Ceder om turerna kring arenan

Klockan 15:00 idag, måndag, har beslutande kommunstyrelsen kallat till ett extra möte. Detta med anledning av situationen med Lindesberg Arena.

Inför dagens möte har KS-ordföranden valt att yttra sig om den situation som råder samt hur han ser på Vänsterpartiets utspel i media och konsekvenserna av det. LindeNytt publicerar Anders Ceders skrivelse i sin helhet nedan:

Lindesberg Arena – en guldklimp i Bergslagen
Lindesbergs kommun är en stolt idrotts- och kulturkommun med både stor bredd och djup i de ideella verksamheterna. Vi är också en stolt gymnasiekommun där idrotts- och kulturprofil är framträdande med bland annat riksgymnasium för judo. Under en lång tid har det framgått att kulturskolan och idrotten på Lindeskolan var i skriande behov av nya lokaler. Konkreta diskussioner började 2004-05 för att resultera i att Kulturrum och Lindesberg Arena invigdes under 2010. Diskussionerna var vida, skulle vi docka en hall utan egentliga publikplatser till den gamla byggnaden eller skulle vi utforma en arena med speciallokaler för olika verksamheter och publika möjligheter för kultur och idrottsevenemang som elithandboll, volley, RG, judo, bowling Harmonicaprice m.m.

Vi föll för det senare alternativet.

En stor politisk majoritet insåg att Lindesberg arena och Kulturrum har och kommer att ha ett stort attraktionsvärde för vår gymnasieskola, för vår kommun och för vår del av Bergslagen.

Planeringen av verksamheten och driften av arenan med bowling och restaurang kom av olika anledningar igång väldigt sent. Alternativet vi valde var föreningsdrift då Lindeskolans IF, Frövi judo, Stråssa gymnastikförening och Linde Volley visade starkt intresse för att tillsammans driva arenan. Dessa ideella idrottsföreningar startade Arenabolaget AB för att organisera driften. Detta är naturligtvis ett privat bolag men ägarna är 4 ideella idrottsföreningar vilket bör läggas på minnet. Man utsåg en styrelse som inte var direkt knutna till någon av föreningarna.

Med drygt ett års erfarenhet av Lindesbergs arena har vi dragit många lärdomar.
Lindesberg arena är dels vår gymnasieskolas lokaler för idrott och hälsa under dagtid, dels lokaler för fritidsverksamhet på kvällar och helger och dessutom överlappar bowling och restaurangen dessa tider.
Detta lägger begränsningar hur arenan kan användas. Vi sa direkt nej till spelautomater och restaurangen har begränsat serveringstillstånd jämfört med liknande anläggningar. Detta har direkt påverkan på ekonomin.
Gymnasieskolan har företräde till alla lokaler under skoltid vilket har hindrat en del uthyrning. Skadegörelse har betytt mer underhåll än beräknat.
Glädjande nog har aktiviteterna i arenan varit betydligt större än förväntat vilket lagt ökade kostnader på städ och underhåll.

Restaurangen och bowlingen bär sin ekonomi men klarar inte att fylla upp för ökat vaktmästeri, städ och liknande verksamheter som servar skolans och fritidens aktiviteter.

Vänsterpartiet har i sina utspel hävdat att vi med skattemedel stödjer privat verksamhet och i det sammanhanget ska man förstå att det är restaurangen som får stöd och därmed konkurrerar på osunda villkor med andra näringsägare.

Med hänvisning till ovanstående kan man konstatera att de avgiftsbelagda verksamheterna drar sina egna kostnader medan skolans och föreningsverksamheten inte gör det. Det är helt enkelt så att kommunens ersättning till bolaget är för låg för skolverksamheten och för fritidsverksamheten. Med efterklokhet borde man insett detta men erfarenhet av liknande verksamhet har inte gått att få och tidspressen vid starten var för hög.

Att nu lägga skulden på arenabolaget och därmed de fyra föreningarna ser jag som orimligt.
Vi har under många år diskuterat föreningsdrivna anläggningar som ett sätt att lösa kommunens kostnader för bland annat ishallarna. Nu har vi skaffat oss en erfarenhet av detta.

Att som vänsterpartiet lägga en skugga över ideellt arbetande människor i föreningarna och i bolagsstyrelsen kommer inte att underlätta rekryteringen till den enorma folkrörelse idrotten är.

Lindesbergs arena har kostat mycket pengar – låt oss med gemensamma positiva krafter utveckla den attraktionskraft den har och locka folk till vår kommun för korta eller långa vistelser så vi fyller hotellbäddar, restauranger och affärer.

Och allra viktigaste – Lindesberg Arena och Kulturrum ska locka elever från när och fjärran till Lindeskolan samtidigt som det är det självklara valet av gymnasieskola i norra Örebroregionen.

Publicerad 31 oktober 2011 klockan 08:58

Fredrik Norman , 0581-61 71 71


Foto: Inger Svensson

Martin Almgren hyllar The Beatles tillsammans med musikkårer från två län

Trots att det är närmare 50 år sedan The Beatles var aktiva lever deras musik vidare i allra högsta grad. Helgen 23-24 november kliver Martin Almgren tillsammans med musikkårer från två län upp på scenen för att hylla det brittiska musikundret i konserten ”A Tribute to the Beatles”.

13 november 2019 klockan 13:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsLindesbergs GK är en av flera föreningar som nu får pengar genom Svenska Spels Gräsroten. Foto: Bildbyrån

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Gräsroten. I Lindesberg tilldelas bland andra Lindesbergs GK drygt 20 000 kronor.

13 november 2019 klockan 10:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snöskottning eller inte snöskottning?

INSÄNDARE/DEBATT: Det här är riktat till dig som kör fordon på gatorna och även dom som är villaägare. Troligtvis...

Planerad demonstration utanför Kommunhuset när undersköterskor tar strid

Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”...

Risk för fallolyckor vid högtrafikerad bro – nu skall åtgärder vidtas

I samband med stängningen av Gröna bron i höstas, hänvisades all gång- och ...

Genrebild: Fredrik Norman

Räddningstjänsten varnar för falska sotare

Räddningstjänsten i Kopparberg gick under måndagen ut på sociala medier med en varning för en ny form av åldringsbrott. Det handlar personer som utger sig att vara från räddningstjänsten och hävdar att de ska kontrollera sotning, uppger SVT Örebro.
– Det finns all anledning att vara vaksamma även i vår region, berättar kommunpolis Stefan Toll för LindeNytt.

11 november 2019 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brandkåren ryckte ut när hund gick genom isen

I lördags fick Nerikes Brandkår larm om att en hund hade gått genom isen i östra kommundelen strax innan länsgränsen.

11 november 2019 klockan 11:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris
I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en moderat trio bestående av Lotta Olsson, Riksdagsledamot Ö...
11 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo
Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes under matchen och trots ...
10 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny upphämtningsseger av Linde Volley
Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande 3-2 i Lindesberg Arena så ...
9 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstänkt mordförsök i Linde: ”En person greps och anhölls misstänkt för brottet”

En man greps under natten till lördag misstänkt för mordförsök. Mannen blev under natten anhållen. Enligt polisen skall det misstänkta brottet ha ägt rum i en bostad i Lindesberg omkring midnatt.
– Efter förhör har åklagare beslutat att han fortsatt skall hållas anhållen misstänkt för mordförsök, kommenterar polisens presstalesperson, Mats Öhman.

9 november 2019 klockan 16:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Fars Dag firas med handboll i Arenan

En ny helg väntar där alla pappor ska firas då Fars Dag tar sin början på söndagen, har man glömt Fars Dag-presenten så är det rekommenderbart att bjuda med pappa till Arenan då LIF Lindesberg, i sin jakt på 3:e raka hemmaseger, ställs mot tuffa Amo HK.

8 november 2019 klockan 14:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Frontalkrock: Två personer har förts till sjukhus

Strax före klockan två på fredagseftermiddagen, larmade SOS Alarm ut att en frontalkrock mellan två ...

​SVT:s Mästerskaparna gästar Frövifors

Mästerskaparna är en minst sagt kreativ programserie, där deltagarna tävlar i att bemästra olika ...

Försvagad bro måste skottas för hand i väntan på besked om dess bärighet

Sedan den gamla Gröna bron och syskonbron söderut, Nya Gröna bron eller ...

AnnonsFoto: Region Örebro Län

Höj skatten och värna välfärden

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län saknar mer än 350 miljoner kronor för att få ihop sin budget. Som ett första steg att nå en ekonomi i balans fattade Hälso- och sjukvårdsnämnden flera beslut vid sitt möte den 25 september.

8 november 2019 klockan 09:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

”Elvis” kommer till Lindesberg med färgsprakande show

1995 blev han Elvis med hela svenska folket efter sin vinst i ett av Sveriges på den tiden ...

Företag drabbades av stöld – polisen går ut med signalement på misstänkta

Ett företag på industriområdet i Lindesberg blev på onsdagen utsatt för...

Här får Kägelbanans oktagon nytt tak

Första etappen i renoveringen av den gamla kägelbanan på Kyrkberget, lider nu mot sitt slut. I den första etappen har...

Flera hus kontrollerades efter larm om befarad brand

Strax före klockan 16 på onsdagen, larmades Nerikes Brandkår och ambulans om en befarad villabrand strax ...

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan

Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade...

Häftig upphämtningsseger av LIF

Under tisdagskvällen befann sig LIF Lindesberg i Solna för säsongens 4:e bortamatch. Förra säsongens elitserielag AIK stod...

Foto: Fredrik Norman

Därför hålls den nya vägen stängd för fordonstrafik

I samband med att Trafikverket genomförde ett omfattande järnvägsarbete i centrala Lindesberg i somras, byggdes också en ny väg och tillika förlängning av Kullgatan som sträcker sig till södra järnvägsövergången. Denna skulle tillfälligt användas för byggtrafik för projektet i fråga och efter avslutat arbete komma att tillfalla kommunen – vilket också gjordes. Dock har vägen hållits stängd för fordonstrafik sedan dess. Tillsvidare används den som gång- och cykelväg.

5 november 2019 klockan 13:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

”Dokusåpa” visas i Lindesberg
Hon är 15 år, gifter sig med en sjöofficer, får barn, förskjuts av släkten, sviks av mannen och tar till sist sitt liv. Det är handlingen i ...
5 november 2019 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Totalstopp på R50: Skåpbil med släp lastat med diesel har voltat
UPPDATERAT. Just nu (kl. 19.56) råder totalstopp på riksväg 50 i höjd med Fornaboda. Detta efter en singelolycka där en skåpbil med släp skall ...
4 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Villabrand i Vedevåg – avliden man hittad av rökdykare
UPPDATERAD KL. 09.09. På måndagsmorgonen larmades brandkår, ambulans och polis till en fullt utvecklad villabrand i Vedevåg. Nerikes Brandkårs r...
4 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-04

2019-11-01

2019-11-01

2019-10-31

2019-10-30

2019-10-30

2019-10-30

2019-10-29

2019-10-29

2019-10-28

2019-10-28

2019-10-27

2019-10-26

2019-10-25

2019-11-13 20:19