Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Grannsamverkan

Detta är någonting riktigt bra som sprider sig i samhället. Strax efter klockan 18.30 kom ett larm från Securitas, att det varit inbrott vid Roddan´s i Storå. Några minuter innan kom ett SMS från Grannsamverkan att två personer står och slår sönder ett skyltfönster på nämnda affär. Grannsamverkan är någonting fantastiskt bra.
Det kommer sedan ett nytt SMS när affärsinnehavaren är vid affären och inspekterar skadorna, nu från annan inom Grannsamverkan, som talar om att gärningspersonerna stått och filmat inbrottet.

Personerna har dessutom själva lagt ut filmen på Snapchat. Det gör man väl antagligen för att underlätta utredningsarbetet genom att flera vittnen kan framträda och känna igen dem. Eller kan det vara så att man vill ha bevis för man gjort inbrottet.
Jag vet inte, det förekommer så mycket konstiga regler nu för tiden.

En fattig stackars tjuv ska väl inte behöva hålla med utrustning för att filma sitt eget inbrott, det tycker jag affärsinnehavaren ska göra. Det här blir något KRIS får ta tag i, de får agera fackförening här.
Nu har affärsinnehavaren gjort om larmsystemet, det är bättre larmet går innan de hinner slå sönder hela rutan.

Det enda som stals vid inbrottet var en godisburk med skumtomtar så troligen var ungdomarna mer intresserade av att göra skadegörelse.

Detta går nog till historien som ”världens dyraste skumtomtar”

För tack vare uppgifterna från grannsamverkan tog det mindre än en timme efter inbrottet tills polisen hade personnummer till de två ungdomar som begått inbrottet.

Det blir sannolikt svårt för affärsinnehavaren att kräva dessa 16 åringar på ersättning.
Hade de istället slagit på en person hade brottsofferfonden gått in och betalat, men det är i princip omöjligt att få ersättning för materiella skador därifrån.

Om de någonsin kommer att ha någon inkomst här i sitt nya land lär det hur som helst dröja några år innan de kan betala tillbaka, såvida de inte har rika och ansvarsfulla föräldrar förstås.

Själva skumtomtarna innehar kanske ett värde av 30 kronor men ett skyltfönster i den storleken kostar 15000 kr. Vet inte hur stora självrisker det är, men det viktigaste är ju att undvika skador.

Publicerad 9 mars 2018 klockan 10:37

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-05-20 23:17