Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Uppdaterad Megajackpot

Äntligen dags för megajackpoten som jag planerat för länge. Den här mannen kör min spik, den är stor favorit, men jag spikar ändå. Vill man ha en roligare spik så kan man ju välja Highland Park bara på namnet, den är dock galoppbenägen emellanåt. Nr 1 eller 4 i sista är en ännu roligare spik för den modige.
Minst en favorit har segrat i 91% av omgångarna, två favoriter har segrat i 82%. Man kan lika gärna ha två spikar och tro på den statistiken. Minst en skräll, sjundehandare eller lägre, har segrat i: 55%, så det kan vara bra att fylla ut mer i övriga lopp.

Normalt på de flesta banor är spår 5 i autostart det bästa spåret på de olika travbanorna. Dock är det inte det på Örebro.
Hittade gammal statistisk från 2015 på vilka startspår som är bäst på Örebro. Det har gjorts statistik sedan 2008, då man gjorde om starten. Den gamla myten om att ”innerspår på Örebro är iskallt” kan i alla fall avfärdas, då detta läge överlag lyckas bättre här än i riket i stort. Startspåren att luta sig mot är i jakten på statistikvinnare är 4 över 2 100 meter och 2, 4 eller möjligen 3 över sprinterdistans. Så jag spikar väl efter den här statistiken då.

Jag kan inte färglägga längre som jag gjort förut, går säkert om jag sitter och knäpper ett tag. Men när det är så här viktiga saker törs man inte laborera, det kan sabba alltihopa.

STARTKOMMENTARER
V75:1 Jag gillar inte att spika i första, gjorde jag det skulle jag spika Frankie Brodda, jag tror den vinner trots bakspår. Vem som spetsar är svårt att sia om, men nr 2, 7 och 13 har bra form. Noterar dock hög galopp% på nr 7. Med fem hästar borde man klara loppet.

V75:2 Spik får det istället bli här, det är tre som sticker ut i loppet, Fritjof tror jag får trafikproblen och nr 2 chansar jag bort, ett smidigt sätt att hitta en lämplig spik. Övriga tror jag är chanslösa mot dessa.

V75:3 En skrällbenägen lopptyp där jag tar med 8 stycken. Nr 3 och 6 är snabbast i starten, men överlag många minus på de flesta här.

V75:4 Finns en stor favorit, men lopptypen är även här skrällbenägen, sådana lopp brukar jag gärna gardera i. Favoriten är dessutom galoppbenägen.

V75:5 Här väljer jag min andra spik, den enda som jag ser det som kan utmana är nr 9, Tudor Kronos tar nog inte spets, men kan bli släppt dit när han kommer. Med två hästar borde man klara sig långt om man vill gardera den stora favoriten.

V75:6 Här hade jag länge Highland Park som spik, men loppet är för öppet för det, jag målar på istället, då detta också är en skrällbenägen lopptyp. Nr 2 sitter nog i ledningen efter ett tag

V75:7 En rolig chansspik kan nr 4 vara, den är konstigt nog inte favorit vilket den borde vara.

Så summa summarum gardera rejält i lopp 3, 4 och 6 och välj spik i något av de andra loppen.

CHANSSYSTEMET
V75:1 13, 7, 2,
V75:2 9
V75:3 3, 6, 8, 9, 6, 7, 1, 2
V75:4 2, 3, 5, 6, 9, 10, 12
V75:5 4, 9
V75:6 6,
V75:7 4

MIN RANK
V75:1 13, 7, 2, 12, 5, 11
V75:2 9, 2, 8, 3, 7, 5
V75:3 3, 6, 8, 9, 6, 7, 1, 2
V75:4 2, 3, 5, 6, 9, 10, 12
V65:5 4, 9, 3, 6, 5, 11
V75:6 6, 9, 2, 10, 7, 3
V75:7 4, 5, 1, 2, 12, 6

STORA SYSTEMET
V75:1 13, 7, 2, 12, 5
V75:2 9
V75:3 3, 6, 8, 9, 6, 7, 10, 2
V75:4 2, 3, 5, 6, 9, 10,
V75:5 4
V75:6 6, 9, 2, 10, 7, 3
V75:7 4, 5, 1, 2, 12, 6

SPELVÄRDA OUTSIDERS
V75:1 5
V75:2 2
V75:3 8, 9
V75:4 6, 5
V75:5 3
V75:6 7, 10, 2
V75:7 1, 4, 6, 12

KUSK & TRÄNARINTERVJUER
V75 1
7 Platon Face – Lutfi Kolgjini: Han var normal igen senast och vann på ett bra sätt. Han känns fin efter det också och distansen är den rätta, men jag vet inte alls vad han möter. Han kan kliva iväg rätt så bra första biten i voltstart och han duger som bekant bra i sin klass. Inga ändringar.
13. Frankie Brodde – Peter Untersteiner: Han var positiv i comebacken. Han hade inte glänst i träningen men skärpte sig väldigt i loppet. Allt är bra i träningen och normalt sett ska han inte vara sämre till den här starten. Distansen passar bra och jag ändrar ingenting
V75 2
8 Fritjof – Niklas Robertsson: Han kändes mycket bra i ett jobb i onsdags. Han börjar nu orka med sin grova kropp och då har det börjat lossna för honom. Han vann senast på ett bra sätt och gjorde det bra även starten innan mot tuffa hästar. Nu fick vi ett trist spår men det blir full laddning mot spets där han gör sina bästa lopp. Dödens klarar han inte utan blir då alldeles för het. Det är sista loppet innan vila så nu kör vi för vinst. Det blir helstängt huvudlag och bike som senast.
6. Restless – Åke Lindblom: Hon har varit ute i hårda sällskap och inte räckt till, men hon har sprungit 1.12 sista varvet flera gånger. Hon kan öppna medel bakom bilen och stämmer det fullt ut kan vi överraska, för detta lopp håller inte så hög klass. Jag ändrar inget och hon är en typisk outsider.

V75 3
6 Going Diablo – Peter Untersteiner: Hon gick bra senast. Jag hade väl hoppats på ett spår ett par hack längre ner i banan men vi är med och kör om det. Jag är lite spetssugen och kort distans är nog idealiskt för henne. Jag är lite optimistisk utan att veta motståndet. Inga ändringar.
7. Greece Boko – Preben Sövik: Jag vann med henne i Drammen i lördags och hon kändes väldigt fin. Hon tog ledningen direkt och eftersom det är en 800-metersbana var det bara att öka farten i kurvorna. Segern blev lätt och jag behövde inte vara efter henne till slut. Hon gick barfota då men nu blir det förstås skor igen och det är väl ingen fördel. Spåret är lite långt ut men hon är snabb ut och över 1600 meter måste väl Robert ladda lite. Är hon som i lördags tycker jag inte hon ska vara borta men det är en humörbetonad dam som inte alltid tar i för fullt.

V75 4
M.T.Mighty Winner – Peter Untersteiner:: Han svarade för sin överlägset bästa insats hittills i senaste starten. Han har gått med handbromsen i tidigare men har mognat i psyket och vi har ändrat lite smågrejer efterhand. Han kan öppna medium bakom bilen och jag ändrar inget. Med senast insatsen på näthinnan tycker jag att man kan ta honom på lite allvar.

Minnestads Ecuador – Jesper Hedqvist: Han gick intervalljobb i tisdags och känns lika fin som inför loppet senast. Då tyckte jag nog att han gjorde ett av sina två-tre bästa lopp i karriären, så jag hoppas han ska duga en bit igen. Det är ett vettigt läge här och kusken får nog söka sig framåt direkt då hästen är mera stark än tvärspeedig. Han gick med sommarbalans senast och jag hoppas fortsatt kunna köra så. Öppet huvudlag med rycktussar som tidigare och med klaff dyker han upp där framme.
Easy Tiger Pellini – Petter Lundberg: Det har strulat mycket med honom, i grunden är han riktigt bra. Men det har varit en del komplikationer även efter han gick omkull som fyraåring och vi får hålla efter honom. Jag var inte nöjd med honom på Hagmyren utan att vi hittade några fel. Sen så behandlade vi en has under hösten och efter det började han fungera igen. Han bör ha gått framåt med senaste loppet och han har kapacitet för att segerstrida. Inga ändringar.
9. Red White N Blue – Reijo Liljendahl: Jag tycker att han gick bra som tvåa senast. Förutsättningarna var inte de bästa den dagen och han fick dessutom stryk av en häst som var riktigt bra. Jag tycker att han är under utveckling och läget är jag nöjd med. Han har gjort bra lopp bakifrån och kanske är det så att han är allra bäst med rygglopp. Utan att ha någon riktig koll på vad han möter så tycker jag att det är en häst som ska duga en bit i den här klassen.
V75 5
Dreambreaker – Thorsten Tietz: Allt verkar som det ska med honom i träningen. Senast fick han inget fäste alls på en dålig bana så den starten är det bara att glömma. Nu har han fått ett bra utgångsläge och eftersom han är snabb ut så bör det bli en bra position direkt. Han är dock bättre bakifrån så mot ett ganska tufft motstånd är det inte aktuellt att köra honom i ledningen. Det blir inga ändringar i balans eller utrustning gentemot den senaste starten.
Tudor Kronos – Preben Sövik: Han var riktigt fin vid segern i förra veckan och han ska normalt sett gå framåt ytterligare med de två lopp han har fått i kroppen efter långt uppehåll. Vår förhoppning är att han ska kunna klättra en bit genom klasserna. Spåret är bra och jag tycker att det ser ut som en bra chans och vår bästa i omgången. Inga ändringar är planerade.’
9. Mack Dragan – Morgan Wilhelmsson: Han tog loppet på Solvalla på ett mycket bra vis, han vann senast lätt från ledningen och Calle behövde aldrig dra norsken på Axevalla. Jag har haft tur med spåren många gånger med honom, så att vi fick bakspår den här gången gör inte så mycket, vi fick i alla fall bästa bakspåret. Jag har inte pratat med Calle om vi ska köra med bike än, från bakspår kanske det blir så att vi struntar i den och sparar jänkarvagnen tills det blir framspår istället. Det kanske är så att hästen är bäst i ledningen, det ser ut som att Bergh tidigt kommer till spets och det blir nog att bli svårt att besegra hans häst. Dragon tävlar med norskt huvudlag igen och med samma skor som på Axevalla.

V75 6
6 Highland Park – Preben Sövik: Han satt fast med allt sparat i lördags och såg fin ut. Han var även bra vid segern gången före så formen är där den ska vara. Det är en fördel att det inte är så många hästar på startvolten och har han bara lite mer tur än i lördags så tycker jag att han är en av de som kan vinna loppet.
9. Athos Race – Åke Lindblom: Han var tvåa senast trots att han travade bedrövligt och det var starkt gjort av honom. Han har varit ifrån och är behandlad i en has efter den insatsen och fick vila ett tag. Jag har inte kört några snabbare farter med honom, men hästen är bra i grunden och när han är fräsch duger han fint i sin nuvarande klass. Spåret kommer inte att ställa till det och jag tror att han duger långt i denna omgivning, helt klart min bästa segerchans i omgången.

V75 7
Man At Work – Mercedes Balogh: Han vann lätt från ledningen på Mantorp och jag tycker att hästen känns smidigare i jobben efter den starten. Han hade tåbrodd senast och fungerade över förväntan med skor. Han är snabb från start och jag är nöjd med spåret, men tydligen finns det snabba hästar invändigt. Ulf får ladda vad som går från början, Man At Work har ju bra statistik från ledningen. Hästen trivs bäst med jämn och hård fart, inte uppullade lopp. Det lyser harmoni om honom för dagen och det blir åter helstängt huvudlag. Den vagn han hade senast får man ju inte använda, men det blir en liknande och det spelar mindre roll.
¨
6. Pacific W.F. – Preben Sövik
: Han går jämnt och bra hela tiden och eftersom han fungerar fint med skor så är det lite av hans årstid nu. Spåret är lite långt ut på vingen men skulle han hitta ner här så tycker jag att han ska ses som en av flera som kan dyka upp i striden.

Ha nu ett trevligt nyår, det kan bli riktigt trevligt om du sätter rätt siffror på rätt ställe.

Publicerad 30 december 2017 klockan 05:00

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-04-20 06:56