Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Norge och siktkakor

Som jag skrev var jag i Norge förra veckan. Jag fick köra bilen till Norge i måndags, för att där hämta upp en grävmaskin, så vi skulle vara på plats i tid på tisdagen. Man får inte jobba på röda dagar i Norge, då blir man polisanmäld, fick vi veta. En kund berättade att hans granne startade en motorsåg en söndag morgon, strax därefter kom polisen och avbröt arbetet. Det är alltså straffbart där.

Vi skulle göra några jobb där det inte gick att ta sig med lastbil eller att företagets egen maskin var för stor. Det är ofta mindre tankar som är nergrävda i Norge. Kan vara på 1,2 kbm. mindre ändå ibland. Dessa används oftast till paraffinolja, en typ av olja som det är förvärmning till. Vi tog upp tre stycken sådana, samt två stycken på 3 kbm. under de här tre dagarna. Vid 20.00 –tiden på torsdagen var vi klara och drog iväg hemåt. Hemma i Kopparberg 02.30, det blev lite travläsning en timme före liggdags. Hade hela fredagen i anspråk till det, men det blev en svår rad, 4 rätt som bäst i de lag jag själv tog ut.

 

Siktkakor

Utsikterna för siktkakor ser inte bra ut. Ingen av affärerna i Kopparberg hade, byns bageri behagade inte öppna förrän 10.00, så det blev att åka mot Lindesberg. Stannade till i både Storå och Guldsmedhyttan, för att konstatera att det inte fanns där heller. Nu stod mitt hopp till Hemköp, men inte ens där fanns det!

Men man ska aldrig sluta förvånas över personalens service där. När jag skulle betala en hällakaka jag köpt istället, och muttrade efter siktkakor i kassan, kilade kassörskan, trots en kö med 4 personer iväg, för att hon också kunde konstatera samma sak. Under tiden slog jag mig i slang med folket i kön, så de inte skulle tycka jag var en besvärlig kund, men det verkade inte som det störde någon av dem.

Jag hade bestämt mig för att ha siktkaka. Har jag bestämt mig så har jag! Får väl åka till Nora eller Sveas Bageri i Kumla i värsta fall. Jag skulle göra en chaufförsmacka, som de hette vid busstationen i Örebro på 90 -talet. Man breder den och bryner den lätt i stekpannan. Därefter breder man hamburgerdressing som klister till så många falukorvskivor som får plats. Man lägger sedan potatismos som kryddats med muskot ovanpå falukorven. Lite torkad lök och legymsallad, eventuellt ett stekt ägg så är den färdig.

Men var finna en siktkaka nu? Frost´, såklart. Men så klart var det inte. De var slut för dagen. Men de hade en fryst kvar, men det var egentligen bättre just nu. Men varför ska det vara så svårt att få tag på en vanlig hederlig siktkaka? En yngre förmåga i en av affärerna jag besökte visste inte vad det var. Hon gick i hyllan bland kakor och letade.

Den jag till slut fick tag på vid Frost´s kostade 22 kr. Det bli minst 4 rejäla mackor av en siktkaka. Det blir 5.50 st, är det dyrt det? Eller är problemet att de stora bagerierna som levererar till affärerna inte bakar siktkakor?  Frost´s som då tillsammans med Wienerkonditoriet är enda leverantörerna på siktkakor i sta´n, bakar för lite? Det här tycker jag är dåligt, det borde gå att köpa siktkakor varje dag. Det finns en väldig massa matställen i Lindesberg, någon av dem kunde väl dra igång att baka siktkakor istället?

Publicerad 9 maj 2017 klockan 06:07

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på ”bloggens startsida” så kan du bläddra tillbaka väldigt långt
Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-01-21 02:04