Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Min sandwichmacka

På restaurangen Mikel´s finns en prisvärd sandwichmacka med tonfisk. Den kostar bara 70 baht, då får man med ett glas juise också. Om du inte vill ha någon juice, får du skylla dig själv, den kostar 70 baht i alla fall. Vill du däremot ha ett extra glas, du får du betala 50 baht för det, det kallas för thailändsk logik.
Jag har börjat gjort en egen variant som passar till frukost eller som en förrätt vid en bjudning.
Det ska vara majonnäs i lämplig mängd. Om du inte har någon majonnäs kan du enkelt göra en själv.
Du ska här få receptet, det blir ungefär 4 dl färdig majonnäs.
Du tar 2 äggulor och vispar ihop med 2 kryddmått peppar och en halv tsk. salt. Jag använder gurkmeja eller senap så den får ett hemlagat utseende.
Tillsätt olja lite i taget, sedan vispa mer och mer och ännu mer. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar. Märkvärdigare än så är det inte att göra sin egen majonnäs.

Man ska använda raps, solros eller majsolja, annan olja med mättat fett stelnar i kylen.

Majonnäsen blandas sedan med en burk tonfisk och vältärnad skinka i samma mängd. Blanda sedan i ett halvt äpple, en halv lök, lika vältärnat, c:a 2-3 mm. Detta räcker till 6 smörgåsar.

Man rostar sedan några brödskivor, och klär dem med ett salladsblad om man har det hemma. Det behövs bara om man ska bjuda någon, annars duger det bra ändå.

Lägg sedan på smeten och lägg dit en paprikaskiva och en tomat, så får den ett trevligare utseende.

Om du nu ska bjuda Anders med Poschen kan du inte blanda i tonfisken, han äter inte det. Skulle han mot förmodan ha en muslim med sig, då får du ta bort skinkan också. Lök, äpplen, paprika, tomat och majonnäs blir det kvar att tugga på, blir väl kanske inte så gott, men det kan jag inte göra något åt. Då kallas den vegetarisk sandwichmacka.

Det finns ju något de kallar vegetarisk biff. Hur fel får man ha i sin marknadsföring egentligen? Det är ingen biff, det är massa andra konstiga saker som man blandat ihop och format som en biff. Men någon biff är det absolut inte!

Publicerad 12 januari 2018 klockan 05:00

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-04-20 07:04