Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Miljön i Thailand

Nu kan jag bara lägga ut bilder som finns i mitt arkiv. Jag tappade kameran i stengolvet, så den vill inte vara med längre. Bilder ska du få ändå, jag ska försöka krångla till det så gott jag kan, och lägga ut bilder som inte alls har med texten att göra. Här en kul jag hittade på FB.

Hade nog inte förväntat mig att Thailand skulle bli det första landet i Asien, som börjar tänka på miljön, men nu är det så!
Det är mycket som ska förändras i ”tänket” men det första steget är taget, det är en bra början. Haven har varit en avstjälpningsplats för många i hela världen. Nu har man genom ”Upcycling the Oceans”, ambitionen att minska mängden skräp i haven, vilket gläder både människor och allt som lever i våra hav.

Målet är att bevara havet och kustområden samt omvandla plastskräp till tråd för att göra tyg, och i sin tur även kläder och accessoarer. Det tre år långa projektet började på Koh Samet, där lokala fiskare och dykare gick samman för att rena stranden och havsbotten. Jag bor bara några kilometer därifrån, det är kul, detta kommer säkert att uppmärksammas, och ytterligare sätta Koh Samet på kartan.

En som är med och sponsrar det MS Sunflower, ett bra alternativ.

Varje år hamnar 8 miljoner ton plast i haven och det tros vara runt 150 miljoner ton plast i havet just nu – motsvarande 4 650 miljarder plastpåsar från mataffären. Vid 2050 kommer det finnas mer plast än fisk i haven. Bara 5 % spolas upp på stränder igen, och ändå är det något som märks av för de boende längs kusterna samt resenärer. Personligen trodde jag aldrig att Thailand skulle bli ett föregångsland i Asien för att rena våra hav. Det kommer att ta lång tid innan det blir resultat, men allt börjar någonstans.

]/
Människor på haven är ansvariga för 20 % av skräpet i haven. Plast i haven försvinner inte, men omvandlas till mikroplaster – vilket gör det ännu mer angeläget att rena haven från skräp. Det mesta skräpet i haven, 80 %, är skräp från land som förts dit av regnvatten, vindar och översvämningar, och hälften av det vi slänger är cigarettfimpar – vars filter består av plast.
(delar av texten saxat ur ett mail från Thailändska turistbyrån)

Jalle är vän från Kopparberg som kom och hälsade på. Han blev rastlös, och gick ner de 100 metrarna till beachen. Han gick ut i havet till brösthöjd, därifrån rensade han havet från skräp ända in till stranden, på hela Victory Views område. Flera av de thailändska i området visade uppskattning för det han gjorde. Det är bestämt av militären, att stränderna skall skötas. De som har solstolar eller annat efter beachsidan är ansvariga för att beachen är ren.

Här hos oss är det ”tanten i kiosken” med familj som har ansvaret. Hon blev naturligtvis jätteglad att få hjälp av Jalle. Det är inte så lätt för henne som är dryga 60 år. Det är synd att jag är så lat av mig, annars skulle man bilda grupper som fixade det, de som inte vill vara med, kan köpa sig fria.

Publicerad 6 mars 2018 klockan 04:17

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-05-20 23:17