Pelle Fisk flyger Boeing 737 i USA, som han flyttade till för snart 30 år sedan. Foto: Privat

”Det var tryggt på Lindeskolan – inte alls som i USA”

Det har gått trettio år sedan han gick på Lindeskolan. I slutet av 80-talet flyttade han till USA. Nu är han pilot i en amerikansk Boeing. LindeNytt träffar honom på skolgården för att tala gamla skolminnen.
– Det var en väldigt bra kamratskap. Det visas av att vi fortfarande håller kontakten. Det var tryggt på Lindeskolan och inte alls som det är i USA, även om jag hört att det förändrats här, säger Pelle Fisk.

Pelle Fisk är först ut i en serie, där vi möter personer som gått Lindeskolan. Han började Lindeskolan 1981 och tvekade inte när han valde teknisk linje. Efter 1984 gick han det fjärde året på Rudbecksskolan i Örebro. Det fanns inte på Lindeskolan. Teknik och data var de stora intressena och han fick lära sig programmera svarvar och andra maskiner med det som då var modernt – ABC 80, ABC 800.

Vi går runt på skolgården på dagens Lindeskolan. Han kommer ihåg att han tyckte den var stor då. Idag är han litet osäker på vad som

Pelle Fisk tar en promenad på Lindeskolan och minns studietiden. Foto: Hans Andersson
Pelle Fisk tar en promenad på Lindeskolan och minns studietiden. Foto: Hans Andersson

fanns i en del av husen. Men det är ingen tvekan om var han hade sin hemvist.  Det var i det första huset till höger, när man går in från gymnasietorget. När vi står där kommer han plötsligt ihåg vad läraren i teknik hette – Bertil Westergren – helt klart en favorit som betydde mycket för honom under hans skoltid. De stötte på varandra i Lindesberg för några år sedan.

Vi fortsätter promenaden längs den långa skolgården. Här var det som kompisarna träffades. Där var kanslihuset ( det ligger kvar), ”men jag tror inte vi hade något bibliotek” och ”det här huset har jag aldrig sett” (Kulturskolan Garnalia),” vi hade musik i huset där borta, jag spelade tvärflöjt”.

Han kommer ihåg flera lärare. Läraren i tyska – henne har han haft kontakt med – och en annan lärare minns han – kanske för att denne också spelade tvärflöjt. Pelle Fisk har regelbunden kontakt med flera skolkamrater via telefon eller nätet och några träffar han, när han är hemma i Sverige på somrarna.

– Med några är det så att vi kan prata i timmar även om det är länge sedan sist, berättar Pelle Fisk.

Pelle Fisk med frun Michelle besökte Lindesberg i somras. Foto: Hans Andersson
Pelle Fisk med frun Michelle besökte Lindesberg i somras. Foto: Hans Andersson

Pelle och hans fru Michelle var hemma i Lindesberg också den här sommaren. Det kan bli mycket åkande runt om när de vill passa på att träffa hans familj och kompisar. Efter snart 30 år i Staterna pratar han flytande amerikanska. Han säger att han ibland kan ha svårt att hitta vissa svenska ord – det märks inte alls. Han är fortfarande svensk medborgare.

– Vi vill ha något ställe i Sverige, där vi kan bo och om 15 år går jag i pension. Vi har sex barn tillsammans och mina 13- och 16-åringar är tvåspråkiga, talar också svenska, säger Pelle Fisk som liksom frun Michelle tycker det är ett fantastiskt klimat här. I Texas är det fyra årstider som är olika varianter av sommar.
USA har blivit hans andra hemland. Han kom dit 1987 och har bott i Houston sedan 1998. Kanske hans resa dit följt en linje?

- En bra dag på jobbet är en tråkig dag - att det inte händer något, säger Pelle Fisk. Foto: Privat.
– En bra dag på jobbet är en tråkig dag – att det inte händer något, säger Pelle Fisk. Foto: Privat.

Han jobbade i pappa Kurts affär ”Fiskens Sport” och fick meka där, upptäckte sedan att det var roligt att konstruera/programmera, sökte för att bli stridspilot i det svenska flygvapnet, men fick inte chansen, när det är bara 28 som antas varje gång

– De flyger ju bara 100 timmar om året. Det flyger jag varje månad! Jag tänkte söka Trafikflyghögskolan, men någon sa ”USA – där är det halva priset, halva tiden och dubbelt så roligt”, säger Pelle Fisk.

Han flyger Boeing 737 som tar 170 passagerare.
Det är inga långflygningar över jorden utan han håller sig inom USA och upp mot Alaska och ner mot Karibien och norra Sydamerika.
Han har hållit sig till det planet och det gör att han – med många tjänsteår i samma sorts plan – också får ett schema som går att kombinera med familj och barn –  att han till exempel inte behöver jobba helger.

Pelle och Michelle träffar pappa Kurt Fisk när de är i Lindesberg. Foto: Hans Andersson
Pelle och Michelle träffar pappa Kurt Fisk när de är i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Flög på låg höjd över Linde
Pappa Kurt berättar gärna om den där gången, när sonen Pelle väckte stor uppståndelse i stan. Pelle som då flög för transportflygbolaget DHL i Europa, gjorde en liten avstickare efter avgången från Örebro Airport och flög på låg höjd över Lindesberg innan det bar av söderut i Europa. ” Det var godkänt av flygledarna och helt enligt reglerna”, berättar Pelle Fisk. Det rapporterades i tidningen – det var många som kände till att ”Fiskens son” hade blivit pilot. På marken såg han mamma och pappa stå och vinka.

Vi vänder under vår promenad vid L-huset, det som var idrottshuset då, innan arenan kom till. Han minns det väl och tittar ut över gräsfältet och fotbollsplanen som också väcker minnen.

Naturen och det lilla Lindesberg gör att det är avkopplande och annorlunda att komma hit från Houston:
– Det är så skönt här, för det är så tyst. Det är som inbäddat, ljudisolerat. I USA är det alltid som ett bakgrundsljud. Alla kör bil där, säger Pelle Fisk, som bor i en 5-miljonerstad.

Publicerad 1 september 2015 klockan 10:14

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Lyckliga guld- och silvermedaljörer. Foto: Saga Lagerman

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i rad. Herrarna fick efter en mycket tuff final nöja sig med ett silver, men i publikens ögon var även de vinnare.

7 december 2019 klockan 19:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt byggstaket när han promenerade längs Fotbollsgatan i torsdags. Nu har byggfirman vidtagit åtgärder för att något liknande inte skall kunna hända igen.

6 december 2019 klockan 09:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan ...

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är ...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Linnea Claesson föreläste om bland annat näthat och civilkurage. Foto: Camilla Lagerman

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke

Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i Lindesberg arena, med rubriken ”Dödshot och glitter, machokultur och normer”. Föreläsare var Johan Pettersson, genus- och statsvetare från stiftelsen Make Equal samt Linnea Claesson som kanske är mest känd för sitt Instagramkonto ”assholesonline” och för sitt stora engagemang i feminism, civilkurage och jämställdhet.

4 december 2019 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Mattias Nonnen

bildspel Mattias fångade ovanligt ljusfenomen på bild utanför Lindesberg

Fotografen Mattias Nonnen, från Lindesberg, var tidigare i veckan ute och jagade ett tillfälle att föreviga en lappuggla på bild – men fick istället syn på något helt annat och mycket sällsynt. På himlen uppenbarade sig ljusfenomenet ”Polar stratospheric clouds”, eller pärlemormoln som man säger i vardagligt tal.
– Det var riktigt roligt att få se och uppleva det här, berättar Mattias för LindeNytt.

4 december 2019 klockan 09:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

”Till alla vuxna som kämpar för ett barn, ni är hjältar!”
LindeNytts artikel om Ida, vars mamma Sara kämpat i över ett års tid för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, har fått flera l...
3 december 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”
För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna bankhuset på Kungsgatan och hyra dessa lokaler ist...
3 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator
Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför att gå till skolan. I över ett år har hennes...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Den nya världsmästaren Amanda Orrbo tillsammans med sin coach Jonathan Fagerhill. Foto: Johan Orrbo

VM-guld till Amanda Orrbo

Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre härliga matchvinster fick Amanda Orrbo från Lindesberg kliva högst upp på prispallen och ta emot sitt VM-guld!

2 december 2019 klockan 13:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – har nu släppts

I samband med en husrannsakan i en bostad i Lindesberg, hittade polisen ett ”farligt föremål” som sedermera ledde till att en ung man delgavs misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den misstänkte mannen blev i torsdags anhållen – men släpptes redan dagen efter.

2 december 2019 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vad händer med ett samhälle där kriminalitet normaliseras?

Väpnade rån och skottlossningar får aldrig bli en normal företeelse i Lindesberg. Men då må...

”Globen” nästa för Bergslagens Spektakelteater

Efter publiksuccéer som "Smidda planer", "Siggebohyttans Spektakler" och nu senast "Pappersvalsen" ...

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger

Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

27-årig man död i olycka med fyrhjuling

Sent på lördagskvällen larmades polis och ambulans till Gusselby med anledning av en allvarlig olycka. En 27-årig man hade av okänd anledning vält med sin fyrhjuliga motorcykel och fått fordonet över sig.
– Vid halvsextiden i morse meddelades från sjukhuset att han har avlidit, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

1 december 2019 klockan 09:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Ny hemmaseger för Linde Volley

Med en ny seger bakom sig och tre nya poäng till Elitserietabellen är Linde Volley nu ett steg närmare en plats i det efterlä...

Många köade för capricebiljetter – försäljningen går i rasande tempo

Klockan 10.00 på lördagen släpptes biljetterna till Harmonis Caprice 2020 ...

Mammas lögner lockade hundratals besökare

Ungefär 300 personer tog chansen att få veta sanningen om sin barndom, när komikern Jan Bylund tillsammans med vä...

Fatlum Ahmeti spelar i VM-kval 2020

Under fredagsmorgonen kom nyheten att LIF Lindesberg-spelaren Fatlum Ahmeti är uttagen till Kosovos handbollslandslag inför...

Litteraturen stod i fokus under Bokens Dag

Fem svenska författare besökte Lindeskolans aula under torsdagskvällen, tillsammans med Lindesbergs omtyckta poet ...

bildspel Morgonpigga tog chansen att göra klipp på Black Friday

Flera av de Linde City-anslutna butikerna, öppnade två timmar tidigare på fredagen - och kommer att h...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Linde Volley satsar mot Grand Prix

Med en tuff helg bakom sig där Linde Volley spelade två bortamatcher som slutade med en snöplig förlust mot Falköping och en överlägsen seger mot Värnamo så är volleyboll-tjejerna tillbaka i Lindesberg Arena för att avsluta månaden med en hemmamatch mot Linköping, en match som kan vara avgörande för att ta sig till Grand Prix-spel i januari.

28 november 2019 klockan 12:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

VM nästa för Amanda
Imorgon fredag reser Frövi Judos Amanda Orrbo tillsammans med pappa Johan och tränaren Jonathan Fagerhill till portugisiska Guimarães, där Judo-VM...
28 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Försökte råna bank – polisen går ut med signalement på gärningspersonen
UPPDATERAD KL. 17.31 Strax före klockan 15 på onsdagen, larmades ett stort antal polispatruller till centrala Lindesberg med anledning av ett pågå...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vann Melodifestivalen – nu gästar John Lundvik capricen
På onsdagen offentliggjordes att det blir artisten John Lundvik, som kommer att medverka som gästartist i nästa års Caprice i Lindesberg Arena...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-27

2019-11-27

2019-11-26

2019-11-26

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-24

2019-11-23

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-21

2019-12-07 23:26