Foto: Ida Lindkvist

Bankchef delar med sig av sina bästa tips inför nya året

För många är kanske inte januari den månad då plånboken är som tjockast, efter julens och nyårets festligheter. Ett nytt år kan också motivera att komma igång med ett sparande, kanske för att ha en buffert om något oväntat inträffar, eller inför solsemestern i sommar. Cecilia Jeffner, VD vid Bergslagens Sparbank, passar på att ge sina bästa tips och råd.

Januari. Bankkontot ser lite tunt och skralt ut, och än är det många dagar kvar till löning. Finns det några bra spartips att hitta? Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner säger:

– Om man ser till alla tidningar och TV som är fulla med spartips nu så här i januari så kan man säkert hitta massa bra idéer där som handlar om att sälja begagnade saker, storhandla, planera hela veckans middagar i förväg, och så vidare. Där tror jag vi alla kan ta till oss många bra spartips!

Att låta sparkontot förbli orört tycker Cecilia i största möjliga mån är att föredra.
– Jag kan tycka att det är bra att om man kan låta bli att nalla på sparkontot. Förmodligen var tanken med sparandet, att spara till något roligare, något som man ser fram emot långt innan. Eller så kanske man buffertsparar för att ha till kommande saker man ”måste” köpa, till exempel ett nytt kylskåp om det gamla går sönder. Så länge det inte är några ”måsten” så FÖRSÖK låta pengarna stå kvar, uppmanar Cecilia.

Men att spara innefattar ju inte bara en enda månad om året, utan är något som kan vara bra att försöka göra under alla månader.
– Månadssparande är det jag tycker är bäst! Se till att fixa en automatisk överföring till ett sparkonto eller förslagsvis en

Cecilia ger sina bäst spartips. Foto: Rolf Karlsson /Bildmakarna
Cecilia ger sina bäst spartips. Foto: Rolf Karlsson /Bildmakarna

fond från ditt lönekonto, så pengarna dras automatiskt. Det är bra att ha flera olika sparanden: ett sparkonto för buffertsparande, ett längre sparande för exempelvis utlandssemestrar eller ny bil. Även om beloppet man kan spara per månad inte är så stort, så växer det ju med tiden!, säger Cecilia och tillägger:

– Ett tips är att se om man har utrymme att öka månadssparandet. Det kanske är flera år sedan man startade att spara någon hundralapp per månad, så det kanske är dags att öka på beloppet.

Men var ska man spara sina pengar? På ett sparkonto? Aktier, fonder eller under madrassen?
– Börsåret 2016 har ju inte börjat så bra tyvärr! Det är därför viktigt att se över sitt aktiesparande med jämna mellanrum för att eventuellt göra förändringar i innehavet.

– Ett ännu bättre sätt att sprida riskerna är att spara i fonder. Då riskerar man inte att en enskild aktie påverkar hela ens kapitalt fullt ut. Då kan man tänka sig aktiefonder på långsikt och en blandning av aktier och räntor som man sparar på kort sikt. Om man dessutom månadssparar i fonder så har man ju den fördelen att man köper andelar billigt, det vill säga, man får fler andelar de månader som fondkurserna har sjunkit, berättar Cecilia.
Cecilia förklarar vidare att den största kostnaden i ett hushåll vanligtvis är boendet, och därför kan det vara fördelaktigt, särskilt om man äger sin bostad, att se över boendets kostnader.
– Det kan till exempel gälla amorteringar och att eventuellt binda räntan, eller ändra till rörlig ränta. Men det går inte att ge ETT råd som passar alla, vad det gäller räntebindningstider, det kan vara olika för varje familj. Ett av de bästa och säkraste sätten att spara just nu är dock att amortera på sina lån. Även om räntan är mycket låg just nu, så kommer det tider med högre ränta. Och då är det en stor fördel att ha kunnat amortera ner sina lån nu när räntekostnaden är låg, så att själva skuldbeloppet minskar och då är lägre när det kan komma högre räntelägen.
– Det gäller även att se över sina försäkringar så man har rätt skydd både för sig själv och för sitt hem. Där finns pengar att spara och framförallt finns stora ekonomiska fördelar om man valt rätt försäkring om olyckan skulle vara framme.

Och pensionssparandet?
Nytt för i år är att avdragsrätten för IPS individuellt pensionssparande är borta. Det är därför inte bra att ha sitt pensionssparande till ett IPS konto, det betyder att du får skatta för de pengarna två gånger, säger Cecilia.

Men då kan jag ju lika gärna strunta i att pensionsspara?
– Det betyder INTE att du inte ska spara till din pension! Det är minst lika viktigt nu trots att avdragsrätten är borta. Man kan till exempel spara i ett ISK, investeringssparkonto, där man inte behöver skatta för eventuella vinster, utan istället betalar man en årlig avkastningsskatt på sitt kapital. Allt detta kan våra rådgivare berätta mer om på ett möte, tipsar Cecilia.

Cecilia avslutar:
Nu när det är nytt år, kanske tid för nytänkande och nystart; så passa på att se över din ekonomi, både sparande och lån. Ta professionell hjälp av en rådgivare, det behöver vi allihop för att få rätt helhetsbild av vår privatekonomi.

Publicerad 7 januari 2016 klockan 08:27

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com


Polisen har spärrat av ett område på Björkhyttevägen sedan allmänheten larmat om pågående skottlossning. Foto: Camilla Lagerman

Två gripna efter misstänkt skottlossning i bostadsområde

UPPDATERAD KL. 18.21. Som tidigare rapporterats, har en större polisinsats pågått på Hagabergsområdet under torsdagen med anledning av en misstänkt skottlossning. Vid halvsextiden kunde polisen meddela att man har lyckats gripa två misstänkta – i Arboga. Omständigheterna talar för att det kan röra sig om en uppgörelse i kriminella kretsar, uppger polisen.
– Det var tack vare bra uppgifter från allmänheten och en uppmärksam patrull, som de här två kunde gripas. I bilen de färdades i hittades ett misstänkt vapen, kommenterar Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen.

21 november 2019 klockan 15:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


John Jäderqvist släpper sin tredje kriminalroman. Foto: Fredrik Norman

Nu släpper han sin tredje kriminalroman

Efter 40 år som polis, började John Jäderqvist skriva kriminalromaner. Sedan första boken ”Polisbil 60313” släpptes 2011 har det nu blivit tre stycken sammanlagt. Den tredje är rykande färsk och släpps idag, torsdag 21 november, på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.
– Skrivandet har blivit ett sätt för mig att hantera min sjukdomsbild och all tid jag tvingas ägna på sjukhus på grund av sjukdomen, berättar John Jäderqvist.

21 november 2019 klockan 11:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lastbil av vägen utanför Lindesberg

En lastbil körde på torsdagsmorgonen av riksväg 50 strax norr om Fornaboda utanför Lindesberg.

Brand vid sparbankshus rubriceras som mordbrand

Strax efter midnatt larmades brandkår och polis till Storå med anledning av en misstänkt anlagd brand. På ...

Anna Bernholm uttagen till OS i Tokyo

Sveriges Olympiska Kommitté presenterade under onsdagen de första aktiva i truppen till OS i Tokyo 2020, och bland de 15 ...

Katterna är ett välkommet tillskott för de boende på Ågården i Lindesberg. Foto:Jennie Larsson

Lurviga robotkatter förgyller vardagen på Ågården

Det jamades och kurrades för fullt i trapphuset på äldreboendet Ågården i Lindesberg under onsdagsförmiddagen när representanter från Lions Club Lindesberg besökte de boende med gåvor i form av tre robotkatter. Katterna både känns och ser verkliga ut, och de nya ägarna fullkomligt lyste upp när de fick syn på de lurviga små kompisarna.

20 november 2019 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Underkänt för kommunen i Ungdomens Nykterhetsförbunds kommunranking

Sedan 2012 har Ungdomens Nykterhetsförbund varje år rankat Sveriges kommuner utifrån hur tillgången till en bra fritid för ungdomar ser ut. Årets resultat visar att hela 126 kommuner blir underkända, däribland Lindesberg.

20 november 2019 klockan 10:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man räddade sig själv och sin hund ur brinnande hus
En mycket kraftig villabrand utbröt på tisdagskvällen strax nordost om Vedevåg. - Man beskriver från platsen, att hela huset brinner, ...
19 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Audio Video plockar ned skylten och hänger upp en ny
Efter 56 år som Audio Video byter hemelektronikkedjan nu namn och blir istället Elon Ljud & Bild. Detta sker med anledning av ett initierat ...
19 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ammunition hittades utomhus i bostadsområde
En handfull skarp ammunition har tagits omhand av polisen. Ammunitionen hittades utomhus i bostadsområdet Hagaberg. - Det rör sig om fem patroner ...
19 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Sänkt hastighet mellan Lindesberg och länsgränsen. Foto: Fredrik Norman

Sänkt hastighet på riksväg för ökad säkerhet

I slutet av oktober beslutades att totalt 111 mil statlig väg runt om i landet nu får sänkt hastighetsgräns från 90 till 80 km/h. I Lindesberg finns en av de vägar som berörs av beslutet och där omskyltning nu har skett.
– Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken, säger Sandra Nordahl, enhetschef Nationell Samhällsplanering, i ett nyhetsbrev på Trafikverkets hemsida.

18 november 2019 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Polisen beslagtog jaktvapen efter larm om ”hotbild”

Polisen i Lindesberg har tagit jaktvapen i beslag från en person, som enligt uppgift skall ha uttalat sig på ett sätt som tolkats som en hotbild.
– Hotet är inte riktat direkt till en person, men så pass allvarligt att man beslutade sig för att ta mannens vapen i beslag, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

18 november 2019 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Tredje raka segern för Linde Volley

Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget ...

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap

Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag ...

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyres...

Annons


Foto: Manskören Harmoni

Kläfford fick kulturpris – skänkte pengarna till Lindeskolans esteter

I fredags kväll arrangerade Manskören Harmoni deras årliga sponsorevent med trerätters middag, musikunderhållning och utdelning av stipendiet ”Harmonis kulturpris till Gudrun Perssons minne”. Priset delades ut för tredje året i rad och kom i år att tillfalla Chris Kläfford, som ”närvarade” via en videohälsning då han för tillfället befinner sig i Los Angeles, USA.

16 november 2019 klockan 10:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor ...

Fibersatsningen skulle bli succé – blev en flopp

Det lät så bra för tre och ett halvt år sedan, när Lindesbergs kommun tecknade ett efterlängtat ...

Ingen julgran i centrum – men väl en bjässe vid infarten

Den traditionella julgranen i centrala Lindesberg lyser med sin frånvaro i år. Detta med ...

Starka känslor när hundratalet undersköterskor demonstrerade

Frustrationen, oron och ilskan bland de berörda undersköterskorna var högst påtaglig under ...

Flera personer överföll och rånade man i Fellingsbro

En man blev på onsdagskvällen rånad och misshandlad av flera gärningsmän i Fellingsbro. Enligt ...

Martin Almgren hyllar The Beatles tillsammans med musikkårer från två län

Trots att det är närmare 50 år sedan The Beatles var aktiva lever deras musik ...

Lindesbergs GK är en av flera föreningar som nu får pengar genom Svenska Spels Gräsroten. Foto: Bildbyrån

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Gräsroten. I Lindesberg tilldelas bland andra Lindesbergs GK drygt 20 000 kronor.

13 november 2019 klockan 10:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snöskottning eller inte snöskottning?
INSÄNDARE/DEBATT: Det här är riktat till dig som kör fordon på gatorna och även dom som är villaägare. Troligtvis är det en och samma ...
13 november 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Planerad demonstration utanför Kommunhuset när undersköterskor tar strid
Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”Heltidsresan” i Lindesbergs kommun har varit föremål för intensiva ...
12 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Risk för fallolyckor vid högtrafikerad bro – nu skall åtgärder vidtas
I samband med stängningen av Gröna bron i höstas, hänvisades all gång- och cykeltrafik till Nya Gröna bron (fackverksbron) vid Loppholmarna ett ...
12 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-11

2019-11-11

2019-11-11

2019-11-10

2019-11-09

2019-11-09

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-07

2019-11-07

2019-11-06

2019-11-22 08:46