Marita Gustavsson, kurator i primärvården, Kristina Öhrn, förskolechef – två som lyssnade på Anders Trumberg idag.

Barnrättskonferens: Lyssna mer på de unga – de är en tillgång

– Det finns inte en skola i Sverige, där inte eleverna någon gång träffat brandkåren, som kommit och berättat hur de gör när huset brinner. Men hur ofta får barn och ungdomar veta vilken hjälp de får när de far illa?Barnombudsmannen Fredrik Malmberg var inte nådig, när han träffade tjänstemän, politiker och andra som arbetar med barn och unga från kommunerna i den norra länsdelen. Det var ett hundratal som samlats i Lindesberg. Arrangörer var också Landstinget, Regionförbundet. Rubriken var Barn och unga är en tillgång!

Men det är just på det området som Sverige får kritik när centrala myndigheter och kommuner granskas i hur de uppfyller den 25 år gamla Barnkonventionen. Ofta får inte barn och unga vara med när man bestämmer i frågor som gäller dem – det kan vara alltifrån riksdagen, myndigheter till skolledning eller hemma i familjen. Unga har också ofta svårt att få framföra sina åsikter och klagomål.

– Barn och unga ska tillfrågas i frågor som berör dem. De ska få veta sina rättigheter och de, som beslutar om barn och unga, ska också veta vad barn har rätt till, säger Fredrik Malmberg.

Hur är det då i Lindesberg? Kristina Öhrn är förskolechef och hon säger att man sedan ett år tillbaka jobbar inom förskolorna enligt en särskild modell, för att barnen ska lära sig om Barnkonventionen och barns rättigheter och det ska man fortsätta med även nästa läsår.

– Det som skulle kunna vara bättre gäller asylbarnen, säger Kristina Öhrn. Jag skulle önska att Migrationsverket och kommunerna kan synka ihop sig bättre, så att man mer styr de olika språkgrupper som kommer. Det skulle göra att de här barnen inte behöver flyttas runt lika mycket och kommunerna kan bygga upp en kulturkompetens.

Anders Trumberg, som är forskare och strategisk planerare i Örebro och har tittat mycket på det som kallas barnfattigdom. Han kunde visa att av de 4 381 barn som bodde i Lindesberg 2012, så fanns det 635 barn i hushåll som har det besvärligt ekonomiskt – det som Rädda Barnen klassar som fattigdom. Det är 14,5 procent – en större andel när det  som gäller i Sverige i genomsnitt (12 proc). Men i Hällefors och Örebro är andelen större.
I Sverige var de 230 000 år 2012.

Det handlar om familjer som har låga inkomster. Rädda Barnen drog 2012 fattigdomsgränsen för en familj med två vuxna och två barn vid ca 17 700 kr i disponibel inkomst och/eller som har fått försörjningsstöd. Det kan vara familjer som har små inkomster, som i sin tur kan bero på arbetslöshet eller ohälsa hos föräldrarna. Och det leder i sin tur till att barnen drabbas – de blir sjuka i större utsträckning och många får det tufft ekonomiskt som vuxna. Och de hamnar utanför när de inte  har råd på samma sätt som kompisar.

I Örebro, där Anders Trumberg arbetar, är målet sedan en tid tillbaka att andelen fattiga barnfamiljer ska halveras under tioårsperioden fram till 2020. Det som kommunerna kan göra är att jobba för utbildning och arbetstillfällen, försöka bryta uppdelningen i fattiga och ekonomiskt starka områden och göra barnen delaktiga i förskola och skola.

– Så måste barn få möjlighet till en aktiv fritid. Låt inte bollplanerna växa igen, säger han.

Inger Griberg är miljöpartistisk politiker och deltar också i konferensen. Hon skulle vilja ha en ungdomssamordnare i kommunen, som kan se till att det blir något av det som lovats och beslutats och som kan fånga upp det som ungdomar diskuterar.

Text och foto: Hans Andersson

Publicerad 9 maj 2014 klockan 16:00

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50

Foto: Camilla Lagerman

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt byggstaket när han promenerade längs Fotbollsgatan i torsdags. Nu har byggfirman vidtagit åtgärder för att något liknande inte skall kunna hända igen.

6 december 2019 klockan 09:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan valde dock att inte hoppa in eftersom hon visste att hon skulle åka buss. Händelsen polisanmäldes sedan under eftermiddagen.

5 december 2019 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är ...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke

Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i ...

Foto: Mattias Nonnen

bildspel Mattias fångade ovanligt ljusfenomen på bild utanför Lindesberg

Fotografen Mattias Nonnen, från Lindesberg, var tidigare i veckan ute och jagade ett tillfälle att föreviga en lappuggla på bild – men fick istället syn på något helt annat och mycket sällsynt. På himlen uppenbarade sig ljusfenomenet ”Polar stratospheric clouds”, eller pärlemormoln som man säger i vardagligt tal.
– Det var riktigt roligt att få se och uppleva det här, berättar Mattias för LindeNytt.

4 december 2019 klockan 09:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Ida Lindkvist

”Till alla vuxna som kämpar för ett barn, ni är hjältar!”

LindeNytts artikel om Ida, vars mamma Sara kämpat i över ett års tid för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, har fått flera läsare att höra av sig med sina egna upplevelser, däribland signaturen ”E” som skrivit följande insändare.

3 december 2019 klockan 13:32 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”
För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna bankhuset på Kungsgatan och hyra dessa lokaler ist...
3 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator
Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför att gå till skolan. I över ett år har hennes...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

VM-guld till Amanda Orrbo
Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre hä...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – har nu släppts

I samband med en husrannsakan i en bostad i Lindesberg, hittade polisen ett ”farligt föremål” som sedermera ledde till att en ung man delgavs misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den misstänkte mannen blev i torsdags anhållen – men släpptes redan dagen efter.

2 december 2019 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Vad händer med ett samhälle där kriminalitet normaliseras?

Väpnade rån och skottlossningar får aldrig bli en normal företeelse i Lindesberg. Men då måste de styrande politikerna i Region och kommun med Socialdemokraterna i spetsen våga prata om de obekväma frågorna, skriver Liberalerna Nils Detlofsson och Wilhelm Sundman i en debattartikel.

2 december 2019 klockan 09:52 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

”Globen” nästa för Bergslagens Spektakelteater

Efter publiksuccéer som "Smidda planer", "Siggebohyttans Spektakler" och nu senast "Pappersvalsen" ...

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger

Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de...

27-årig man död i olycka med fyrhjuling

Sent på lördagskvällen larmades polis och ambulans till Gusselby med anledning av en allvarlig olycka. En 27-årig ...

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Ny hemmaseger för Linde Volley

Med en ny seger bakom sig och tre nya poäng till Elitserietabellen är Linde Volley nu ett steg närmare en plats i det efterlängtande Grand Prix-spelet i januari, efter två segrande set så väntade ett jämnt set där gästande Linköping tvingade in matchen i ett fjärde set där Linde Volley med små marginaler kunde spela hem full poäng.

30 november 2019 klockan 19:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Många köade för capricebiljetter – försäljningen går i rasande tempo

Klockan 10.00 på lördagen släpptes biljetterna till Harmonis Caprice 2020 ...

Mammas lögner lockade hundratals besökare

Ungefär 300 personer tog chansen att få veta sanningen om sin barndom, när komikern Jan Bylund tillsammans med vä...

Fatlum Ahmeti spelar i VM-kval 2020

Under fredagsmorgonen kom nyheten att LIF Lindesberg-spelaren Fatlum Ahmeti är uttagen till Kosovos handbollslandslag inför...

Litteraturen stod i fokus under Bokens Dag

Fem svenska författare besökte Lindeskolans aula under torsdagskvällen, tillsammans med Lindesbergs omtyckta poet ...

bildspel Morgonpigga tog chansen att göra klipp på Black Friday

Flera av de Linde City-anslutna butikerna, öppnade två timmar tidigare på fredagen - och kommer att h...

Linde Volley satsar mot Grand Prix

Med en tuff helg bakom sig där Linde Volley spelade två bortamatcher som slutade med en snöplig förlust mot Falköping och...

Amanda tilldelades tidigare i år Lions bragdlejon. Nu är det VM i Portugal som väntar. Arkivfoto: Camilla Lagerman

VM nästa för Amanda

Imorgon fredag reser Frövi Judos Amanda Orrbo tillsammans med pappa Johan och tränaren Jonathan Fagerhill till portugisiska Guimarães, där Judo-VM för deltagare med Downs syndrom avgörs.

28 november 2019 klockan 09:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Försökte råna bank – polisen går ut med signalement på gärningspersonen
UPPDATERAD KL. 17.31 Strax före klockan 15 på onsdagen, larmades ett stort antal polispatruller till centrala Lindesberg med anledning av ett pågå...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vann Melodifestivalen – nu gästar John Lundvik capricen
På onsdagen offentliggjordes att det blir artisten John Lundvik, som kommer att medverka som gästartist i nästa års Caprice i Lindesberg Arena...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Personalen tar över restaurang och ger den en brittisk touch
Från och med 1 december drivs centrumrestaurangen Salute av nya ägare. Då tar Azhi Karaman och Sabri Akcan över efter nuvarande ägare Hasan ...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-27

2019-11-26

2019-11-26

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-24

2019-11-23

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-21

2019-11-21

2019-12-06 18:50