Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Min inköpslista

Sådana här solnedgångar får man stå ut med här i Thailand, så visst får man offra sig en del för att uthärda här! Man kan jämföra med en solnedgång i Lindesberg, som ser ut så här

Händer att jag tar en kvällspromenad här efter beachen tillsammans med hon som har hand om tvätten. Hon är så romantiskt lagd, att hon bär min ölkasse bara för att hålla mig i handen. Eller om hon tror att hon ska bli bortrövad i kvällsmörkret, jag vet inte.

Hon talar sämre engelska än städerskan, men jag börjar lära henne svenska. Det är ungefär som att lära en papegoja, om man upprepar tillräckligt många gånger så säger hon det jag lärt henne till slut. Så nu kan hon säga ”Skål tamefan” och lite annat hon behöver kunna.
Men nu var det inte det jag skulle skriva om. Man får vara utan en del varor som man är van vid att ha hemma i Sverige också.

En av sönerna kommer och hälsar på mig nästa vecka hoppas jag det blir. Det är ett tillfälle att få efterlängtade varor från Sverige. Han har en kompis med sig, och de tar antagligen en vecka i Pattaya innan de kommer till mig. Jag åker nog dit och möter upp dem, för jag har beställt en del varor som behöver komma i kylskåp.

Vad som skulle vara först på listan hamnade efter viss beslutsångest en Boxholms kryddost. Det var inte alls kålrot som du kanske trodde, den hamnade sist på listan. Finns flera anledningar till det, dels tyngden, dels är det bara två månader kvar av vistelsen här, dels finns det två ställen att äta rotmos på ibland, jag har dessutom rotmos i pulverform att ta till om mina abstinensbesvär skulle eskalera.

Ost är väldigt dyrt i Thailand, det är därför pizzorna är så dyra. Nu finns det ost vid Oleary´s i Banphe till förhållandevis billiga priser. De har f.ö massor med svenska varor som de skickar över hela landet, så det är bra att dem så nära. Det mesta går att få tag i där, även om det ibland kostar en del.

Som nummer två valde jag köttsoppa på burk som är så god. Har säkert i ett decennium försökt göra likadan köttsoppa, men den blir inte alls lika god. Får jag bara en burk kommer jag att gneta och spara den i det längsta, och verkligen inte ta till den förrän jag absolut måste.

Nummer tre fick bli ärter att koka. Finns att köpa vid Oleary´s om man känner sig rik, har för mig att jag räknade ut att den kostade 90 kr kilot. En färdig Soldatens ärtsoppa vore inte helt fel, men ärtsoppa lyckas jag bra med att göra själv. Nummer fyra blev ärter och tärnade morötter, detta ska användas tillsammans med smörgåspickles att ha som legymsallad till kokt skinka och stekt lax.

Nummer fem blev krossade chafrön. Det finns också vid Oleary´s, men till en kostnad av 350 baht, kostar omkring 30 kr vid Hemköp. Den använder jag enbart till hälsan, den innehåller mycket Omega 3, som är nyttigt för mig. För att det inte ska bli för nyttigt för mig, blandar jag ut den med yougurt och äter efter medicinintaget före frukost.

Som nummer sex valde jag till slut Ansjovis i glasburk. Enligt Leif Mannerström är det en skam att använda den till Janssons frestelse, men det struntar jag i. Vill ha den för att få mycket spad så jag har till köttbullssmeten och när jag gör kalops. Men jag talar naturligtvis inte om för någon att jag använder den till Janssons frestelse också.

Längre än så gjorde jag inte listan, jag kanske inte får allt detta heller, men jag är tacksam för det jag får. Jag vore ju dum om jag inte försökte!

Publicerad 16 januari 2018 klockan 05:00

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-02-18 23:05