De fula tacklingarnas vecka

Veckan som gick handlade alldeles för mycket om smutsiga tacklingar mot huvudet. På söndagen kom problematiken även till Hockeyettan. Igen.

Det har varit en ganska mörk vecka som passerat. Mörk ur aspekten att de huvudlösa huvudtacklingarna avlöst varandra.

Visst har hela säsongen handlar alldeles för mycket om alldeles för vårdslösa tacklingar i svensk hockey, men det var som att det ställdes på sin spets den här veckan.

I allsvenskan sänkte Leksands Robin Jacobsson Björklöven-anfallaren Kim Karlsson med en tackling som över huvud taget inte hör hemma på en is och bara några dagar senare var HV71-försvararen Chris Campoli i hetluften när han fult tacklade Modos Peter Öberg. För att ta två av flera exempel.

Det var de fula smällarnas vecka i de högre divisionerna.

Diskussionen går livligt kring vad det beror på. Om spelet blivit så mycket råare, eller om det helt enkelt är så att många fler situationer granskas nuförtiden och att fler tacklingar därför betraktas som fula. Men det mesta handlar naturligtvis om att spelet blivit snabbare. Att dagens hockey går i sådant virvlande tempo att spelarna inte hinner skydda sig och heller inte tajma tacklingarna som kanske vore lämpligt. Därav blir riskerna och insatserna större. De fula smällarna fler.

Jag satt i helgen och funderade över det där. Att Hockeyettan tack och lov, kanske inte är förskonad från den typen av smällar, men att det trots allt inte händer lika ofta som i allsvenskan, eller för all del SHL.

Då small det.

Allettan-mötet mellan KRIF och Troja var i stort sett över. Bara 15 sekunder återstod och hemmalaget hade kassaskåpssäkra 4-0 på tavlan när gästernas Mattias Åkesson i hög fart och fullständigt vårdslöst tacklade David Lillieström Karlsson så illa i huvudet att den senare fick skickas till sjukhus med ambulans.

Ytterligare en huvudtackling av liknande sort skedde samtidigt i mötet mellan Teg och Örnsköldsvik.

Huvudsmällarna finns även i Hockeyettan och problematiken är densamma som i ädlare serier. När spelet blir för snabbt och spelarna tappar respekten en aning då smäller det. Illa.

Applicerar man problematiken på Lindlöven behöver man inte blicka längre tillbaka än till november för att hitta ett liknande fall. Ni minns när Kumlas målkung Viktor Lennartsson sänkte Rasmus Lindahl Rosén med en tackling som det debatterades om den var ful, men som ofrånkomligen ledde till att den unge forwarden kom att missa ett bra gäng matcher till följd av en hjärnskakning. Med andra ord, situationen som den i Soft Center Arena på söndagskvällen inträffar alldeles för ofta.

Därför är det viktigt att diskussionen om det här hela tiden hålls levande. Inte bara när det händer saker, utan även preventivt. Att spelare och ledare faktiskt pratar om och övar på att i hög fart så väl ta emot som dela ut tacklingar. För någonstans är det ju, även om det i fallen nämnda ovan är tal om idiotgrejer, ett delat ansvar därute. Mellan tacklaren och tacklingsmottagaren. Och många situationer som leder till tråkiga konsekvenser är situationer som hade kunnat undvikas.

Framförallt är det viktigt att tala om respekt.

Spelet har blivit snabbare och därmed farligare, det innebär att spelarna också måste bli bättre och visa större respekt i alla situationer.

Samtidigt måste vi naturligtvis få bort idiotgrejerna från spelet. Dem tjänar ingen på. Vare sig vi snackar SHL, allsvenskan eller Hockeyettan.

 

 

Publicerad 25 januari 2016 klockan 08:57

Mikael Mjörnberg , 070-299 38 29 , sport@lindenytt.com


Foto: IJF, Sabau Gabriela

Anna Bernholm uttagen till OS i Tokyo

Sveriges Olympiska Kommitté presenterade under onsdagen de första aktiva i truppen till OS i Tokyo 2020, och bland de 15 första uttagna blivande olympierna hittar vi Anna Bernholm från Frövi Judo.

20 november 2019 klockan 15:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Timmy Lundegård

Tredje raka segern för Linde Volley

Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget upp ett spel som gick att känna igen, bortalaget Lund lyckades gå segrande ur ett av de spelande seten men trots det så var Linde-tjejerna helt överlägsna och bjöd på en skön hemmaseger.

17 november 2019 klockan 19:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap

Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag ...

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyres...

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor ...

Lindesbergs GK är en av flera föreningar som nu får pengar genom Svenska Spels Gräsroten. Foto: Bildbyrån

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Gräsroten. I Lindesberg tilldelas bland andra Lindesbergs GK drygt 20 000 kronor.

13 november 2019 klockan 10:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes under matchen och trots en kanoninledning av LIF som inom loppet av 4 och en halv minut spelat sig till en 4-målsledning så fortsatte matchen med röda kort, segt hemmaspel och en tung förlust.

10 november 2019 klockan 21:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny upphämtningsseger av Linde Volley
Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande 3-2 i Lindesberg Arena så ...
9 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan
Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade lag från Frövi Judo som nu ska försöka fö...
6 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Zetterlund visade upp sig mot Kärra
Med ett starkt försvar, fina inspel och snygga avslut så gick LIF Lindesberg med seger i debutmötet mot Kärra HF, det bjöds på en jämn kamp i ...
27 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Lindesberg gick segrande ur nagelbitarmatchen

Säsongens andra hemmamatch bjöd på en minst sagt skakig inledning som inleddes med att man lite snopet förlorade första setet mot motståndarna Gislaved. Trots detta lyckades Lindetjejerna komma tillbaka in i matchen i tredje set, och kunde sedan hålla undan till en rejäl upphämtningsseger.

26 oktober 2019 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Debutmöte när Kärra gästar Lindesberg

En minst sagt intressant handbollsmatch kommer att spelas under söndagseftermiddagen i Lindesberg Arena där den allsvenska nykomlingen Kärra HF, som inlett serien med tre raka segrar, gör debut i arenan och förutom en underhållande match för publiken så ges chansen att vinna slipmaskin från Tormek.

25 oktober 2019 klockan 14:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg Volley är tillbaka på hemmaplan

Efter två tuffa bortaförluster där Örebro tog sin 16:e raka derbyseger och Hylte/Halmstad helt enkelt bara var b...

Tuff match i Halmstad

Det blev en tung hemresa från Halmstad för volleyboll-tjejerna från Linde Volley under söndagen, trots en bra inledning i samtliga set ...

Förlust trots en stark upphämtning

Tre utvisningar och en negativ måldifferens på 6 mål var LIF Lindesbergs facit i den första halvleken i lagets ...

Annons

Efter fyra år inom karting, är Johan Auer nu redo att ta nästa steg. Foto: Privat

Nya utmaningar i sikte för kartingföraren Johan Auer

Inför årets säsong siktade han mot toppen, något han nästan uppnådde. Med en andraplats i serien, och efter fyra år som tävlingsförare inom karting känner Johan Auer sig redo att ta nästa steg i karriären, till bilracing.

17 oktober 2019 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvä...

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro...

Matchguide: Örebro-Lindesberg

Premiären gav seger och tre poäng - nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta...

Handbollshelg i arenan

I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där ...

Efterlängtad seger för LIF Lindesberg

Efter tre tuffa förluster mot några av Allsvenskans högst rankade lag så begav sig LIF Lindesberg till Norrland där ...

Premiären gav seger – Linde vände hemma: ”Gör en okej match”

Knapp förlust i det första setet - sedan vände det för Lindesberg Volley. ...

FOTO: Fredrik Stenfelt

Matchguide: Lindesberg-Svedala

Elitseriesäsongen 2019/2020 står redo att starta och för Lindesberg Volley väntar hemmafight redan på den första speldagen. Premiärmotståndet heter Svedala, som klockan 15:00 gästar Arenan. Inför säsongsstarten tar LindeNytt pulsen med Linnea Skogsberg och kartlägger det nya Lindelaget.

5 oktober 2019 klockan 10:00 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

bildspel Ny förlust för LIF
Det vill sig inte för LIF Lindesberg som under lördagseftermiddagen fick se sig besegrade av gästande Hammarby i hemma-arenan, bortalaget tog ...
28 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Handbollslördag i Arenan
Bergslagens Sparbank bjuder alla sina kunder på fri entré när ett av förra säsongens elitserielag Hammarby IF HK kommer på besök till ...
26 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tufft LIF föll på bortaplan
Under torsdagskvällen var LIF Lindesberg på plats i Kungsbacka för att spela säsongens första bortamatch, Aranäs stod för motståndet och trots...
20 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-09-15

2019-09-14

2019-09-13

2019-09-11

2019-09-07

2019-09-03

2019-08-30

2019-08-30

2019-08-29

2019-08-28

2019-08-20

2019-08-05

2019-07-22

2019-07-15

2019-11-22 07:59