Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Svenska kyrkan

Bilden är Tranemo kyrka, som jag tycker är en vacker kyrka. Fick beslutsångest vilken kyrka jag skulle välja, så jag tog båda! Kopparberg har inte mycket, men en vacker kyrka det har de, det kan ingen ta ifrån dem!
Så här till jul borde jag väl tillägna kyrkan en tanke, så därför blir det ett inlägg nästa fredag också. Det är ju för Jesu Födelse vi firar julen. Meningen var att jag skulle utreda varför det är så tomt i de svenska kyrkorna, men nu till jul gör de flera ”föreställningar”, för på julottan, då passar folk på att gå i kyrkan, men annars är de minsann inte där!

För ett tag sedan fick jag ett mail från en läsare som ville jag skulle skriva om svenska kyrkan och om svenska tradioner. Mellan raderna kunde jag utläsa att hon med rätta tröttnat på inläggen med moskéer, muslimer och invandrarproblem, det är det flera som gjort har jag hört.
Varför är det så tomt i de svenska kyrkorna, skulle jag utreda. Den bloggen kommer nästa fredag, håller just på att samla in faktauppgifter till den.

Jag uppskattar när jag får uppslag att skriva om, just detta blev en svår uppgift. Men så löste det sig delvis av sig självt. Läste en artikel i Samhällsnytt som fick mig att sätta kaffet i halsen. Nu vet jag inte hur seriöst detta media är, men det kan väl knappast vara helt taget ur luften?

Man har sedan en tid arbetat på att ta fram en ny kyrkohandbok. Det ska användas ett annat språk, Gud ska finna sig i att fråntas sin manliga könstillhörighet. Att använda ”han” eller Herren” blir med den nya kyrkohandboken som rättesnöre tjänstefel. Nu är det ”hen” som gäller. Det är ett ord som inte finns i min vokabulär, skulle möjligen kunna använda det om mördarsniglar, de är ju tvåkönade!

Vad man ska säga istället för ”Herren” det framgår inte. Men vad är det man håller på med? Ta ”Herren är min herde” blir det då ”Hen är min herde? Låter ju helt sjukt.
Nu är det förvisso många inom kyrkan som inte delar styrgruppens åsikter, och tur är väl det! Ingenting är klart ännu, det har inkommit 52 motioner som är relaterade till förslaget om ny kyrkohandbok, läser jag vidare. Nedan en bild på Ljusnarsbergs kyrka

Den här styrgruppen lägger sig i annat också, exempelvis musiken. Så nu har också kyrkomusikerna blivit förbannade, och det undrar jag inte ett ögonblick på! Jag har inte ofta brytt mig om kyrkovalet, och vilka politiker som sitter där. Det har jag funnit oviktigt, jag får nog ändra uppfattning där!

Styrgruppen har gudskelov haft påtagliga problem med att få gehör för sina ändringsförslag bland de något mer konservativt och traditionellt sinnade inom kyrkan runtom i landet. Förslaget om att frånta Gud sin maskulina könstillhörighet och förvandla ”honom” till en könsöverskridande ”hen” har väckt särskilt mycket stark kritik.

Man kritiserar också styrgruppen för sin allsmäktiga inställning att inte ta hänsyn till vad de aktiva i kyrkan vill. Politikerna kör som vanligt över oss, det är ju inte bara i detta! Styrgruppen får heller inte riktigt det stöd de hoppats på från remissinstanserna. Svenska Akademien är en stark sådan, så där finns det sunt förnuft fortfarande, även om de tagit bort det berömda bakverket, efter en manlig negress. Det ordet är väl inte förbjudet vad jag vet? Det ordet tycker jag låter riktigt exotiskt!

Hur detta kommer att sluta vet ingen än, det är en öppen fråga. Hur det gått kommer ärkebiskop Antje Jackelén att berätta på en presskonferens. Jackelén har själv profilerat sig som en förnyare av Svenska kyrkan, bl.a. genom att ta islams trosbekännelse ”Allahu akbar” som sitt valspråk och framhålla att Jesus av kristna inte bör sättas högre än islams profet Muhammed, läser jag vidare. Verkar som en samhällsanpassning till Islam, tycker jag.

Hur blir det med Guds son Jesus månntro? Ska han också bli en ”Hen”. Nu är inte jag så påläst i feminism så jag vet inte hur man uttrycker sig. Om ”hen” blir ett ord för både hon och han, hur uttrycker man då Guds son, blir det Guds ”hen”? Gör man om Jesus till en hen får man nog skriva om stora delar av Bibeln.
Nej, jag tycker bara feminismen krånglar till det, låt det vara som det är.

Publicerad 15 december 2017 klockan 05:00

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-03-17 18:57