Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Framtidens jobb

För 2-3 veckor sedan fick jag ett mail om att man ville se en bild på de svarta svanarna jag då nämnde. Det var när jag skrev om turistattraktionen Garden Forest som vi har i byn i Thailand. Det är inte helt lätt att fånga dem på bild, bättre än så här går inte med mina fotokunskaper. De djävlas likadant som fåglarna Kalle Anka försöker fota på julafton!

Till ämnet

Jag såg en maskin på Facebook som kommer att rationalisera bort kassabiträden i framtiden, den finns i Japan. Det fick mig att tänka på vilka jobb det kommer att finnas om 50 år? Jag tycker den här utvecklingen är farlig, vad ska folk jobba med?

Affärsbiträden kommer att försvinna, förutom i serviceinriktade butiker, där det kommer att gå ett och annat biträde och visar folk tillrätta. Det kommer att konstrueras spårgående hyllor i framtiden, som efter stängningsdags åker ut på ett höglager och blir påfyllda av en datorstyrd manick. I kassan registreras vad som sålts, så manicken vet exakt vad som fattas i hyllorna.

Jobb som har framtiden för sig ser jag begravningsentreprenör som det säkraste jobbet. Alla kommer att dö, det finns inte en enda som kommer ifrån den här planeten med livet i behåll. Såvida man inte kan ta sig till någon annan planet förstås om 50 år!

Näthandeln kommer att eskalera kraftigt, så det ser jag som ett framtidsjobb. Transporter är jag lite osäker på, det har ju redan börjat utprovning med förarlösa bilar, så det är nog inget framtidsjobb. Men det måste nog finnas någon som levererar paketen från näthandeln. Eller också blir den servicen sämre, och varje kund får åka till en terminal dit de förarlösa bilarna levererar.

Skrothandlare kommer bara att finnas en handfull större aktörer, strategiskt utplacerade i landet. Dessa har stora kvarnar där man mal ner allt metallskrot i brikettstorlekar. Skrottransporter kommer i största utsträckning att ske med tåg. Öppna godsvagnar kommer att tillverkas där en trissa kan ta emot lastväxlarflak och snurra den i tågets riktning. Man har börjat tänka på miljön, och förarlösa långtradare blir för dyra till dylika transporter.

Bilmekaniker kommer att finnas, men i begränsad omfattning. Bilar kommer inte att repareras, utan man kommer att kolla felet med en dator, och sedan byta ut hela komponenten.

Banktjänsteman är ett yrke som kommer att försvinna det mesta av. Man tar redan bort kontanthantering, låna pengar får man erbjudande om via nätet väldigt ofta. Valutor hanterar bara Forex, förutom Handelsbanken som har servicen till sina kunder. Sparande blir också nätbanker.

Ingenjörer som kan konstruera robotar av olika slag, kan känna sig säkra på att ha ett arbete.

Dataprogrammerare är inget säkert framtidsyrke, det kommer att göras vid datortillverkningen. Köparen beställer vilken utrustning datorn ska ha.

Bidragstagare är väl inget yrke, men många försörjer sig på det idag. Det kommer man inte att kunna göra om 50 år. Det kommer inte att finnas så mycket skattemedel då, eftersom många jobb har försvunnit. Kommunalpampar ligger också pyrt till.

Elektriker är helt klart ett framtidsjobb! Mer och mer kommer att elektrificeras.

Försäljare. Den som konstruerar och säljer solceller, kan också känna sig trygg med att ha jobb. Man kommer att se till så den mesta energin kommer från solen. Andra försäljare kan nog också vara trygga, under förutsättning att många har jobb och kan köpa!

När jag tänkte på Anders med Porschen kom jag på frisör, men det är nog inget framtidsjobb, vi har ju sett Kalle Anka på julafton, hur man rationaliserar en permanent, så det kommer nog att utvecklas till klippning också i framtiden.

Kronofogde, Delgivningsmän och Skattmasar kommer att ha en god sysselsättning med att driva in alla skulder som blivit genom att folk har blivit arbetslösa. Många har tagit stora lån som de inte kan betala.

Kranförare kommer att rationaliseras bort. Byggkran kommer däremot att finnas, men den kommer att styras av byggarbetare som ställer in en kordinat vart grejerna ska. Det kommer att finnas olika redskap som man ställer in kranen att hämta själv via dator. Den åker sedan själv och hämtar och lämnar materialet. Men en byggarbetare behöver finnas tillgänglig som kan koppla vissa grejer. Byggarbetare är ett framtidsjobb, men troligtvis inte i samma utförande som nu lika mycket. Läkare och sjuksköterskor kommer inte att kunna rationaliseras bort. Terapeuter kommer det också att finnas, däremot finns det nog inga landsting om 50 år, det kommer nog att styras av kommunerna, och/eller en sjukhusdirektör som finns på varje lasarett.

Så visst kommer det att finnas jobb, man ska nog inte oroa sig bara för de kommer att ta bort affärsbiträdena.

Nu har du fått några förslag att tipsa dina barnbarns barn på. Men jag hoppas ju naturligtvis jag har fel i min jobbanalys.

Publicerad 14 mars 2017 klockan 06:00

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-05-20 23:14