Möt Gun-Britt W Bikfalvy. Foto: Hans Andersson

Det är eleverna hon längtar efter – inte den nya läroplanen

Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet! Och hon har minnen av många, många elever.
– Om jag skulle sätta ihop en kör med alla som sjungit i min kör Bergslagscantat, så skulle det bli ett par hundra personer, säger hon.

Musiken och sången är en viktig del i Gun-Britt Bikfalvys liv. Foto: Hans Andersson
Musiken och sången är en viktig del i Gun-Britt Bikfalvys liv. Foto: Hans Andersson

När vi träffas i villan med den välvårdade trädgården och pratar minnen från Lindeskolan och från Gun-Britt Bikfalvys musikliv så ackompanjeras vi av maken, musikpedagogen och konsertpianisten Arpad Bikfalvy som spelar såväl Ungersk Rapsodi, som Musorgskij på flygeln i rummet intill. Det här är ett par som lever mitt i och för musiken.

– Jag sjöng jämt när jag var liten och jag var två år när hade mitt första framträdande – på ett 50-årskalas. ”Vad duktig du är” sade en vuxen och jag svarade  ”Kan du begripa?” berättar Gun-Britt Bikfalvy.

Så fortsatte det. Hon sjöng för organisten Eivor Henriksson och sjöng 1971 första gången i Lindesbergs kyrka. Hon har sjungit bl a för professor Folke Wedar på Musikhögskolan. Sången spelar fortfarande en stor roll i hennes liv. För fem år sedan slutade hon lärarjobbet på Lindeskolan, där hon hade jobbat sedan 1994.

– Att jag inte fortsatte undervisa beror på att det kom ytterligare en ny läroplan. Jag orkade bara inte att sätta mig in i ett nytt betygssystem och nya kurser, säger Gun-Britt Bikfalvy. Hoppas att lärarna någon gång ska få arbetstro och ägna sig åt det, som de är utbildade för.

Men hon fortsatte att leda sångarna i Bergslagscantaten tills för några år sedan. Ett uppdrag som ligger utanför de vanliga programmen. Hon har – som en del i ett körutbyte – gjort otaliga kör-resor till Österrike – två gånger har hon fått projektpengar. Till de andra tiggde hon ihop pengar, gav egna konserter och med sina elever. Det började genom kontakter som uppstod genom de studieresor som skolan gjorde med läraren Leif Kalmö i spetsen till klostret Marienthal.

Gun-Britt W Bikfalvy och hennes sångelever har gjort många resor. Känner du igen någon på bilden? Foto: Privat
Gun-Britt W Bikfalvy och hennes sångelever har gjort många resor. Känner du igen någon på bilden? Foto: Privat

– Jag skickade en förfrågan från en kör i Salzburg för att sjunga i Ungdomens Europa-Cantat. Vi blev inbjudna och 1997 var första gången vår kör var med – tillsammans med deltagare från sex länder.  Vårt körprojekt fick en utmärkelse i Wien. Det var det roligaste jag gjort i hela mitt liv, säger Gun-Britt Bikfalvy och visar en gruppbild på elever som var med. (Se bilden – du kanske känner igen några av dem?)

Det var också tyskläraren Leif Kalmö som var hennes första mentor in i lärarjobbet, när hon vikarierade som lärare i tyska,franska och engelska. ”Han var fantastisk, helt otrolig. Det är hans fel att jag blev lärare”, säger hon med glad ironi. Hon har nära till skratt och berättar att hon en gång straffats med kvarsittning för att hon skrattade för mycket.

– Ett av de viktigaste ämnena, som jag tillsammans med Lisbeth Fasth undervisat i, var Tala och framträda. Det var fantastiskt att se hur eleverna utvecklades. Från att ha varit skräckslagna för att prata inför andra, blev de fantastiska talare. I det här samhället måste man kunna tala för sig.

Hon började på Lindeskolan första gången 1972 – då som 25-årig Komvux-elev på ekonomisk språklig  linje – på den tiden då vuxenstuderande gick i treårig vanlig gymnasieklass. Hon hade jobbat med ekonomi som kontorist, tänkte bege sig utomlands för ekonomijobb, funderade ett tag på läkaryrket, började utbilda sig till sjuksköterska, men förstod att det nog inte skulle fungera, när hon inte stod ut med att se patienterna lida och tog med sig en massa roliga saker åt dem. Men medicin är än idag ett av hennes största intressen.

Efter studenten på Lindeskolan 1975 blev det studier i Örebro och Stockholm och efter lärarexamen fick hon jobb på Stadsskogsskolan – 17 år blev det där. Hon säger att hon fortfarande saknar eleverna så mycket och det verkar ömsesidigt för det händer att elever som kommer tillbaka till Lindesberg kommer och hälsar på hos henne.

Gun-Britt och hennes man Arpad Bikfalvy bor i Brodalen - mitt emellan "hennes" båda skolor. Foto: Hans Andersson
Gun-Britt och hennes man Arpad Bikfalvy bor i Brodalen – mitt emellan ”hennes” båda skolor. Foto: Hans Andersson

Hon saknade också att vara klassföreståndare, att ha sina elever att måna om. Hon talar om ”hårda nypor och mjuka kramar” i relationen mellan lärare och elever. Hon tycker det är en skillnad idag mot hur det var då. ”Då var det läxor och inget tjafsande och gulligullande som nu”, säger hon och berättar om hur de duktiga eleverna hjälpte sina kamrater. Hon och maken Arpad är imponerade över hur många talanger inom olika yrkesområden, inte bara musik, som kommer från Lindesberg och Lindeskolan.

Det blir sång också under Lindeskolans 50-årsjubileum. Skolan har genom Gun-Britt Bikfalvy har bjudit in tre av hennes sångelever, som idag gått vidare inom musiken. Lena Ehnvik som studerat sång i Stockholm, Anna-Karin Gillberg Ericsson som är sångpedagog och organist/pianist samt Rebecka Sternberg som studerar sång i Budapest. Budapest är också Gun-Britt och Arpad Bikfalvys andra hemstad och hon visar hur nära till musikhögskola, konserthus, opera, folkopera och alla andra scener de har, när de är där. Och det är de ofta.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin

Publicerad 14 september 2015 klockan 13:54

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Planerad demonstration utanför Kommunhuset när undersköterskor tar strid

Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”Heltidsresan” i Lindesbergs kommun har varit föremål för intensiva diskussioner under hösten. Med bakgrund till detta väljer nu den berörda personalen att genomföra en demonstration utanför Kommunhuset på torsdag morgon.

12 november 2019 klockan 15:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Fredrik Norman

Risk för fallolyckor vid högtrafikerad bro – nu skall åtgärder vidtas

I samband med stängningen av Gröna bron i höstas, hänvisades all gång- och cykeltrafik till Nya Gröna bron (fackverksbron) vid Loppholmarna ett stenkast nedströms. Dock har det sedan dess påpekats från allmänheten, att det är risk att stå på näsan för den som inte är uppmärksam eller av hälsoskäl har svårt att se ”fällan” som finns vid brofästet på den östra sidan (centrumsidan). Där har asfalten sjunkit ned och skapat en hög kant som utgör risk för fallolyckor.

12 november 2019 klockan 14:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Räddningstjänsten varnar för falska sotare

Räddningstjänsten i Kopparberg gick under måndagen ut på sociala medier med en varning för en ny form av å...

Brandkåren ryckte ut när hund gick genom isen

I lördags fick Nerikes Brandkår larm om att en hund hade gått genom isen i östra kommundelen strax innan lä...

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes under matchen och trots en kanoninledning av LIF som inom loppet av 4 och en halv minut spelat sig till en 4-målsledning så fortsatte matchen med röda kort, segt hemmaspel och en tung förlust.

10 november 2019 klockan 21:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Fredrik Stenfelt

Ny upphämtningsseger av Linde Volley

Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande 3-2 i Lindesberg Arena så väntade en bortamatch mot Sollentuna under lördagskvällen för Linde-tjejerna, Sollentuna inledde starkt till
2-0 men Linde Volley kom tillbaka i matchen genom det 3:e setet och bjöd på en ”favorit i repris” där de vände matchen till 2-3.

9 november 2019 klockan 20:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Misstänkt mordförsök i Linde: ”En person greps och anhölls misstänkt för brottet”
En man greps under natten till lördag misstänkt för mordförsök. Mannen blev under natten anhållen. Enligt polisen skall det misstänkta brottet ...
9 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fars Dag firas med handboll i Arenan
En ny helg väntar där alla pappor ska firas då Fars Dag tar sin början på söndagen, har man glömt Fars Dag-presenten så är det ...
8 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Frontalkrock: Två personer har förts till sjukhus
Strax före klockan två på fredagseftermiddagen, larmade SOS Alarm ut att en frontalkrock mellan två personbilar hade inträffat i Siggebohyttan v...
8 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Ulrika Malm /SVT

​SVT:s Mästerskaparna gästar Frövifors

Mästerskaparna är en minst sagt kreativ programserie, där deltagarna tävlar i att bemästra olika hantverkstekniker och material. I det tredje avsnittet som sänds på tisdag ska hantverkstalangerna arbeta med papper, och passande nog valde man att spela in på Frövifors Pappersbruksmuseum.

8 november 2019 klockan 13:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Försvagad bro måste skottas för hand i väntan på besked om dess bärighet

Sedan den gamla Gröna bron och syskonbron söderut, Nya Gröna bron eller fackverksbron som den också kallas, besiktigades så konstaterades stora brister i den förstnämnda och något mindre brister i den senare. Som känt stängdes den gamla Gröna bron omedelbart. Den andra bron används fortfarande, men det är just nu oklart om man kommer kunna ploga bron med maskiner i vinter.

8 november 2019 klockan 12:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Höj skatten och värna välfärden

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län saknar mer än 350 miljoner kronor för att få ihop sin budget. Som ett första steg ...

”Elvis” kommer till Lindesberg med färgsprakande show

1995 blev han Elvis med hela svenska folket efter sin vinst i ett av Sveriges på den tiden ...

Företag drabbades av stöld – polisen går ut med signalement på misstänkta

Ett företag på industriområdet i Lindesberg blev på onsdagen utsatt för...

AnnonsTaket beskrivs ha varit genomruttet. Nu blir dock takkonstruktionen i toppskick igen. Foto: Kyrkbergets Vänner

Här får Kägelbanans oktagon nytt tak

Första etappen i renoveringen av den gamla kägelbanan på Kyrkberget, lider nu mot sitt slut. I den första etappen har man lagt all kraft på att rädda byggnadens entré, oktagonen, som konstaterades ha ett mer eller mindre genomruttet tak.

6 november 2019 klockan 16:54 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Flera hus kontrollerades efter larm om befarad brand

Strax före klockan 16 på onsdagen, larmades Nerikes Brandkår och ambulans om en befarad villabrand strax ...

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan

Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade...

Häftig upphämtningsseger av LIF

Under tisdagskvällen befann sig LIF Lindesberg i Solna för säsongens 4:e bortamatch. Förra säsongens elitserielag AIK stod...

Därför hålls den nya vägen stängd för fordonstrafik

I samband med att Trafikverket genomförde ett omfattande järnvägsarbete i centrala Lindesberg i ...

”Dokusåpa” visas i Lindesberg

Hon är 15 år, gifter sig med en sjöofficer, får barn, förskjuts av släkten, sviks av mannen och tar till sist ...

Totalstopp på R50: Skåpbil med släp lastat med diesel har voltat

UPPDATERAT. Just nu (kl. 19.56) råder totalstopp på riksväg 50 i höjd med Fornaboda. ...

En person har hittats död i en villa, som på måndagsmorgonen eldhärjades i Vedevåg. Foto: Camilla Lagerman

Villabrand i Vedevåg – avliden man hittad av rökdykare

UPPDATERAD KL. 09.09. På måndagsmorgonen larmades brandkår, ambulans och polis till en fullt utvecklad villabrand i Vedevåg. Nerikes Brandkårs rökdykare kunde snart lokalisera en avliden person inne i villan.
– Platsen kommer att spärras av i väntan på att våra tekniker kan göra en undersökning, kommenterar polisens presstalesperson Kenneth Johannesson.

4 november 2019 klockan 08:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arga dansare kommer till Lindesberg
Att bli arg, riktigt arg! Det är tabu - särskilt om en är kvinna. Att framföra det på scen kan bli en ögonöppnare, och nu händer det i ...
4 november 2019 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till
Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara några få dagar. - Just nu ser det ut som ...
1 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”
Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska långfilm "Lantisar", som delvis är inspelad i ...
1 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-31

2019-10-30

2019-10-30

2019-10-30

2019-10-29

2019-10-29

2019-10-28

2019-10-28

2019-10-27

2019-10-26

2019-10-25

2019-10-25

2019-10-25

2019-10-24

2019-11-12 16:45