Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Kyrkan igen

Det var inte helt lätt att utreda varför det är så tomt i kyrkorna, som en läsare ju ville jag skulle göra, men jag har gjort så gott jag kunnat. Bilden är på Pingstkyrkan i Lindesberg, men det är minsann ingen kyrka som är tom! När jag varit hit någon gång, har det ofta varit mycket folk. En trevlig församling där alla tar hand om alla. Så hit kan jag hänvisa min läsare, så hon slipper sitta i en tom kyrka!

Har talat med flera stycken, och fått olika förklaringar varför de inte går till kyrkan. Till min hjälp har jag också använt mig av siffror från tidningen Dagen.

De svenskar som ber till Gud minst en gång i veckan uppgår till 17 procent, en betydligt högre siffra än jag trodde! Mer aktiva kyrkobesökare som är på gudstjänst varje månad uppgår till 9 % av svenskarna. De här siffrorna har inte ändrats nämnvärt sedan undersökningarna startade 1987. Yngste sonen gissade på 8 %, så han hade detta helt klart för sig, det var bra gjort!

Någon sa att deras förfäder inte heller gick i kyrkan, någon annan var inte intresserad av dess verksamhet, ytterligare någon tyckte det var vidskepelse och hade annat för sig på söndagarna. Själv är jag inte heller någon flitig besökare i svenska kyrkor. Däremot kan jag gärna besöka katolska kyrkor, likadant går jag ofta in i Buddistiska kapell här i Thailand och tittar.

Jag är inte speciellt kristen av mig själv, men visst har jag bett till Gud någon gång när jag varit i knipa. Men det är då det, annars är han aldrig i mina tankar. Nu var det längesen, och jag minns inte om det hjälpte mig heller.
Nej, jag har en tveksam inställning till Gud. Det beror på att tre år före jag föddes, blev en bror till mig överkörd av tåget, när han gick hem från skolan för att hämta sin bibel han glömt.

Det här har jag varit tjurig på Gud för, tycker det var ett onödigt högt straff, men så är det ofta i bibeln. Ta Lots fru t.ex. hon förvandlades till ett saltstod bara för hon vände sig om! Jag har läst om flera liknande händelser, antingen är det inget straff alls, eller ockå är det väldigt höga straff. Det finns inget mittemellan, verkar det som.

Den där Lot det var en riktig snuskhummer, han låg med sina egna döttrar, så incest det bestraffades inte alls, han gick helt fri märkligt nog. Ja, han fick ju ett saltstod istället för en fru förstås, så en viss bestraffning var det väl, men absolut inte tillräckligt för ett sådant brott!

Han ägnade sig också åt koppleri vid ett tillfälle, det fanns tydligen homosexuella på den tiden också. Några soldater kom de ropade till Lot:
”Var är männen som kom till dig i kväll? Skicka ut dem till oss, vi skall ligga med dem.” Lot gick ut i porten och stängde dörren bakom sig. ”Bröder”, sade han, ”jag ber er, gör inte något så ont. Jag har två döttrar som ännu är orörda. Låt mig skicka ut dem till er, så kan ni göra med dem vad ni vill, bara ni inte gör något mot dessa män som har fått en tillflykt under mitt tak.
Nedan en målning på Lot, där han sitter med sina nakna döttrar.

Gud är inte så god alla gånger heller som man vill göra gällande. Enligt Bibeln ska Gud i vredesmod ha förgjort städerna Sodom och Gomorra söder om Döda havet. Bara det, utplåna två städer? Men låtit Lot och hans båda döttrar bli räddade undan ödeläggelsen av två änglar. Varför, kan man verkligen undra? Han har lika gärna kunnat förgjort Lot också, det aset!

Ska man läsa bibeln ska man läsa gamla testamentet, där finns det mycket intressant som man absolut inte tror står i bibeln. Som t.ex. att Gud ställer till med fylleri i Jer 13:13

Så säger HERREN: Se, jag skall fylla alla invånare i detta land, kungarna som sitter på Davids tron, prästerna och profeterna och alla Jerusalems invånare, med fylleri;

Äpplet faller inte långt från trädet heter det ju. Jesus hade också liknande egenskaper. Vid ett bröllop tog det slut på vinet, då förvandlade han vatten till ett gott vin. Det skulle ju verkligen vara bra att kunna när bolaget är stängt.

Nya testamentet tycker jag är kass. Fyra stycken som skriver om händelserna kring Jesus, dels har man hört det till leda många gånger, och en av dem var väl inte ens med Jesus? Eller hur var det med det? Likt förbaskat vet han, det måste väl varit dåtidens kvällsblaska!

Jag är uppväxt med kristna föräldrar, åtminstone min mamma. Pappa var inte speciellt kristen, iaf. inte när han slog sig på tummen. Då visade det sig att han kunde många fula ord som inte år opportunt att säga i kyrkan!.
Jag gick i söndagsskolan som liten, det var i Metodistkyrkan, som är riven sedan många år tillbaka. Andra som gick i skolan på söndagarna höll till i Missionskyrkan, det var den populäraste kyrkan då för ungdomar, där gick jag när jag var med i scouterna.

Nuförtiden är det Pingstkyrkan som är ett dragplåster för ungdomarna. Här har man en stor ungdomsverksamhet, till skillnad från Frälsningsarmén, som väl dött ut i Lindesberg av just den anledningen.

Annars gillade jag mer Frälsningsarmén i min ungdom. De hade bättre musik än både Medodistkyrkan och Statskyrkan tyckte jag, det var mer fart över dem. Att det var så beror på att Frälsningsarmén startades i England i mitten av 1800-talet och skulle frälsa alla de utstötta där. De kunde bara sina slagdängor, och då skrev man passande text till dessa.

I nutid har man gjort tvärtom, ta Sven-Ingvars låt ”Min Gitarr” t.ex. Det är en gammal kristen låt från början som heter ”Jag är frälst” en typisk låt som Frälsningsarmén körde på marknaden förr. Vill minnas det var Thore Skogman som satte en ny text till den låten.

Nästa fredag återkommer jag med information om Megajackpoten på nyårsafton. Jag tycker man kunde ta varannan jackpot under året och samla ihop till den. Vilken supermegajackpot det skulle bli!
På söndag är det julafton, jag tillönskar därför alla mina läsare EN GOD JUL.

PS. Du bommar väl inte att Samuel Karlsson har 40 års jubileum i mellandagarna, i år är det riktiga dragplåster, och den nybyggda hallen kan bli i minsta laget. Kicki Danielsson och Kläfford kan man lyssna på alldeles gratis. Här kan man också få frukost och lunch gratis, det skulle passa en fattigpensionär som mig alldeles utmärkt! Så kan man ju passa på att köpa en husbil också när man ändå är där!

Publicerad 22 december 2017 klockan 05:00

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-04-20 07:03