Kerstin Magnusson och Christina Rehn från Aurora berättade och svarade på frågor vid dagens Rotary-lunch. Foto: Ida Lindkvist

Barn och ungdomar erbjuds stöd hos Aurora

Idag fick Rotary-lunchen besök av Christina Rehn och Kerstin Magnusson, som tillsammans med Karin Viktorsson, driver verksamheten Aurora. Aurora är en gruppverksamhet där barn och ungdomar med problem inom familjen träffas för att prata och umgås, en plats där de får slappna av och andas ut. 

Det var Kerstin Magnusson; förskollärare och special pedagog, och Christina Rehn; Region Örebro län psykiatrin, som den här måndagen talade vid Rotary-lunchen. De, tillsammans med Karin Viktorsson, socialtjänsten, håller i den viktiga och betydelsefulla gruppverksamheten Aurora. Aurora har funnits i ungefär fem år och dit är barn och ungdomar med problem hemma välkomna. Det kan vara problem såsom att någon i familjen missbrukar alkohol eller droger, är våldsam eller har psykisk ohälsa. 
– De barnen behöver någonstans att få vara, oavsett vilken problematik de har hemma, kan de vara i samma grupp. Skam är väldigt vanligt, de vill inte prata om det. Oförutsägbarheten, de vet inte hur eftermiddagen när de kommer hem ser ut. Löften som inte hålls, ofta konflikter som är ändlösa, och hot om att bli övergiven, berättar Kerstin. 

Barn som lever i sådana familjer med den typen av problem, lever under stor press. Att ständigt gömma och dölja vad som finns där hemma, att inte kunna, få eller vilja ta med kompisar hem. Att upprätthålla en fasad för att inte någon ska få veta. Men när de hos Aurora i grupp får träffa varandra, upptäcker de att det finns fler, att de inte är ensamma. 
– Det är en hjälp att se att det finns andra. De blir av med lite ansvar, de tar ofta för mycket ansvar. Och de lite större barnen tar föräldrarollen, förklarar Kerstin. 

Just nu har Aurora en grupp barn i åldrarna 8-11 år, vilket är den åldersgruppen de haft flest av, tonåringar är desto svårare. En av barnets föräldrar måste gå med på att deras barn ska vara med i gruppen. De blir tillfrågade av socialtjänsten, och föräldern pratar därefter med sitt barn om saken. Christina säger: 
– Vi har hittills inte stött på något negativt från några föräldrar. De älskar sina barn och förstår att barnen inte mår så bra. Man träffas en gång i veckan i Familjecentralens lokaler. Vad man gör varierar beroende på gruppens ålder, men i den gruppen som man har nu anpassar man sig efter pigga ben som har svårt att sitta still.
– Det blir mycket rörelse, barn kan inte sitta still några längre stunder. Vi har ett tema varje gång, och vi brukar rita, läsa böcker, se på film, leka lekar av olika slag. Och så fikar vi alltid, och som det brukar när man fikar uppstår många bra samtal då. Man tar ofta upp om något man vill berätta, ofta sådant som tynger hjärtat. De ska tycka att det är roligt att komma dit, kunna koppla av, inte vara på spänn där. Det ska vara en trevlig stund, säger Kerstin. 

Barnen vet tydligt varför de är där, det är på så vis ingen fritidsverksamhet man bedriver. Man pratar om det i gruppen varje gång de är där, och de läser alltid en bok om barn som har liknande problem. Kerstin avslutar: 
– Det känns väldigt roligt att jobba med barnen, vi har väldigt trevligt tillsammans. 
Publicerad 13 april 2015 klockan 14:55

Ida Lindkvist

Smarriga godsaker bakades när Musikhjälpens reporter kom på besök. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Charlie och Elliott bakade i Musikhjälpens sändning

För tolfte året i ordningen är Musikhjälpen tillbaka med sin makalösa 144-timmars maratonsändning i både radio och tv, där man lyfter fram och samlar in pengar till förmån för en undangömd humanitär katastrof. Under tisdagen kom Musikhjälpens flygande reporter Aron på besök till Lindesberg för att baka i direktsändning med syskonen Charlie och Elliott Axelsson.

10 december 2019 klockan 17:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Kungen och drottningen hälsade gästerna välkomna. Foto: Camilla Lagerman

Barnens Nobelfest – ett uppskattat inslag

Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i Stockholms stadshus. Björkhagaskolan var dock först ut, då de arrangerade sin alldeles egna Nobelmiddag under dagen.

10 december 2019 klockan 14:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions gåva ger värme och glädje till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ...

Flera långtradare blev stående på R50 på grund av halkan

Under sen eftermiddag och tidig kväll, har det inkommit rapporter från riksväg 50 om att det rå...

Man misstänks ha misshandlat sin partner – greps när han försökte fly

En 43-årig man greps på måndagen misstänkt för att ha misshandlat sin ...

Foto: Camilla Lagerman

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där nästkommande års budget står i fokus. Det är tuffa utmaningar för Lindesberg med krav på åtstramningar, skriver Socialdemokraternas Bengt Storbacka i en debattartikel.

9 december 2019 klockan 14:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län – där man i norra delarna även kan förvänta sig snöfall under eftermiddagen och kvällen.

9 december 2019 klockan 11:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barn blev vittne till misstänkt misshandel i bostad: ”Man i 35-årsåldern greps”
En man i 35-årsåldern frihetsberövades i lördags misstänkt för att ha misshandlat sin partner. Enligt polisen skall misshandeln ha skett inför ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Nya fall av anlagda bränder i Storå
Strax efter midnatt i söndags, upptäckte allmänheten hur en person tände eld i papperskorgar vid Storåskolan. En patrull skickades ut och kunde ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken
Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller. Det innebär att fler poliser ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Väjde för älg – körde av vägen

Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt polisuppgift skall föraren ha väjt för en älg och kört av vägen.

9 december 2019 klockan 09:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har mött under säsongen, under söndagen var det dags för säsongens första möte och med en fantastiskt spelad första halvlek såg det ljust ut för LIF men med ett rött kort på en av LIFs nyckelspelare i den andra halvleken så fick Linde svårt att gå mot seger.

8 december 2019 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust mot obesegrade Engelholm

Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens ...

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i ...

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt ...

Annons


Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan valde dock att inte hoppa in eftersom hon visste att hon skulle åka buss. Händelsen polisanmäldes sedan under eftermiddagen.

5 december 2019 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är ...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke

Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i ...

bildspel Mattias fångade ovanligt ljusfenomen på bild utanför Lindesberg

Fotografen Mattias Nonnen, från Lindesberg, var tidigare i veckan ute och jagade ett tillfä...

”Till alla vuxna som kämpar för ett barn, ni är hjältar!”

LindeNytts artikel om Ida, vars mamma Sara kämpat i över ett års tid för att ...

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”

För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna ...

Foto: Camilla Lagerman

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator

Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför att gå till skolan. I över ett år har hennes mamma Sara kämpat för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, men utan resultat. Detta trots ett flertal kontaktförsök, både från mamman och flera anställda på skolan.

2 december 2019 klockan 14:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

VM-guld till Amanda Orrbo
Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre hä...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – har nu släppts
I samband med en husrannsakan i en bostad i Lindesberg, hittade polisen ett "farligt föremål" som sedermera ledde till att en ung man delgavs ...
2 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vad händer med ett samhälle där kriminalitet normaliseras?
Väpnade rån och skottlossningar får aldrig bli en normal företeelse i Lindesberg. Men då måste de styrande politikerna i Region och kommun med ...
2 december 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-02

2019-12-01

2019-12-01

2019-11-30

2019-11-30

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-28

2019-11-28

2019-11-27

2019-11-27

2019-11-27

2019-12-11 00:35