Axel Thybeck visar hur det går till vid en kontroll. Foto: Ida Lindkvist

Att sluta med orientering finns inte på kartan för 8-årige Axel Thybeck

Orientering är så mycket mer än att bara flänga omkring i skogen, svettig och stirrandes efter nästa orange-vita tygstycke som ska föreställa en kontroll. Det vet det unga orienteringsproffset Axel Thybeck, och han berättar gärna om sitt stora intresse. 

Axel är åtta år gammal och började orientera i samma veva som benen lärde sig att gå. Han både tränar och tävlar och det ryms ofantligt mycket energi i den lilla kroppen, på ren och skär automatik hoppar och skuttar han fram när han går, småspringer i sidled. Och det är en av delarna som han älskar med orienteringen. 

– Man får springa mycket!, berättar han. 

Axel visar vad man behöver för att kunna orientera; en karta, en kompass och en pinne. Pinnen använder man vid kontrollerna för att tala om att man varit där, den beräknar också tiden. Lite annorlunda mot den numer gammalmodiga stiftklämman. 
– Kompassen pekar alltid mot norr. Men om två kompasser kommer för nära varandra pekar dem fel, förklarar Axel. 


Axel förklarar hur kompassen fungerar. Foto: Ida Lindkvist

Och idag är det Skogskul som är på gång hos Lindebygdens Orienteringsklubb. Skogskul är för alla ungdomar i skolålder. Det är fördelaktigt om man kan läsa, men får vara med även om sådana kunskaper fattas. 
– Det är ungefär i skolålder som många börjar, säger orienteraren Kent Karlsson, som har orienterat i 50 år och är ännu tävlingsaktiv. 


Gänget i startgroparna. Vissa har orienterat förut, andra inte. Foto: Ida Lindkvist

Kent berättar vidare att orientering är en tuff sport; man blir blöt och smutsig. Ibland öser regnet ner och där löper man omkring, mitt i skogen. Men Axel vet varför man ändå fortsätter: 
– Man vill klara av det! 

Orientering är inte den enklaste sporten, det finns en del grundläggande kunskap som man måste ha någorlunda koll på. Axel fortsätter: 
– Det är mittemellan, man måste kunna kodsiffrorna, det är det viktigaste. Det lättaste är inskolning, U1 och U2, dem är inte så långa och det är lätta vägar till kontrollerna. H och D, herrar och damer, då är det svårare vägar och längre. Man blir bara äldre och äldre och då blir det svårare och svårare. 

Axel har även några klädtips att dela med sig av: 
– Man kan ha tjocka kläder när man springer, men man måste ha springskor, inte stövlar. Och ramlar man i gegga kan man behöva ha något för det, något överdrag.

 Det här har Axel gjort förut! Foto: Ida Lindkvist


Det finns också flertalet olika varianter av orientering, det måste inte nödvändigtvis ske i skogen. Undervattensorientering, trim- och cykelorientering och fotoorientering; listan kan göras lång. 
– Stadsorientering på stan finns det, det har jag sprungit en gång som jag minns. Och så finns det så man kan köra i mörkret, men det är för äldre, säger Axel. 

Tävling är också en viktig bit i intresset för Axel och han berättar:
– Det är roligt. Man startar en och en och när alla har kommit i mål jämför man allas tid. Ibland startar alla samtidigt, det har jag sett en gång, men mest startar man en och en. Jag är inte nervös, men man måste springa och kolla omkring, om kontrollen till exempel sitter på en höjd. 

– Man borde komma hit och orientera, bygga upp hjärta och lungor. Och man har nytta av att kunna läsa kartor!, avslutar Kent. 

 
Publicerad 2 april 2015 klockan 19:43

Ida Lindkvist

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Anna Bernholm uttagen till OS i Tokyo

Sveriges Olympiska Kommitté presenterade under onsdagen de första aktiva i truppen till OS i Tokyo 2020, och bland de 15 första uttagna blivande olympierna hittar vi Anna Bernholm från Frövi Judo.

20 november 2019 klockan 15:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Timmy Lundegård

Tredje raka segern för Linde Volley

Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget upp ett spel som gick att känna igen, bortalaget Lund lyckades gå segrande ur ett av de spelande seten men trots det så var Linde-tjejerna helt överlägsna och bjöd på en skön hemmaseger.

17 november 2019 klockan 19:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap

Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag ...

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyres...

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor ...

Lindesbergs GK är en av flera föreningar som nu får pengar genom Svenska Spels Gräsroten. Foto: Bildbyrån

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Gräsroten. I Lindesberg tilldelas bland andra Lindesbergs GK drygt 20 000 kronor.

13 november 2019 klockan 10:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes under matchen och trots en kanoninledning av LIF som inom loppet av 4 och en halv minut spelat sig till en 4-målsledning så fortsatte matchen med röda kort, segt hemmaspel och en tung förlust.

10 november 2019 klockan 21:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny upphämtningsseger av Linde Volley
Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande 3-2 i Lindesberg Arena så ...
9 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan
Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade lag från Frövi Judo som nu ska försöka fö...
6 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Zetterlund visade upp sig mot Kärra
Med ett starkt försvar, fina inspel och snygga avslut så gick LIF Lindesberg med seger i debutmötet mot Kärra HF, det bjöds på en jämn kamp i ...
27 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Lindesberg gick segrande ur nagelbitarmatchen

Säsongens andra hemmamatch bjöd på en minst sagt skakig inledning som inleddes med att man lite snopet förlorade första setet mot motståndarna Gislaved. Trots detta lyckades Lindetjejerna komma tillbaka in i matchen i tredje set, och kunde sedan hålla undan till en rejäl upphämtningsseger.

26 oktober 2019 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Debutmöte när Kärra gästar Lindesberg

En minst sagt intressant handbollsmatch kommer att spelas under söndagseftermiddagen i Lindesberg Arena där den allsvenska nykomlingen Kärra HF, som inlett serien med tre raka segrar, gör debut i arenan och förutom en underhållande match för publiken så ges chansen att vinna slipmaskin från Tormek.

25 oktober 2019 klockan 14:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg Volley är tillbaka på hemmaplan

Efter två tuffa bortaförluster där Örebro tog sin 16:e raka derbyseger och Hylte/Halmstad helt enkelt bara var b...

Tuff match i Halmstad

Det blev en tung hemresa från Halmstad för volleyboll-tjejerna från Linde Volley under söndagen, trots en bra inledning i samtliga set ...

Förlust trots en stark upphämtning

Tre utvisningar och en negativ måldifferens på 6 mål var LIF Lindesbergs facit i den första halvleken i lagets ...

Annons

Efter fyra år inom karting, är Johan Auer nu redo att ta nästa steg. Foto: Privat

Nya utmaningar i sikte för kartingföraren Johan Auer

Inför årets säsong siktade han mot toppen, något han nästan uppnådde. Med en andraplats i serien, och efter fyra år som tävlingsförare inom karting känner Johan Auer sig redo att ta nästa steg i karriären, till bilracing.

17 oktober 2019 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvä...

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro...

Matchguide: Örebro-Lindesberg

Premiären gav seger och tre poäng - nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta...

Handbollshelg i arenan

I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där ...

Efterlängtad seger för LIF Lindesberg

Efter tre tuffa förluster mot några av Allsvenskans högst rankade lag så begav sig LIF Lindesberg till Norrland där ...

Premiären gav seger – Linde vände hemma: ”Gör en okej match”

Knapp förlust i det första setet - sedan vände det för Lindesberg Volley. ...

FOTO: Fredrik Stenfelt

Matchguide: Lindesberg-Svedala

Elitseriesäsongen 2019/2020 står redo att starta och för Lindesberg Volley väntar hemmafight redan på den första speldagen. Premiärmotståndet heter Svedala, som klockan 15:00 gästar Arenan. Inför säsongsstarten tar LindeNytt pulsen med Linnea Skogsberg och kartlägger det nya Lindelaget.

5 oktober 2019 klockan 10:00 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

bildspel Ny förlust för LIF
Det vill sig inte för LIF Lindesberg som under lördagseftermiddagen fick se sig besegrade av gästande Hammarby i hemma-arenan, bortalaget tog ...
28 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Handbollslördag i Arenan
Bergslagens Sparbank bjuder alla sina kunder på fri entré när ett av förra säsongens elitserielag Hammarby IF HK kommer på besök till ...
26 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tufft LIF föll på bortaplan
Under torsdagskvällen var LIF Lindesberg på plats i Kungsbacka för att spela säsongens första bortamatch, Aranäs stod för motståndet och trots...
20 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-09-15

2019-09-14

2019-09-13

2019-09-11

2019-09-07

2019-09-03

2019-08-30

2019-08-30

2019-08-29

2019-08-28

2019-08-20

2019-08-05

2019-07-22

2019-07-15

2019-11-22 13:37