Boken ”Banken som berikar Bergslagen” blev ikväll premiärvisad vid Bergslagens Sparbanks årssammanträde. En bok där mycket jobb ligger bakom, och resultatet skildrar bankens historiska utveckling ända fram till nutid.
I den norra delen av Örebro län är Bergslagens Sparbank dominerande inom sitt område. Det här resultatet uppnåddes inte under en natt, utan påbörjades redan i mitten av 1800-talet. För att man ska kunna läsa om den här resan har banken nu sponsrat boken som fick titeln ”Banken som berikar Bergslagen”.
Bokens författare är Göran Karlsson, tidigare chef vid Bergslagsposten. Boken har 144 sidor och innehåller mycket fakta om de händelser och personer som gjort Bergslagens Sparbank till vad det är idag. Boken innehåller bland annat 400 namn över bankernas styrelseledamöter.
– Det är roligt att bergslagsborna nu får ta del av sin banks historia. När sparbankerna grundades var Sverige ett underutvecklat land med många fattiga människor. Sparbankerna gjorde en stor insats genom att låta vem som helst sätta in sina tillgångar på räntebärande sparkonton. På så sätt kunde arbetare, tjänstefolk och andra mindre bemedlade personer spara pengar för kommande behov, kommenterar Cecilia Jeffner, Bergslagens Sparbanks VD.
– De ursprungliga idéerna från sparbankernas barndom är lika aktuella idag. Bergslagens Sparbank är fortfarande en lokal bank utan privata vinstintressen och vi fortsätter att främja sparsamhet, bland annat genom ekonomiutbildning i skolorna, påpekar Cecilia Jeffner.
– Det har varit ett mödosamt arbete under många, många år. Den här boken kan därför ses som en hyllning till de personer – huvudmän, styrelseledamöter, bankanställda och inte minst alla kunder – som hjälpt till att bygga upp det som idag är Bergslagens Sparbank, förklarar Oa Holfve, Sparbanksstiftelsens ordförande.
– Det har varit jätteintressant och lärorikt att göra det här bokprojektet. Fantastiska människoöden finns med här, säger bokens författare.
Nu kan lindesbergarna njuta av en tur i solen på Lindessjön utan att behöva äga en egen båt eller kajak. Genom en enkel och smidig bokning kan man nämligen hyra en kajak och bege sig ut på vattnet, med Loppholmarna som utgångspunkt.
– Supersmidigt om man vill ut på sjön en stund eller kanske passa på att paddla till Lövåsen och lyssna på Martin Almgren i sommar, säger Johan Persson som är en av franchisetagarna till Kayakomat.
Den svenska sommarens själ kan nog beskrivas som en salig blandning av aktivitet och vila, av hav och strand och däremellan besök på hembygdsgårdar och kulturella evenemang med inslag av musik och dans. Kanske är sommaren dock mest personifierad i den röda stugan och den blomstrande, surrande landsbygden med betande kor och levande lantbruk. För att uppleva något liknande här i trakterna behöver man verkligen inte fara långt. Varför inte delta i en traktorsafari en het sommarkväll? LindeNytt hakade på när det begav sig!
När förskolan Grönsiskan stängde sina dörrar för sista gången i början av året, påbörjades en helt ny resa för dess gamla lokaler. Efter otaliga timmars hårt slit får Hagaberg snart sin första egna restaurang, när Uffes pizzeria öppnar på torsdag.
– Jag har ju hållit på med det här sedan jag var 16 år gammal, det är det här jag brinner för, berättar Uffe Kocamaz.
Den omåttligt populära sommarsuccén Martin på sjön kommer tillbaka för ett fjärde år. Datumet är satt till lördagen den 16 augusti, då Martin Almgren återigen intar Råsvalens vatten för en flytande konsert i höjd med Lövåsen.
För första gången någonsin hålls judo-EM för personer med Downs Syndrom i Sverige, närmare bestämt i Lindesberg. Sju nationer, med totalt 42 tävlande, gör upp om medaljerna i Lindesberg Arena under lördagen.
– Det är mycket jobb, men det ska bli skitkul att göra det här, säger Johan Orrbo från Frövi judo.
I helgen 12-13 juli vankas ett ypperligt tillfälle att fynda det lilla extra och leta efter gömda skatter när Bergslagens Loppishelg går av stapeln för sjunde året i rad. Runt 200 loppisar deltar i årets upplaga som sträcker sig från Monicas loppis i Älvhöjden i norr till Uggelkilens loppis, Fellingsbro, i söder.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.