Cecilia Jeffner och Christer Trägårdh

Bergslagens Sparbank startar specialistbolag

För att klara alla de krav och tuffa regelverk som väntar svenska banker efter år 2015 bildar Bergslagens Sparbank tillsammans med fyra andra mindre sparbanker ett bolag för specialistfunktioner inom fler avgörande områden.- Genom den här konstruktionen säkerställer vi en överlevnad som fristående sparbank, säger Christer Trägårdh, VD på Bergslagens Sparbank.

Bakgrunden till bildandet av bolaget är den uppstramning av regelverk och krav på kontroll som kommit fram i spåren av de finanskriser som drabbat det svenska och europeiska bankväsendet de senaste decennierna. Det är inte bara de svenska myndigheterna som agerat hårt, utan också EU har genom sina regler för bankernas kapitalkrav lagt ribban för hela det europiska bankväsendet. Det senaste i raden av tuffare krav hittar man i det som normalt kallas Basel III. Här har man ökat kraven ytterligare på bankernas kapitaltäckning och likviditet.

Det krävs spets- och specialistkompetens för att bankerna i framtiden ska klara av implementeringen av de nya regelverken och samtidigt kunna bedriva en kontrollfunktion på ett sätt som följer de regelverk som myndigheterna bestämmer. Christer Trägårdh ser två stora problem med att man som själva inom den egna banken skall skaffa nödvändig kompetens.

– Det vore nästan omöjligt att rekrytera rätt kompetens och det skulle bli oerhört dyrt, säger han.

Lösningen blir nu istället att Bergslagens Sparbank tillsammans sparbankerna i Lekeberg, Södra Dalarna, Bjursås och Norrbärke bildar ett gemensamt bolag som ska tillhandahålla ett antal viktiga spets- och specialistkompetenser. Främst gäller det compliance, risk och IT. Bolaget kommer också kunna tillhandahålla specialistkompetens inom säkerhet och webb.

Bolaget placeras i Örebro. Främst för att man bedömer att det då blir lättare att hitta nödvändig kompetens. Eftersom bolagets specialister kommer röra sig mellan de olika bankerna så finns det också rena kommunikationsfördelar med Örebro. Man är heller inte främmande för att andra banker blir intresserade av bolaget tjänster och då är Örebro ett bra alternativ.

Ägarandelen det nya bolaget blir lika stor mellan de fem delägarna, det vill säga en femtedel vardera. VD i det nya bolaget blir Cecilia Jeffner. Hon är idag vVD och ekonomichef i Bergslagens Sparbank. Två roller hon behåller precis som tidigare.

– Jag kommer lägga drygt tjugo procent av min tid i det nya bolaget. Främst kommer jag ägna tiden åt att driva strukturer och processerna framåt och få jobbet att bli mer effektivt än det skulle bli om var och en av bankerna gjorde jobbet lokalt, säger Cecilia Jeffner.

Bolaget kommer anställa fyra personer initialt men redan under nästa år tror Trägårdh att det kommer anställas fler personer när ytterligare banker börjar köpa bolagets tjänster.

– Fem banker startar men jag tror att inom fem år är det kopplat åtta till tio banker till bolaget, säger han.

Det nya bolaget blir först i sitt slag i Sverige men förmodligen kommer det efterföljare på andra platser i Sverige. För att klara av nödvändig spets- och specialistkompetens inom de här funktionerna tror Trägårdh att det krävs en bank i storleksordningen hundra anställda och en affärsvolym på upp emot tjugo miljarder.

– Bergslagens Sparbank är runt sextonde största av drygt sextio sparbanker i Sverige. Det innebär att alla sparbanker som är mindre än oss har ett problem, säger Trägårdh.

Verksamheten i det nya bolaget startar vid årsskiftet 2014.

Den stora ekonomiska vinsten är inte tänkt att göras i det nya bolaget, utan här ser Christer Trägårdh istället stora kostnadsbesparingar i banken som mest avgörande.

– Det här bolaget kommer för alla fem inblandade banker ge en ekonomisk vinst genom att kostnaden för att ha dessa tjänster i den egna banken är mångfalt mycket större än investeringen i bolaget. Detta i kombination med en högre och bättre kompetens än vi skulle lyckats med på egen hand ger oss enorma fördelar, avslutar Christer Trägårdh.

Fotnot
Kapitaltäckning. Storleken på det kapital som myndigheterna ställer på banken för att banken ska kunna möta de risker man utsätter sig för.

Compliance: I det här fallet avser man i första hand att kontrollera och säkerställa regelefterlevnaden inom banken. Compliance handlar också om att utbilda och informera om befintligt regelverk och samtidigt implementera nya regler i organisationen.

Publicerad 10 september 2013 klockan 13:33

Christer Karlsson , 070-598 80 08


Moderaternas Lotta Olsson, Sebastian Cehlin och Pär-Ove Lindqvist träffade butikschef Carolina Eriksson. Foto: Moderaterna

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en moderat trio bestående av Lotta Olsson, Riksdagsledamot Örebro Län, Pär-Ove Lindqvist för Lindesbergs Kommun och Sebastian Cehlin, Region Örebro. Under besöket fick man bättre vetskap om hur butiken årligen arbetar mot stölder, men också hur det fungerar med butikens servicetjänster – allt från hemleveranser av livsmedel till posthanteringen, meddelar Moderaterna i ett pressmeddelande.

11 november 2019 klockan 08:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till

Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara några få dagar.
– Just nu ser det ut som att vi kommer behöva ta in mer personal, säger Jojje Andersson på Sjömadäck AB i Lindesberg.

1 november 2019 klockan 13:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”

Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska lå...

Socialdemokraterna lovar att ta fighten för lasarettets framtid

I en debattartikel uttrycker Socialdemokraternas ordförande, John Omoomian, och ...

Energibolaget manar till försiktighet när vattennivåerna är höga

Just nu råder höga flöden i våra vattendrag - och med anledning av det går det ...

Kalle Eriksson och Susanne Andersson har under 20 år drivit ICA-butiken uppe på höjden. Foto: Jennie Larsson

ICA-handlarna på Östermalm firar 20 år

Det är nu 20 år sedan som paret Kalle och Susanne tog över ICA Östermalms på Hagaberg – och mycket har hänt under årens lopp. Bland annat har man blivit postombud och gjort två stora tillbyggnader av butiken.

24 oktober 2019 klockan 16:43 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Platschefen har sagt upp sig: ”Har varit en fantastisk tid”

För knappt tre år sedan tillträdde Laila Österholm tjänsten som platschef på Meritor i Lindesberg. Nu väntar dock andra utmaningar för Österholm, som lämnar sin tjänst vid årsskiftet.
– Jag har arbetat som platschef i snart tre år och det var ungefär så länge jag hade satt som mål när jag tackade ja till tjänsten, säger Laila Österholm i en kommentar till LindeNytt.

18 oktober 2019 klockan 11:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten
På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en ...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg
I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer man under kommande vecka att hänvisa gående till och från ...
10 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar
På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i Lindesberg. Redan nu har man bilar inbokade och...
4 oktober 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas att boka tid för spolning av avlopp. Samtidigt försöker man invagga kunden i trygghet genom att påstå att man samarbetar med det lokala företaget Lindesbergs VVS/El – vilket är en ren lögn.
– Vi har varit i kontakt med polisen och försöker samtidigt sprida det här så att ingen går på bluffen, förklarar Andreas Resare på Lindesbergs VVS/El.

3 oktober 2019 klockan 09:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank flyttar från Kristinavägen till Kungsgatan. Foto: Fredrik Norman

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan

Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. Sedan länge har banken haft två helt skilda kontor i centrala Lindesberg med olika inriktningar, ett på Kristinavägen och ett på Kungsgatan. Nu planeras för en flytt av kontoret på Kristinavägen – till just Sparbankshuset på Kungsgatan.
– Allt är inte klart ännu, men vi ser stora fördelar med att all personal kan sitta tillsammans, förklarar Cecilia Jeffner, VD för Bergslagens Sparbank.

30 september 2019 klockan 08:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad

Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frå...

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen

Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem...

Heta känslor i Lindesberg – Lisas nya bok har släppts

Lindesbergs romancedrottning har gjort det igen! Under torsdagen släppte Lisa White sin andra ...

Annons

Strands Grafiska kommer nu även att husera en Kunglig Hovleverantör. Foto: Camilla Lagerman

Kunglig Hovleverantör flyttar sin produktion till Lindesberg

Investmentbolaget Brover Group, som i somras förvärvade Strands Grafiska, har nu även förvärvat Calligraphen, en av Nordens ledande e-handlare för trycksaker. Efter förvärvet kommer Calligraphens produktion- och lagerverksamhet att flyttas till Lindesberg.

25 september 2019 klockan 10:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Folkfest när Linde Handelsdag hade premiär

Linde Handelsdag anordnades för första gången under lördagen, och man kan onekligen säga att man hade tur med v...

Giftfritt när Linde energi ersätter gamla ledningsstoplar

I våras påbörjades arbetet med att ersätta gamla kreosot-behandlade stolpar längs ledningsnätet...

300 tjänster skall bort – oklart hur det slår mot Frövi

På måndagsmorgonen meddelade BillerudKorsnäs, att man fram till år 2021 kommer att reducera ...

Premiär för Linde Handelsdag

Lördagen den 21 september är det premiär för Linde Handelsdag, ett event där tjugotalet företag belägna på industriområ...

Second handbutik flyttar till Kungsgatan

Röda Korsets second hand flyttar nu från de tidigare lokalerna på Skolgatan. Flyttlasset går dock endast några få ...

Avverkning av parkträd inför byggstart

Starten för ombyggnation av Flugparken i centrala Lindesberg ligger bara veckor bort - och redan om några dagar kommer...

Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande. Linda Svahn, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Fotograf: Rolf Karlsson Bildmakarna

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen, men när vi har svarat, ofta på fler än en omgång frågor får vi bara nya, liknande frågor. Vi svarade exempelvis insändarskribenten i NA den 9 juli. Några dagar senare kom dessa frågor, liknande de tidigare frågorna som vi redan besvarat. Vi fick två dagar på oss att svara, med start på en lördag mitt i sommaren då många tjänstepersoner (som vi tar hjälp av för att ta fram faktaunderlag) var på semester. Det bedömde vi som orimligt.

4 september 2019 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fira ”otursdagen” med ett gott skratt
För skrockfulla är fredagen den 13:e en riktig otursdag, då man aktar sig lite extra noga för svarta katter, stegar och speglar. Men för ...
4 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tog strid mot kommunens exploateringsplaner – nu har ärendet avgjorts i domstol
I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Lindesberg, att anta den detaljplan som skulle bana väg för ett nytt bostadsområde på en ...
28 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Öppnar för marknad på Kungsgatan igen
2014 flyttades Lindemarken från det klassiska marknadsstråket, Kungsgatan, till Kristinavägen. Nu öppnar arrangören för att även Kungsgatan ...
26 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-08-22

2019-08-21

2019-08-20

2019-08-15

2019-08-07

2019-08-05

2019-07-16

2019-07-13

2019-07-12

2019-07-10

2019-07-09

2019-07-09

2019-07-08

2019-07-07

2019-11-18 12:42