”Alla är olika, alla är lika” sammanfattar värdegrunden bakom integrationsprojektet Skola utan gränser. Eldsjälen Lillemor Bodman har lett verksamheten i tolv år och nu deltar förutom elever också föreningar och höga politiker. På Rotarys lunchmöte berättade hon om nuvarande projektgrupps möten och den kommande resan till Auschwitz i Polen.- Vi behöver kontinuerligt mötas från olika håll och bakgrunder på ett naturligt sätt, förklarar Lillemor Bodman. Då märker man ganska snart att fördomar kan läggas åt sidan och att vi människor egentligen är ganska lika.
Skola utan gränser har, sedan läsåret 200-2001, arbetat som ett värdegrunds- och integrationsprojekt . Syftet är att integrera och blanda ungdomar och vuxna från olika delar av samhället. Det kommer deltagare från Lindeskolan, SFI och Språkintroduktionsprogrammet. Sedan några år tillbaka är även föreningar och politiker med som aktiva deltagare.
– Vi vill motverka antidemokratiska stämningar och öka förståelsen av olika bakgrunder hos deltagarna , säger Lillemor Bodman, projektansvarig på Lindeskolan. Det viktiga är att vi är många olika människor i gruppen – från olika länder, olika åldrar och varierande uppväxtvillkor.
Årets projektgrupp består av 58 personer som alla har anmält sitt eget personliga intresse att delta. Under första delen av projekttiden träffas gruppen och aktiverar sig tillsammans. Man har tittat på film, provat judo, bowlat, gjort studiebesök och haft föreläsningar. Några av ungdomarna i projektet är särskilt utplockade till att vara ungdomsledare. Deras uppgift är att vara kontaktpersoner och hålla i vissa utbildningar.
– Jag är så tacksam för att jag fått delta i detta projekt, säger Frida Larsson, nybliven student på Lindeskolan. Jag har fått nya vänner nu som jag aldrig hade träffat annars om jag bara hade hållit mig till min egen vanliga bekantskapskrets.
Under andra året i av projekttiden ska den stora resan till koncentrationslägret i Auschwitz, Polen göras. Årets grupp åker i november 2014 och planeringen är i full gång.
– Gruppen förbereder sig väldigt noga innan resan, säger Lillemor Bodman, som också är historielärare. När vi kommit hem redovisas, de ofta väldigt starka, intrycken för andra skolor, nämnder, fullmäktige och föreningar. Det är ett viktigt arbete.
Lillemor Bodman hoppas på att ”Skola utan gränser” ska kunna fortsätta sin verksamhet även i framtiden. Kommunen är med och finansierar delar av projektet men man söker också externa finansiärer och sponsorer.
– Vi vill gärna utveckla det här viktiga arbetet och till nästa projektgrupp ska vi bland annat bjuda in nya föreningar att delta. För alla som är med upplever helt klar att integration egentligen inte är så konstigt – det handlar om att träffas och prata med varandra.
I samband med LIF Lindesbergs sista allsvenska hemmamatch för året så bjuder LIF Lindesberg in till en riktig handbollsfest. Linedance, livemusik och två division 2-derbyn på helplan är bara några exempel på vad som väntar de förhoppningsvis laddade handbollsfansen när Lindesberg Arena öppnar sina dörrar på söndagsmorgonen.
Markus Westberg med rötterna i norrländska Nordmaling flyttade till Lindesberg så sent som i september i år, och redan nu slår han upp portarna till sin verksamhet, Ryggakuten Väst.
-Skyltarna kom upp i fredags, så nu är det öppet ”på riktigt”, berättar Markus för LindeNytt.
Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året där Värnamo gästar arenan, en intensiv match förväntas och med flera skadade spelare i hemmalaget så finns det en chans att publiken kommer få stifta bekantskap med nya ansikten i hemmalagets line-up.
SMHI varnar nu för höga flöden och översvämningsrisk längs Arbogaån, som sträcker sig från Lindesberg ända ner till Kungsör, där ån mynnar ut i Mälaren.
För tolfte året i ordningen är Musikhjälpen tillbaka med sin makalösa 144-timmars maratonsändning i både radio och tv, där man lyfter fram och samlar in pengar till förmån för en undangömd humanitär katastrof. Under tisdagen kom Musikhjälpens flygande reporter Aron på besök till Lindesberg för att baka i direktsändning med syskonen Charlie och Elliott Axelsson.
Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i Stockholms stadshus. Björkhagaskolan var dock först ut, då de arrangerade sin alldeles egna Nobelmiddag under dagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där nästkommande års budget står i fokus. Det är tuffa utmaningar för Lindesberg med krav på åtstramningar, skriver Socialdemokraternas Bengt Storbacka i en debattartikel.
Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens hittills enda obesegrade lag väntade, matchen blev en tuff historia där Linde aldrig bjöds in i matchen och trots att Linde-tjejerna kunde utmana i det tredje setet så var skåningarna helt enkelt för tuffa.