort, men redan nu har Jussi scoutat motståndet. Sedan tiden i Vetlanda är han bekant med Tranås, samtidigt som han menar att lag som Mariestad och Skövde alltid är bra. När det kommer till Lindlöven vill tränaren vänta och se vilken den färdiga truppen blir innan han börjar spekulera. Men målsättningen tycker Jussi Salo ska vara hög.

– Jag tror att vi kan slåss för en plats i Allettan. Det kommer nog att bli en jämnare serie än vad det har varit tidigare. Men vad som är bra är att det blir många derbymatcher, då blir det mer känslor i spelet och det är bara positivt.

Publicerad 26 juni 2015 klockan 13:44Arkivbild Foto: Fredrik Stenfelt

Tuff match i Halmstad

Det blev en tung hemresa från Halmstad för volleyboll-tjejerna från Linde Volley under söndagen, trots en bra inledning i samtliga set fick Lindesberg se sig slagna av det ökänt tuffa Hylte/Halmstad när säsongens 3:e match inom elitserien skulle avgöras.

20 oktober 2019 klockan 21:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust trots en stark upphämtning

Tre utvisningar och en negativ måldifferens på 6 mål var LIF Lindesbergs facit i den första halvleken i lagets bortamatch mot Torslanda under lördagskvällen, LIF kämpade på och gjorde en makalös upphämtning i den andra halvleken där laget spelade in hela 18 mål, trots den stora upphämtningen så var gapet mellan lagen alldeles för stort.

19 oktober 2019 klockan 20:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nya utmaningar i sikte för kartingföraren Johan Auer

Inför årets säsong siktade han mot toppen, något han nästan uppnådde. Med en andraplats i serien, ...

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvä...

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro...

ARKIVFOTO: LindeNytt

Matchguide: Örebro-Lindesberg

Premiären gav seger och tre poäng – nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta resan till Idrottshuset och derby mot Örebro. Ett laddad rivalmöte som blir ett tidigt test för laget.

11 oktober 2019 klockan 09:00 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Handbollshelg i arenan

I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där flertalet av föreningens ungdomslag påbörjar sina serier och LIF:s veteranlag visar upp sig på planen.
Helgen avslutas med sitt huvudnummer där LIF Lindesberg, som kommer från en bortaseger i Boden, tar emot seriefavoriterna HIF Karlskrona.

11 oktober 2019 klockan 08:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Efterlängtad seger för LIF Lindesberg
Efter tre tuffa förluster mot några av Allsvenskans högst rankade lag så begav sig LIF Lindesberg till Norrland där nykomlingen Boden BK HF vä...
5 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Premiären gav seger – Linde vände hemma: ”Gör en okej match”
Knapp förlust i det första setet - sedan vände det för Lindesberg Volley. Laget reste sig hemma mot Svedala och gjorde premiären i Arenan till en...
5 oktober 2019 av Hannes Feldin
Visa hela artikeln

Matchguide: Lindesberg-Svedala
Elitseriesäsongen 2019/2020 står redo att starta och för Lindesberg Volley väntar hemmafight redan på den första speldagen. Premiärmotståndet ...
5 oktober 2019 av Hannes Feldin
Visa hela artikeln

Bajen blev ett för tufft motstånd för LIF. Foto: Hasse Persson

bildspel Ny förlust för LIF

Det vill sig inte för LIF Lindesberg som under lördagseftermiddagen fick se sig besegrade av gästande Hammarby i hemma-arenan, bortalaget tog snabbt ledningen vilket skapade problem för LIF som aldrig kunde komma tillbaka i matchen.

28 september 2019 klockan 21:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Hasse Persson

Handbollslördag i Arenan

Bergslagens Sparbank bjuder alla sina kunder på fri entré när ett av förra säsongens elitserielag Hammarby IF HK kommer på besök till Lindesberg under helgens stora handbollslördag, förutom en tuff handbollsmatch där ett revanschsuget LIF Lindesberg jagar säsongens första seriepoäng kommer det även att bjudas på allt från fiskdamm till livemusik.

26 september 2019 klockan 14:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tufft LIF föll på bortaplan

Under torsdagskvällen var LIF Lindesberg på plats i Kungsbacka för att spela säsongens första bortamatch, Aranäs stod för ...

bildspel Linde Judo Open lockade hundratals tävlande

Med närmare 350 deltagare från 43 klubbar i Sverige, Norge och Finland har Linde Judo Open onekligen vuxit till ...

Amanda tog emot bragdlejonet inför hemmapubliken

Tidigare under året rapporterade LindeNytt att Amanda Orrbo från Lindesberg blev årets mottagare av Lions ...

Annons

Många känslor i luften under kvällens match. Foto: Hasse Persson

bildspel Tung förlust i Allsvenskans inledning

Det pratades på förhand om en svettig och tuff match när Rimbo gästade arenan för Allsvenskans säsongsinledning under fredagskvällen. Inget av de båda lagen gjorde någon i publiken besviken men trots en jämn och målmässigt pendlande match, såg det mörkt ut för LIF Lindesberg när slutsignalen ljöd.

13 september 2019 klockan 22:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Handbollsfest i arenan när Allsvenskan ska inledas

På fredag öppnar Lindesberg Arena upp dörrarna för säsongens första match inom handbollsallsvenskan dä...

Löven överglänste GSK i derbyt: ”Inte ofta man spelar såna här matcher”

Storpublik och två rivaler som inte drabbat samman på åratal. Det ...

Anna Bernholm rankad tvåa i världen

Det blev en femteplats på VM i Tokyo för Anna Bernholm, en placering som också gav henne en knuff uppåt i vä...

Funktionsvariation inget hinder i ny föreningssatsning

På söndag startar IDROTT FÖR ALLA i Lindesberg Arena, som riktar sig till personer med olika ...

Framgångsrikt junior-EM för Frövis ultimate frisbee-spelare

Den 10-17 augusti avgjordes junior-EM i ultimate frisbee i den polska staden Wroclaw. Hela tretton...

Anna Bernholm VM-femma

VM i Tokyo började bra för Anna, som inledde starkt med två raka segrar och därmed kvalificerade sig för kvartsfinal. Där stötte ...

ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Anna jagar medalj i Tokyo

Judo-VM i Tokyo är i full gång, och om knappt ett dygn är det dags för vårt lokala medaljhopp att göra entré i tävlingen. Frövi Judos Anna Bernholm, som är rankad trea i världen i sin viktklass, äntrar mattan i natt.

28 augusti 2019 klockan 11:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla silver för Frövi Judo i Storbritannien
I helgen gick de Brittiska öppna mästerskapen för adaptiv judo av stapeln i Cardiff, Wales. Frövi Judo hade två aktiva judokas på plats, där b...
20 augusti 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Frövikusk avslutade årets travsäsong på Fornaboda Travbana
Allt har sitt slut och vid lunchtid under fredagen kördes säsongens sista tävlingsdag på Fornaboda Travbana där 10 spännande lopp skulle köras ...
5 augusti 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Det var ungdomarnas helg på travet i Fornaboda
En helg med bara ponnylopp och roliga familjeaktiviteter anordnades på Fornaboda Travbana under helgen när travbanan i samarbete med den lokala ...
22 juli 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-07-15

2019-07-13

2019-07-08

2019-07-04

2019-07-02

2019-06-24

2019-06-23

2019-06-14

2019-06-13

2019-06-10

2019-06-07

2019-06-03

2019-05-31

2019-05-28

2019-10-23 07:20