Elvis och Sead i ett hav av blommor

Blomsterprakt hos ny handelsträdgård

Många är vi på väg från Lindeberg norrut, som funderat över vad det är som händer mitt emot infarten till Stadsskogen 2.- Vi startade bygget den 3 maj förra året, säger Elvis Karaosmanovic. Och äntligen kan vi nu på onsdag den 1 maj öppna Linde Handelsträdgård.

Det är alltså en handelsträdgård som ska rymmas innanför väggarna på de fastigheter vi sett växa fram under det senaste året. Idag finns här fyra växthus och en huvudbyggnad som till stor del kommer ha plats för lager och kontor. Man kan säga att Linde Handelsträdgård är en utvidgning av torghandeln som idag finns på Varuhallstorget.

– I tretton år har jag i ur och skur stått på torget och sålt blommor. Men nu har jag tröttnat på regn, kyla och blåst, säger Sead Karaosmanovic.

Att varje försäljningsdag vara tvungen att lägga över tre timmar på att ställa i ordning allt på morgonen för att sedan plocka ned allt igen på kvällen, gjorde att familjen Karaosmanovic till slut bestämde sig för att starta en alldeles egen handelsträdgård. När man äntligen hittade marken att bygga på, så var inte beslutet svårt.

– Men, poängterar Sead, vi kommer fortsätta med vår torghandel precis som tidigare. Torget blir ett bra komplement till handelsträdgården. Samtidigt kommer vi kunna förse oss själva med de blommor vi sedan säljer på torget.

– Vi har ju också kunder som inte kan ta sig hit ut, säger äldste sonen Elvis Karaosmanovic. Och står inte vi på torget blir det ju ganska tomt där.

Linde Handelsträdgård kommer alltså vara öppen också för allmänheten. Och lagom till öppningsdagen den 1 maj kommer tre av de fyra växthusen vara fyllda med massor av vår- och sommarblommor. Det fjärde växthuset blir klart under maj månad.

Tanken är att man i framtiden ska odla alla sina blommor själva men eftersom installationen av vatten och avlopp försenades så lyckades man inte få fram egenodlade blommor till årets vår- och sommarsäsong.
– Alla våra höstblommor kommer vi däremot att ha odlat helt själva, säger sonen Elvis.

Försäljning av inom- och utomhusblommor man själva odlat blir företagets självklara kärnverksamhet. Men man kommer också att komplettera sortimentet med till exempel blomjord och krukor. Däremot kommer man inte, åtminstone till en början, att tillhandahålla till exempel träd och buskar.
– Vi vill inte börja konkurrerar med Plantmarknaden inom ett område som de är både stora och kunniga på, säger Elvis. Men vi tror det finns ett behov av att kunna tillhandahålla blommor året runt.

Arbetsinsatsen familjen Karaosmanovic gör är imponerande, det förstår man när man står och tittar sig runt. Och även om ingen direkt vill berätta hur stor den ekonomiska insatsen är, så förstår man att även den är respektingivande.
– Även om det har varit många långa och smutsiga dagar det senaste året, så är det inget jag vill ha ogjort, säger Elvis.

I familjen Karaosmanovic finns förutom pappa Sead och sonen Elvis, också av mamma Zemina som har dagens arbetspass på torget, och så yngsta sonen Edis. Alla kommer på ett eller annat sätt vara engagerade i arbetet vid handelsträdgården. Samtidigt tror familjen på framtiden och hoppas kunna anställa en eller två personer till hösten.
– Vi måste bara känna att vi får det att gå runt först, säger Elvis.
Men så är det nu äntligen dags för familjen Karaosmanovic att slå upp portarna för sin stora satsning.

– Den 1 maj slår vi upp portarna och har öppet mellan 10 – 15. Då är alla hjärtligt välkomna för att se hur det blev. Samtidigt blir det massor med fina extraerbjudanden, och vi bjuder på korv och fika, avslutar Elvis Karaosmanovic.

Publicerad 26 april 2013 klockan 17:51

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50


Foto: Jennie Larsson

Platschefen har sagt upp sig: ”Har varit en fantastisk tid”

För knappt tre år sedan tillträdde Laila Österholm tjänsten som platschef på Meritor i Lindesberg. Nu väntar dock andra utmaningar för Österholm, som lämnar sin tjänst vid årsskiftet.
– Jag har arbetat som platschef i snart tre år och det var ungefär så länge jag hade satt som mål när jag tackade ja till tjänsten, säger Laila Österholm i en kommentar till LindeNytt.

18 oktober 2019 klockan 11:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

En vattenläcka har upptäckts på Banvägen i Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten

På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en rad fastigheter kommer under eftermiddagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.
– Det kommer ställas ut en vagn med dricksvatten på Banvägen, dit man kan söka sig för att hämta vatten, uppger man hos Samhällsbyggnad Bergslagen.

15 oktober 2019 klockan 11:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer ...

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar

På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i ...

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas ...

Bergslagens Sparbank flyttar från Kristinavägen till Kungsgatan. Foto: Fredrik Norman

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan

Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. Sedan länge har banken haft två helt skilda kontor i centrala Lindesberg med olika inriktningar, ett på Kristinavägen och ett på Kungsgatan. Nu planeras för en flytt av kontoret på Kristinavägen – till just Sparbankshuset på Kungsgatan.
– Allt är inte klart ännu, men vi ser stora fördelar med att all personal kan sitta tillsammans, förklarar Cecilia Jeffner, VD för Bergslagens Sparbank.

30 september 2019 klockan 08:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Karamell-Micke från Hammarby delade ut smakprover. Foto: Jennie Larsson

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad

Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frånvaro där Lions märkt upp platser. Varför så många knallar hade valt bort Lindemarken i år, spekulerades brett och vilt om bland såväl knallar som besökare – och arrangör.
– Man måste nog flytta tillbaka marknaden nästa år, kommenterade knallen ”Karamell-Micke”.

27 september 2019 klockan 14:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen
Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem bostäder utmed Örebrovä...
27 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Heta känslor i Lindesberg – Lisas nya bok har släppts
Lindesbergs romancedrottning har gjort det igen! Under torsdagen släppte Lisa White sin andra roman, "Jag är såld på dig", och just nu befinner ...
27 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kunglig Hovleverantör flyttar sin produktion till Lindesberg
Investmentbolaget Brover Group, som i somras förvärvade Strands Grafiska, har nu även förvärvat Calligraphen, en av Nordens ledande e-handlare f...
25 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det blev en riktig folkfest när Linde Handelsdag gick av stapeln. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Folkfest när Linde Handelsdag hade premiär

Linde Handelsdag anordnades för första gången under lördagen, och man kan onekligen säga att man hade tur med vädret. I den strålande sensommarsolen fylldes industriområdet med såväl små som stora invånare som alla ville se vad dagen hade att erbjuda.

21 september 2019 klockan 18:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Giftfritt när Linde energi ersätter gamla ledningsstoplar

I våras påbörjades arbetet med att ersätta gamla kreosot-behandlade stolpar längs ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg mot nya, giftfria WOPAS-stolpar. Nu är den andra etappen i full gång i skogarna mellan Rumängen och Lindesberg, informerar Linde energi i ett pressmeddelande på torsdagen.

19 september 2019 klockan 08:50 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

300 tjänster skall bort – oklart hur det slår mot Frövi

På måndagsmorgonen meddelade BillerudKorsnäs, att man fram till år 2021 kommer att reducera ...

Premiär för Linde Handelsdag

Lördagen den 21 september är det premiär för Linde Handelsdag, ett event där tjugotalet företag belägna på industriområ...

Second handbutik flyttar till Kungsgatan

Röda Korsets second hand flyttar nu från de tidigare lokalerna på Skolgatan. Flyttlasset går dock endast några få ...

Annons

Flugparken byggs om med start i oktober. Dessförinnan skall träd avverkas och ge utrymme till den nya parkmiljön. Foto: Fredrik Norman

Avverkning av parkträd inför byggstart

Starten för ombyggnation av Flugparken i centrala Lindesberg ligger bara veckor bort – och redan om några dagar kommer förberedelserna inför ombyggnadsarbetet inledas – vilket bland annat innebär att trädfällning kommer att ske. I samband med detta kommer delar av parken att stängas av, informerar Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande.

5 september 2019 klockan 09:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen...

Fira ”otursdagen” med ett gott skratt

För skrockfulla är fredagen den 13:e en riktig otursdag, då man aktar sig lite extra noga för svarta katter...

Tog strid mot kommunens exploateringsplaner – nu har ärendet avgjorts i domstol

I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Lindesberg, att ...

Öppnar för marknad på Kungsgatan igen

2014 flyttades Lindemarken från det klassiska marknadsstråket, Kungsgatan, till Kristinavägen. Nu öppnar arrangören...

Stora utmaningar för Region Örebro län – åtgärder behövs

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län, liksom övriga regioner, står just nu inför stora ...

Brandkåren rekryterar: ”Ser gärna att fler kvinnor söker”

Det är två år sedan sist, men nu kommer en ny chans att bli brandman i Lindesberg. ...

Arkivfoto: Christer Karlsson/LindeNytt

Meritor varslar om uppsägningar

Meritor i Lindesberg drar under hösten ned på personalstyrkan, något fabrikens anställda meddelades om under tisdagen. Anledningen är en minskad orderingång till följd av en sjunkande konjunktur i Västeuropa.

20 augusti 2019 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Välmående för tvåbenta blir nyhet hos Kotten & Co
Under flera år har instruktörerna hos Kotten & Co hållit otaliga kurser för våra fyrbenta vänner, något man nu bygger vidare på och utökar. ...
15 augusti 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Helg med extra allt att vänta på Wedevågs Herrgård
Helgen 10-11 augusti fylls Wedevågs Herrgård av diverse celebriteter, då en rad skådespelare, tv-personligheter och bloggare kommer för att ...
7 augusti 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inget båtförbud när sjöledning installeras
Med start denna vecka kommer den stora avloppsledningen som sträcker sig från Lilla Lindessjön och ner till dammluckorna i Dalkarlshyttan, att ...
5 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-07-16

2019-07-13

2019-07-12

2019-07-10

2019-07-09

2019-07-09

2019-07-08

2019-07-07

2019-07-05

2019-07-03

2019-07-01

2019-06-26

2019-06-25

2019-06-25

2019-10-20 10:51