Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Thailandresa del 1

Det händer ibland att jag får förfrågningar vart i Thailand man ska åka. Det fick mig att skriva om det, Tack till den Fjugestabo som nu senast hörde av sig! Nu åker man ju till Thailand minst två eller tre veckor, så därför får jag dela inlägget så del 2 kommer nästa vecka, och del 3 veckan därpå.

Jag råder de flesta att åka till mitt paradis, det underbara Mae Rumpueng Beach. (bilden ovan)
Jag vill egentligen inte att det ska bli sönderturistat här också, men samtidigt unnar jag alla att få njuta av vår underbara beach. Det är annars inte helt lätt att råda någon, det beror på vad man vill göra.
Har man då Lindesberg som utgångspunkt, kan det vara frestande att flyga från Örebro.
Gör man det, så kommer man bara till Phuket. Nedan en anledning att ta sig därifrån.

Man kan naturligtvis ta inrikesflyget snarast därifrån, eller om man är mer äventyrligt lagd, ta tåget upp mot Hua-Hin, men som ju också är en stor turistort. Det är i alla fall bättre än Phuket tycker jag. Nedan en häck med figurer jag såg i HuaHin.

Vill man se det genuina Thailand, kan man göra ett stopp vid Hauy Yang, det är här som skådespelaren Kjell Bergqvist håller till. Det är inte bara han, jag har flera kompisar här, och här finns väldigt många svenskar som byggt sina hus och övervintrar. En liten trevlig by med en lika lång beach som finns vid mig.

Här kan man bo på Pilton Resort, som ligger ett hundskall från järnvägstationen.
Nedan några hyddor efter stranden där man bedriver restaurang och massage

Det är dock inte så stort utbud på sysslor, en fördel är att det är nära till Burma, om man samtidigt vill glutta lite på det landet. Kan vara bra om man behöver stämpla om passet.

Burma och framförallt Vietnam tror jag är länder som kommer mer och mer i framtiden. Thailand är inte längre lika turistvänligt som tidigare. Tycker militärdiktaturen sköter sig bra, väldigt mycket har blivit bättre, korruptionen har minskat på både gott och ont. Men man krånglar till visumreglerna helt i onödan, för oss som är här hela vintern.

Bilden nedan är från Hotell Continenthal i Saigon för några år sedan. Vet att det inte heter Saigon längre, men det är lättare att stava till. Då bodde jag i rum 214, alltså det rum som Grahan Greene bodde då han förutsåg Vietnamkriget. Rummet är i hörnet på andra våningen, med utsikt över såväl torget som huvudgatan.

Det har blivit noga hur man uppför sig, man får exempelvis inte spotta ut ett tuggummi längre. Jag gjorde det utanför busstationen i Rayong, och städerskan gick genast och plockade upp det. När vi sedan kom till Pattaya, klev jag i en hundskit på trottoaren. Så det är alltså helt OK att skita där man ska gå, det är allvarligare att spotta ut ett tuggummi, JAHA. Men det är väl ett privilegium som bara hundar har antar jag. Menar fördenskull inte att jag har någon böjelse för att skita där, om du nu trodde det.

Jag vet många som åker till Phuket varje år, själv gillar jag inte alls Phuket, det är en för stor turistort, och därmed väldigt dyrt i förhållande till andra orter. Tycker det är som att komma till Spanien på 80-talet, det finns just inget från det genuina Thailand, om man inte väljer att åka ut på landsbygden. Nedan en bild på ananasodling

Som förstagångsresenär blir man garanterat lurad, thaiarna har en förmåga att se det. De försöker få samma pengar som där falangen kommer, de frågar därför ofta var man kommer från. Man ska alltid pruta, med gatuförsäljarna ska man pruta till hälften av utgångspriset, då blir man acceptabelt blåst, är det någon som sagt.

Jag gjorde en gång en översättning av ett A4 ark i Roi-Et, det betalade jag 1000 baht för, och tyckte det var dyrt. Hörde sedan om en förstagångsresenär som gjort en översättning i BKK och hade betalat 2000 i svenska pengar för det. Den thaiaren blev nog glad, när han fick en hel månadslön på ett bräde!

Jag föreslår en resa till Bangkok och utgå därifrån. Jag har åkt med Norweigan i många år, och är nöjd med det. Välj isf. som lägst Lowfare+, då ingår mat och ett bagage samt platsreservation. De har också oftast konkurrenskraftiga priser jämfört med Thai Airways, och andra som flyger direkt. Jag brukar välja rad 7 om det är ledigt, då har man bra plats om man har långa ben.

I Januari börjar dock Qatar Airways att flyga från Doha till Utapao som är flygplatsen för oss som bor i Rayong eller Pattaya, så till nästa år kanske jag får svika Norweigan. Även om det brukar vara humana priser, blir det säkert något dyrare, men man slipper taxiresan från BKK på morgonen när man är trött efter flygresan.
Jag har hittat en resa hem den vägen den 12 mars, får vänta 4 timmar i Doha, den kostar överkomliga 5.439 kronor

Fortsättning följer nästa tisdag

Publicerad 12 december 2017 klockan 05:00

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-03-23 09:49