Bergsmansgården- ett sevärt besöksmål

Paret Hans-Olof och Monica Gustavsson från Gnesta är på semesterresa. Idag passade de på att till cykel ge sig ut och beskåda trakterna och stannade, liksom många andra den här sommaren, därför till vid Siggebohyttans Bergsmansgård. Clas Thor, sommaren intendent, är på plats och tar emot paret för en guidad tur.

År 1790 byggdes loftboden på Bergsmansgården, och sedan under 1800-talet växte det och blev allt större. Under 100 år bodde tre generationer på gården, och den förste var Anders Olsson, en rejäl karl med sina 160 kilo och som enligt målningar inte var någon man som man ville diskutera med i onödan. 14 rum och tre kök gör Bergsmansgården till en plats där många människor rymdes. Övervåningen var helt och hållet en festvåning och har där också en lång loftgång, vilket gjorde att man slapp bygga flertalet trappor.

Clas Thor visar paret Gustavsson genom husets alla rum, han berättar och de passar på att ställa frågor.
– Här är det stora köket där tre till fyra pigor arbetade. De gick upp vid tre, fyra på morgonen för att utfodra de som skulle ut och jobba. Här bakade de husets bröd, rågbröd, och jag brukar säga att det var här Bergslagens första pizzeria var, säger Clas och ler.

Anders Andersson och Katarina Israelsdotter hann också med att bo i Bergsmansgården under årens lopp. Under 25 år födde Katarina paret 17 stycken barn, och alla ska ha förlösts utan hjälp av barnmorska. Nu överlevde inte alla, utan endast ett knappt tiotal, och gossarna sändes så småningom till läroverket, medan flickorna fick äran att lära sig att bli en god husfru.
– Här var mors kammare, hon hade ett eget rum där hon kunde ta emot gäster. Det sägs att hon var vidskeplig och tog emot spågummor som spådde i kort och kaffesump, säger Clas.

Monica och Hans-Olof följer med Clas uppför trappan till den stora festvåningen.
– Det är mer den gustavianska stilen häruppe, deklarerar Clas och berättar om målningarna som pryder väggarna.

– Här kunde man ha kalas för 150-200 personer, då gick det åt en hel del porslin, konstaterar han sedan och visar upp en vägg där vackra tallrikar står uppradade.

Siggebohyttans Bergsmansgård var stängt förra året då Örebro läns museum inte tyckte att det var ekonomiskt finansierbart att hålla öppet.
– Men det blev uppror i bygden. På midsommar i år kom det till exempel till 800 personer, och de som bor här tar med sig sina gäster, och vissa åker hit och bara fikar. Det är representativt för bygden, förklarar Clas.

– Det står kallt och stängt under vintern, men det håller sig bra. Jag kom hit i maj, och då hade det stått tomt i ett och ett halvt år, men det behövdes i stort sett bara dammsugas.

Monica och Hans-Olof tackar för visningen och går vidare för att kika lite på egen hand. Clas ska hissa flaggan för att visa att det är öppet.
– Det var 24 stycken här igår som gick guidad visning. De är tacksamma att någon under en timme kan berätta och få stiga in i någons historia, och de har ofta synpunkter och frågor, det lär jag mig också på, säger Clas.

 
Siggebohyttans Bergsmansgård är öppen för åskådning onsdag-söndag kl. 11-17.

Publicerad 23 juli 2015 klockan 16:08

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jimmi Ehlers plockade hem flest priser bland de aktiva från Fornaboda. Däribland titeln Årets Häst som gick till stallets V75-vinnare Deeply Express. Foto: Christian Gorski

bildspel Fornaboda plockade flest priser på Travgalan

Varje år så har Örebro och Fornaboda en gemensam travgala där man tillsammans hyllar regionens största prestationer. Båda banorna har sju egna priser att dela ut, där man även har totalt åtta priser som de aktiva från de båda banorna har chans att ta för sig av. Under helgens gala så plockade Fornaboda flest titlar och landade på tolv priser mot Örebros tio.
– Vi på Fornaboda kan vi också, säger Jimmi Ehlers.

18 mars 2024 klockan 17:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets framtid på dagordningen. Förslaget att lägga ner programmet har mötts av skarp kritik från flera håll, men efter dagens möte står det klart att estetiska får fortsätta sin kreativa bana på Lindeskolan.
– Jag skulle vilja påstå att det var en driven opposition som fick estetiska programmet att vara kvar, säger Magnus Storm (C).

18 mars 2024 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg avgör mot tabellsexan

Det var vinna eller försvinna när LIF Lindesberg skulle spela sin sista hemmamatch inom Allsvenskans grundserie. En ...

Dubbla hemmaförluster i Lindlövens första semi

Lindlöven har stått för en av de större skrällarna, både inom AllEttan och slutspelet till Allsvenskan. ...

Bodmans ord om gymnasiechefen: ”Förvirrar och ljuger”

Efter att LindeNytt publicerade en artikel under fredagen den 8 mars, gällande det kommande m...

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Tillfällig paus för våren väntar. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Våren läggs på is – SMHI gulflaggar för kraftigt snöfall

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall som tidvis kan vara kraftigt. Varningen gäller för lördagsdygnet.

15 mars 2024 klockan 11:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg jagar poäng i sista hemmamatchen
Tabellpoäng är ett måste för LIF Lindesbergs överlevnad i Allsvenskan. Innan helgen så placerar sig spelartruppen nästsist i tabellen, vilket ...
15 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindetrio åtalas – innefattar även en fjärde man
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott, ska nu åtalas vid Örebro ...
14 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindlöven kan få slutspelsrevansch mot Väsby
För två säsonger sedan så slogs Lindlöven ut ur kvartsfinalen mot ett då favorittippat Väsby. Nu möts de båda lagen i en ny slutspelsserie n...
14 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Återvinningsstationen i Södra Måle utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Återvinningscentral hålls stängd på grund av vattenläcka

Ett pågående arbete med en gammal vattenledning i anslutning till återvinningscentralen i Södra Måle, har orsakat ett läckage som inneburit att anläggningen står utan vatten och tvingas hållas stängd på obestämd tid. Beslutet fattades under onsdagseftermiddagen.

14 mars 2024 klockan 10:10 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

På lördag kan Isabella Jansson Wiklund bli landets yngsta kusk att ta emot pris som Årets Kusk. En av hästarna som Isabella vann med under året var Sweet Breeze som från årsskiftet står i stallet utanför Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Isabella kan bli landets yngsta Årets Kusk

Det är inte ofta som en juniorkusk blir nominerad till ett större pris på travgalorna. Efter en segerrik säsong som landets segerrikaste kusk under 18 år, så har det nu inträffat för Isabella Jansson Wiklund. På lördag har 17-åringen möjligheten att bli landets första juniorkusk till att mottaga priset som Årets Kusk när Fornaboda har sin travgala i Örebro.
– Det är ju väldigt mäktigt att ens vara nominerad, säger Isabella.

13 mars 2024 klockan 14:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Satsa framåt- lägg inte ner program på Lindeskolan!

INSÄNDARE/DEBATT: Vad tror majoriteten är viktigast för personalen på Lindeskolan? Att behålla jobben...

Vad händer med Storå vårdcentral?

INSÄNDARE/DEBATT: Sedan 70-talet har landstinget/regionen lovat att satsa på primärvården (första linjens sjukvård). P...

Stora mängder lustgastuber hittades slängda – polisen varnar för riskerna

Polisen i Lindesberg har under den senaste tiden sett en dramatisk ökning av ...

Medmänniskor som vill hjälpa. Från vänster: Lena Lindkvist, Bengt Åke Ramberg, Kerstin Jönsson och Laila Ramberg. Foto: Camilla Lagerman

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjälpande hand och sällskap för någon som är ofrivilligt ensam. Nu hoppas man att fler vill ansluta till gruppen, som engagerar sig för kommunens äldre.
– Det är roligt att möta alla, vi är ju alla pensionärer som är med, man får så mycket tillbaka, säger sekreterare Laila Ramberg.

12 mars 2024 klockan 09:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sammanträde ställdes in med kort varsel: ”Förtroendekris”

Under måndagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden skulle man bland annat ...

Lindlöven till semifinal!

De lyckades! Efter två segrar i Lindehov och en tredje seger på bortais så gör Lindlöven en så kallad ”Clean sweep” i ...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Dubbelt så höga lokalkostnader jämfört med rikssnittet

I januari 2022 redovisade KPMG sin rapport för genomlysningen av Lindeskolans ekonomi. Redan då drog...

Film: Här strosar vargen omkring i Vedevåg: ”Mäktigt”

När Maria Gunnarsson från Backa, Vedevåg, lyfte blicken från videomötet och tittade ut ...

Lindlöven är en seger från historisk semi

Två matcher inom kvartsfinalen, två segrar. Lindlövens vecka har nog inte kunnat börjat på något bättre sätt...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är avslutade. Efter det nya beslutet av Hyresmarknadskommittén höjs hyrorna med 5,25% från och med 1 januari 2024.

6 mars 2024 klockan 13:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Mona vill väcka intresset för Skogsmulle: ”Barn behöver friluftsliv”
I 45 år har Mona Karlsson från Lindesberg varit en förebild för barnen i naturen genom sitt engagemang i Friluftsfrämjandet. Som ledare för det ...
6 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Lindlöven inleder slutspelet med seger
Det börjar bra för Lindlöven när slutspelet drog igång under tisdagskvällen. Trots en snabbspelad första period så ger Lindlöven en repris p...
5 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Äldreboende anmäldes till IVO efter allvarlig vårdskada
Det var i slutet av augusti förra året som händelsen inträffade på ett äldreboende i Lindesbergs kommun. Personal skulle, mot gällande regler, ...
5 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-05

2024-03-05

2024-03-05

2024-03-04

2024-03-04

2024-03-04

2024-03-04

2024-03-04

2024-03-03

2024-03-03

2024-03-02

2024-03-01

2024-03-01

2024-03-01

2024-03-19 05:04