Raili Strömberg från Arbetsförmedlingen informerade om arbetsläget. Foto: Ida Lindkvist

Arbetsförmedlingen förutspår god framtid inom vård och omsorg

Rotarys lunchmöte gästades idag av Raili Strömberg, sektionschef vid Arbetsförmedlingen. Raili berättade om arbetsläget i Lindesberg och informerade om hur arbetstillfällena kommer att se ut framöver i de olika yrkesgrupperna.

Raili Strömberg är sektionschef i vår norra länsdel, vilket inkluderar Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg. På den positionen har hon suttit de senaste fyra åren, och kommer dessförinnan från Arbetsförmedlingen i Örebro. Idag talade Raili vid Rotarys lunchmöte och fick både berätta om hur de jobbar, hur arbetslivet ser ut i framtiden och svara på flertalet frågor från lunchgästerna.

– Arbetsförmedlingen har haft samma affärsidé i över 100 år. Vi vill föra samman de som söker arbete med de som söker arbetskraft. Vi är 12,000 anställda, vi jobbar på politiskt uppdrag, så ingen annan dag är den andra lik, berättar Raili.

Man håller just nu på med en förnyelseresa där man bland annat försöker jobba bort det konstaterade låga förtroendet som många känner jämtemot arbetsförmedlingen. Man har tagit fram nya värdeord och har därtill fyra stycken prioriteringsområden, såsom stärkt arbetsgivarperspektiv och sänka ungdomsarbetslösheten.

Idag har Arbetsförmedlingen 59,264 lediga jobb, 61 av dem finns här i Lindesberg. Sammanlagd andel arbetslösa är 9,5%, i riket landar siffran på 7,8%. I gruppen ungdomar 18-24 år i Lindesberg är arbetslösheten 18%, jämfört med riksnivån på 13%. Enligt Arbetsförmedlingens förda statistik ser nyanställningar inom industrin låga ut, medan jobb inom bygg, privata tjänster och offentliga tjänster går uppåt.
– Om man ska tipsa ungdomarna om vad de ska på gymnasiet så är Vård och Omsorg hett, säger Raili.

Barnskötare, försäljare, städare och truckförare är några av de yrken man ska undvika om man lätt vill få ett jobb. Däremot ska man satsa på jobb såsom lastbilsmekaniker, civilingenjör, lastbilsförare, läkare, sjuksköterska eller lackerare.

Foto: Ida Lindkvist
Foto: Ida Lindkvist

Hur jobbar man med ungdomsarbetslösheten uppkommer som fråga.
– Vi börjar mycket tidigare än till det att de kommer till oss, och vi börjar redan ute i skolan. En del säger att de det inte spelar så stor roll, de kan ju bli städare. Men man blir inte bara städare, det är inte så lätt idag. Det är en hel vetenskap med rengöringsmedel och grejer. Så vi är på skolor och på arbetsmarknadsmässor och gymnasiemässor. En del hoppar av för att de inte har någon studiemotivation, och då informerar vi om att man inte bara får jobb. Även att få jobb på McDonald’s är svårt, det är tusentals andra som också söker jobb där, förklarar Raili.

För att få ut arbetslösa ungdomar i arbetslivet gör Arbetsförmedlingen vad de kan, genom att låta företag prova ha praktikanter, hjälp att handplocka CV, träffa nya förmågor snabbt och enkelt.
– Ju längre tiden går som arbetslös, desto sämre är det. För de är ungdomarna handlar det ofta om att få en första rad i sitt CV.

– De är dessutom försäkrade hos oss. Det värsta jag har hört var en som körde sönder en lastbil för två miljoner kronor, men det ersatte vi, avslutar Raili och skrattar.

Publicerad 28 september 2015 klockan 15:30

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com


Arkivfoto: Camilla Lagerman

Det nalkas julfest i dagarna två

För tredje året i ordningen får Lindesbergarna chansen att fira in julen tillsammans med Martin Almgren, Jesper Hugosson och en hel hög med vänner. Årets julfest går av stapeln under fredag och lördag i Lindeskolans aula, och om man är snabb finns några biljetter kvar till lördagens föreställning.

16 december 2019 klockan 14:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsMarkus Westberg och hans Ryggakuten har öppnat på Bytesgatan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Välmående i centrum hos Ryggakuten

Markus Westberg med rötterna i norrländska Nordmaling flyttade till Lindesberg så sent som i september i år, och redan nu slår han upp portarna till sin verksamhet, Ryggakuten Väst.
-Skyltarna kom upp i fredags, så nu är det öppet ”på riktigt”, berättar Markus för LindeNytt.

13 december 2019 klockan 13:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Titta in i nya äventyrsbadet: Öppet igen efter omfattande renovering

Efter en omfattande renovering, har man nu öppnat hela äventyrsbadet i badhuset Energik...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”

För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna ...

”Äntligen får vi spela i Globen”, konstaterar Stefan Jansson i ett pressmeddelande. Foto: Press

”Globen” nästa för Bergslagens Spektakelteater

Efter publiksuccéer som ”Smidda planer”, ”Siggebohyttans Spektakler” och nu senast ”Pappersvalsen” planerar Bergslagens Spektakelteater nu för nästa stora teaterprojekt. Sommaren 2020 kommer man att spela en föreställning där Ramsberg och Bergslagen i dåtid, nutid och framtid står i fokus, och den kommer att sättas upp i landsbygdens egen Globen i Ösarhyttan.

2 december 2019 klockan 08:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Eric expedierar den första Black Friday-kunden (kunderna) för dagen. Karl-Olof och Birgitta har hittat den TV man haft ögonen på - och som förhoppningsvis också skall falla barnbarnen i smaken. Foto: Fredrik Norman

bildspel Morgonpigga tog chansen att göra klipp på Black Friday

Flera av de Linde City-anslutna butikerna, öppnade två timmar tidigare på fredagen – och kommer att hålla öppet två timmar längre in på kvällen också. Utanför hemelektronikbutiken Elon Ljud & Bild uppstod en kortare kö av morgonpigga konsumenter som denna ”svarta fredag” jagade röda priser.

29 november 2019 klockan 10:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Personalen tar över restaurang och ger den en brittisk touch
Från och med 1 december drivs centrumrestaurangen Salute av nya ägare. Då tar Azhi Karaman och Sabri Akcan över efter nuvarande ägare Hasan ...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ung entreprenörstrio öppnar butik där kläder får ny chans
Kompisarna Fanny Andersson, Tindra Norgren och Anna Jäderqvist går andra året på ekonomiprogrammet på Lindeskolan. Under hösten påbörjade de ...
22 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Björn Persson utnämnd till Activaambassadör
Stiftelsen Activa arbetar för att arbetslösa personer med långvarig ohälsa eller funktionsnedsättning ska nå arbete eller utbildning. 2018 inrä...
22 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

John Jäderqvist släpper sin tredje kriminalroman. Foto: Fredrik Norman

Nu släpper han sin tredje kriminalroman

Efter 40 år som polis, började John Jäderqvist skriva kriminalromaner. Sedan första boken ”Polisbil 60313” släpptes 2011 har det nu blivit tre stycken sammanlagt. Den tredje är rykande färsk och släpps idag, torsdag 21 november, på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.
– Skrivandet har blivit ett sätt för mig att hantera min sjukdomsbild och all tid jag tvingas ägna på sjukhus på grund av sjukdomen, berättar John Jäderqvist.

21 november 2019 klockan 11:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Butiksägaren Mattias Rudenvall flaggar för vad som komma skall - redan i morgon. Foto: Fredrik Norman

Audio Video plockar ned skylten och hänger upp en ny

Efter 56 år som Audio Video byter hemelektronikkedjan nu namn och blir istället Elon Ljud & Bild. Detta sker med anledning av ett initierat samarbete mellan Elon Group och Electra Gruppen, som äger kedjorna Elon respektive Audio Video. I Lindesberg finns en av landets 92 Audio Video-butiker, som nu skyltar om inför starten på en ny era.
– För våra kunder blir det egentligen ingen skillnad alls, bortsett från att de kommer mötas av den nya skyltningen som görs i samband med namnbytet, förklarar Mattias Rudenvall, som har drivit butiken sedan två år tillbaka.

19 november 2019 klockan 13:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en ...

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till

Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara nå...

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”

Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska lå...

AnnonsJohn Omoomian och Irja Gustavsson lovar att S skall ta fighten för Lindesbergs lasarett. Arkivbilder. Foto: Ida Lindkvist, Fredrik Norman och Camilla Lagerman.

Socialdemokraterna lovar att ta fighten för lasarettets framtid

I en debattartikel uttrycker Socialdemokraternas ordförande, John Omoomian, och kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, oro och framtidsovisshet för Lindesbergs lasarett. Samtidigt lovar man att alltid ta fighten för att lasarettet skall förbli ett fullvärdigt akutsjukhus.

30 oktober 2019 klockan 09:21 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Energibolaget manar till försiktighet när vattennivåerna är höga

Just nu råder höga flöden i våra vattendrag - och med anledning av det går det ...

ICA-handlarna på Östermalm firar 20 år

Det är nu 20 år sedan som paret Kalle och Susanne tog över ICA Östermalms på Hagaberg - och mycket har hänt under...

Platschefen har sagt upp sig: ”Har varit en fantastisk tid”

För knappt tre år sedan tillträdde Laila Österholm tjänsten som platschef på ...

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten

På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar...

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer ...

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar

På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i ...

Foto: Fredrik Norman

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas att boka tid för spolning av avlopp. Samtidigt försöker man invagga kunden i trygghet genom att påstå att man samarbetar med det lokala företaget Lindesbergs VVS/El – vilket är en ren lögn.
– Vi har varit i kontakt med polisen och försöker samtidigt sprida det här så att ingen går på bluffen, förklarar Andreas Resare på Lindesbergs VVS/El.

3 oktober 2019 klockan 09:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan
Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. Sedan länge har banken haft två helt skilda kontor i centrala Lindesberg med ...
30 september 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad
Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frånvaro där Lions märkt upp ...
27 september 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen
Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem bostäder utmed Örebrovä...
27 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-09-27

2019-09-25

2019-09-21

2019-09-19

2019-09-16

2019-09-13

2019-09-12

2019-09-05

2019-09-04

2019-09-04

2019-08-28

2019-08-26

2019-08-22

2019-08-21

2019-12-16 15:03