Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

De minns 70- och 80-talen

När Joakim Wessman började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Här fanns utrymme för den fria tanken. I Lisa Ismans klass fick de lära sig debattera. Möt två f d elever i den sista delen av vår artikelserie om Lindeskolan 50 år.

Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa Isman tog studenten i maj 1991 på Lindeskolan. Foto: Privat
Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa tog studenten 1991. Foto: Privat

Lisa Isman tog studenten 1991. Hon gick samhällsvetenskaplig linje, för hon var just det – samhällsintresserad. Och det blev mycket diskussioner om samhället och om politik – något som läraren uppmuntrade. Diskussionerna på den tiden gällde om Sverige skulle gå med i EU eller som det hette då – EG. Det kunde handla om vegetarisk mat eller om djurförsök.

Lisa Isman diskuterade gärna apartheidpolitiken i Sydafrika och berättar att hon träffat Nelson Mandela – ” i alla fall varit på ett möte med honom”.
– Det var en bra klass och läraren var duktig på att få igång diskussionerna. Vi fick lära oss att debattera, säger Lisa Isman. Det var bra att gå på Lindeskolan även om det var litet tuffare ett läsår, då vi hade flera olika vikarier i matte, som inte var mitt bästa ämne.

Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson
Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson

Hon säger att hon har kontakt med några barndomsvänner och skolkamrater och att hon genom Facebook återupptäcker andra från skoltiden. Vi sitter i trädgården till det hus där Lisa bott sedan hon var sex år och där hon växte upp – bara några hundra meter från Lindeskolan. Hon är på besök tillsammans med de tre barnen under föräldraledigheten Här bor mamma Agneta och pappa Bengt – barnmorska och advokat. Det skulle vara lätt att dra slutsatser om Lisa Ismans val i livet. Men Lisa har haft egna drivkrafter.
– Jag minns, när jag följde med mamma in till en förlossning i Örebro. Jag var tolv år och det var en omvälvande upplevelse. Då visste jag att jag ville bli barnmorska. Jag minns hela den kraft som den födande kvinnan hade och hur hon svor på sin man under värkarna, berättar Lisa.

Men hon blev inte avskräckt utan sökte efter gymnasiet till sjuksköterskeutbildningen i Östersund. En utbildning som krävs innan man utbildar sig vidare till barnmorska. Hennes tid som sjuksköterska  skulle ha varat i två år – det blev sju år innan hon blev barnmorska.
– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ut i världen och arbeta och det berodde mycket på gammel-moster och – morbror Elsa och Yngve som hade arbetat i det som då hette Belgiska Kongo ( idag Kongo Kinshasa).

Lisa Isman hamnade också i Afrika. Hon åkte till södra Sudan för Läkare utan Gränser – som sjuksköterska. En dag kom läkaren till henne och sade att hon omedelbart måste bege sig till grannbyn där en kvinna hade en svår förlossning. Lisa invände att hon inte var barnmorska och fick ett prompt svar.
– But you are a woman, sade läkaren på kliniken, berättar Lisa Isman.När jag kom dit stod en kvinna med ett nyfött barn i famnen och jag kände mig lättad. Men – hon pekade på kvinnan som låg där och jag såg en fot som stack ut ur underlivet. Jag gjorde jobbet medan byns kvinnor sjöng för att stötta kvinnan och männen dansade utanför hyddan. Det gick bra.

– Då bestämde jag mig för att utbilda mig till barnmorska, för det finns så mycket man behöver göra för att hjälpa kvinnorna.

Men just nu har hon anställning inom mödravården i Stockholm där hon bor. Hon ger förtur åt  de egna barnen och familjen. Det är ju inte helt lätt att åka ut och jobba i områden, som kanske t o m är farliga, när man har små barn. Men Lisa Isman känner av det sug, som många som varit i Afrika eller på andra kontinenter brukar uppleva. Hon lockades av ett jobb i Burma, men bestämde sig för att stanna hemma.
– Men jag åker gärna ut och berättar om arbetet inom Läkare utan gränser och jag deltar i ett projekt i Somaliland som handlar om att minska kvinnlig könsstympning, berättar Lisa Isman.

Det projektet, som är en slags fortsättning på hennes Masterexamen på Karolinska, innebär bl a att barnmorskor utbildas. Det är en mångtusenårig sedvänja som det är svårt att få bukt med och förekommer också inom den ordinarie sjukvården där. I våras var hon på Lindeskolan och berättade för eleverna om det här och om hur hon tidigare arbetat på en klinik som drivs av Läkare utan gränser i Afghanistan.

Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson
Joakim Wessman – idag ordförande för Bergslagens Sparbank – då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

Det är snart fyrtio år sedan Joakim Wessman började på Lindeskolan. Han blir glad och nostalgisk, när vi sitter och tittar i årsboken årgång 1978 – 79. Då gick han i andra året på den humanistisk samhällsvetenskapliga linjen och visste redan vad han ville bli – jurist.
– Eftersom jag visste att jag ville läsa vidare och jag var samhällsintresserad, så blev det humanistisk och samhällsvetenskaplig linje. När jag började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Det var oerhört stimulerande. Här fanns utrymme för den fria tanken på ett annat sätt än det ha varit på högstadiet.

Han kommer väl ihåg att det fanns ett direkt intresse eller politiskt engagemang bland lärare. Och i viss mån var han också politiskt aktiv. Han var ordförande i elevrådet och minns en förhandling med rektorn om val av tidningar till eleverna. Eleverna röstade om vilka fyra tidningar som skulle finns. En av tidningarna som fick flest röster var den s k herrtidningen FIB-Aktuellt. Alldeles oavsett vad elevkårens ordförande själv tyckte, så överräckte han listan med de framröstade tidningarna.
– Är det demokrati, så är det, sade unge Wessman.

Förhandling med rektor genomfördes. FIB-aktuellt byttes mot SE (också med nakna/lättklädda flickor) något som rektorn inte tycktes känna till. Joakim Wessman visade sig tidigt ha förhandlingstalang.
– Jag var en sådan som tog diskussioner och det var inte alla lärare som gillade det. Man skulle vara tyst och inte ta utrymme. Men det var en trygg skola. Överlag var det väldigt bra lärare. Och det var lugnare i klasserna och en respekt för kunskap. Idag har jag sett att det finns klasser, där eleverna har tagit över, säger han.

Han berättar om hur han och kompisarna träffades vid hörnet på C-huset för att snacka och diskutera. Här fick han kompisar från andra kommuner samtidigt som han behöll en del från högstadiet på Fröviskolan. De träffades på fester hemma hos varandra eller åkte till diskotek i Kopparberg.
– Det var en inkluderande gemenskap, minns Joakim Wessman och tittar på klassfotot i årsboken. Han har koll på vart flera av dem tog vägen – ” den här killen jobbar i ett stort börsföretag i Göteborg och hon flyttade till Paris och jobbar på ett företag som bygger helikoptrar”. Själv syns han i den bakersta raden längst till höger.

Joakim Wessman har varit Lindesberg trogen. Han kommer från ett jordbrukarhem utanför Frövi, gick i Fröviskolan och på Lindeskolan, han bor i Grönbo Herrgård och är styrelseordförande i Bergslagens Sparbank. Han har advokatfirman Masada och sysslar mycket med juridisk utbildning för företag både i Lindesberg och utanför. Hans arbetsdagar handlar också mycket om konsumenträtt. Det kan bli ett eller annat brottmål också.  Han återvänder gärna till Lindeskolan för att ge litet lektioner i juridik.
– Jag tycker det var en bra tid, när jag gick på Lindeskolan och jag vill gärna återgälda det, säger Joakim Wessman

 

2000 – talet utanför Lindeskolan
Spadtaget för Lindesberg Arena togs 2009 och anläggningen var ständigt förekommande i nyheterna – inte bara för idrottens skull. Hösten 2011 tar Egeryds Fastigheter över Arena-bolaget och på våren 2012 sägs all personal upp för att sanera ekonomin. På hösten tar kommunen tillbaka driften.

Kyrkberget är en pågående kommunal historia. Här byggs en förskola, och området blir kommunalt naturreservat – ett beslut som rivs upp efter några år. Arnold Bengtsson (S) avgår som kommunalråd och lämnar alla uppdrag efter turerna runt Lindesberg Volley och det s k skenkontraktet med en utländsk spelare. 

Förslaget om en stor köpgalleria presenterades, men har skrinlagts och kommunledning och fastighetsbolag har presenterat ett nytt centrumförslag. Resecentrum ska byggas om och det blev inget av planerna på bostäder på Parkudden. Strandskolan blev bostadshus och Stadshotellet gick i konkurs, men driften togs över av fastighetsägaren Egeryds Fastigheter.

Strandpromenaden får en ny brygga nedanför kyrkan – Kyrkbryggan. Kommunen och landstinget har kommit överens om en ny vårdcentral i kvarteret Bulten öster om järnvägen.

I valet 2014 blev Sverigedemokraterna näst största parti i Lindesbergs kommun. Socialdemokraterna och Centern tar över och kör ett majoritetsstyre. 

Volvo Personvagnar säljs till kinesiska Geely och SAAB till holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars. Mona Sahlin avgår som socialdemokratisk partiledare, liksom Håkan Juholt innan Stefan Löfvén tillträder. I juli 2011 genomför Anders Bering Breivik massmorden på Utöya och i Oslo. Den arabiska våren inleds liksom kriget i Syrien. Usamah bin Laden dödas av amerikanska soldater, Barak Obama väljs om som USA:s president, Nelson Mandela dör och 14-åriga Malala Yousafzai skjuts i huvudet av talibaner men överlever.

Publicerad 22 juni 2015 klockan 11:07

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Jennie Einarsson

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra länsdelen. Vi i Vänsterpartiet vädjar till Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att inte genomföra nedskärningarna i Storå, Frövi och Fellingsbro.

25 april 2024 klockan 11:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Senaste hemmamatchen på Frövis konstgräs slutade med seger. På torsdag vill IFK Lindesberg se en repris av slutsiffrorna. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det förlust mot Lillån, där kämpaglöden saknades i den andra halvleken. Något som blev avgörande för matchens utgång. Truppen hoppas istället på revansch till hemmamatchen mot Pålsboda på torsdag.
– Det känns bra på förhand och jag skulle väl säga att vi är småfavoriter inför torsdag, säger lagkapten Martin Eriksson.

24 april 2024 klockan 09:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Poeten Jimmy Alm ska leda workshops tillsammans med unga från Frövi. Foto: AnnaCarin Isaksson

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Frövi. Med hjälp av poeten Jimmy Alm ska deras idéer och drömmar formas till en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum.
– Det här är ett led i att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och utveckla litteraturen i länet, säger Mirja Mattsson, utvecklingsledare på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

23 april 2024 klockan 12:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap
Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Nä...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax
Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några ...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”
Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gå...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Föreningslivet i Ramsberg lämnade över protestlistor till Jenny Steen, vice ordf i HSN. Foto: Jennie Einarsson

Starkt folkligt stöd att bevara vårdcentralen i Storå: ”Förstår att folk är upprörda”

Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till Jenny Steen, vice ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden. På plats var även Behcet Barsom (KD), ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Det vi begär är ett omtag på frågan kring nedmonteringen av Storå vårdcentral, tänk till innan det är för sent, sa Anna Hedrén när hon räckte över paketet med namnunderskrifter till Jenny Steen.

19 april 2024 klockan 11:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kjell och Sture fann inte bara bättre hälsa, utan även en vänskap i bassängen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fördelar jämfört med annan träning. Detta i ett led att spara pengar. För pensionärerna som varje torsdag tränar i bassängen på Lindesbergs lasarett, är det dock ingen tvekan om att den gör nytta.
– Det här är bland det bästa jag har gjort, jag blir 80 år i år och har idrottat hela livet, men man får krämpor oavsett, säger Sture Gustavsson.

19 april 2024 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för ...

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med...

Linda Bååth, Malin Ragnegård. Foto: Kommunal

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen, bland annat genom att säkerställa att våra yrkanden inte är kostnadsdrivande. Trots detta har SKR och Sobona vägrat att gå oss och medlemmarna i Kommunal till mötes. De är inte redo att garantera att lön betalas ut i tid, de säger nej till ett nytt och mer rättvist lönesystem och de vägrar förenkla processen för räddningstjänst och i LSS-verksamheter att kunna jobba arbetspass på upp till 24 timmar. Det lämnar oss tyvärr med inget annat val än att varsla om strejk på Sveriges största kollektivavtal. 

16 april 2024 klockan 13:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov ...

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mä...

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle vara kvar på Lindeskolan. Detta var nämligen inget som hade kommunicerats ut inför det kommande mötet på måndag.
– Vi och många fler blev förvånade, säger Sofie Krantz (S).

11 april 2024 klockan 16:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB
När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning till Sveriges befolkning att förbereda sig för krig, spred ...
11 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning
Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin första hemmamatch för säsongen. ...
10 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-08

2024-04-08

2024-04-06

2024-04-05

2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-04-26 01:23