Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Chiafrön

Jag sitter och retar upp mig på flygskatten. Jag tycker de är så fantasilösa när de hittar på skatter. Varför kan de inte hitta på en påsättningsskatt, de kunde lägga på kondompriset? Sprit och alla andra nöjen är det ju redan skatt på! Eller en solskatt, man får betala en skatt efter hur mycket solen skiner. Om det nu inte skulle bli någon sol, är det väl bäst de lägger fram en regnskatt också, då blir det en säkrare intäkt för staten. Det var som meterologen i Rapport förra veckan, när han skulle berätta om midsommarvädret, han valde helgardering 1 x 2. Jag ville vara lite säkrare på vädret, så jag valde att kolla på yr.no, där är det ytterst sällan de gissar fel.

På tal om fantasilösa, läste att alla mentalsjukhus i Sverige slogs igen 1980, Miljöpartiet bildades 1981 om nu det har något samband.

Midsommar ja, det blev i Gusselby, ett partytält har införskaffats, som stämmer bra med måttet på VD:ns altan. Det var knytkalas, och jag skulle ta med färsk potatis och kassler. Färskpotatisen fick jag 3 kg gratis, om jag handlade för 200 kr. Det var lätt att få ihop det, det gick till 364 kr. Kassler tog jag 2 paket. Tyckte det gick lite trögt med den på festen, men jag sa barskt till svärsonen, att äter du inte upp det nu, så får du den på måndag i form av kasslergratäng. Och så blev det, för han åt inte upp.

Chiafrön

Det har jag inte vetat om att det är SÅ bra!  Detta smaklösa frö med mängder av nyttigheter, gör nu succé världen över. Det snackades om det i min närhet, och jag gogglade på det när jag kom hem. Det är 8 ggr mer Omega 3 i det än vad det är i lax. Fröna innehåller en hög halt kostfiber vilket gör den utmärkt för matsmältningen. Chiafrön är perfekt att äta innan eller efter träning då det ger kroppen energi och uthållighet. Chia innehåller sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner, och de stärker hud, hår och naglar. Det är också glutenfritt. Det är annat bra också enligt Hälsoliv.

Som vanligt när det poppar upp ett populär produkt, så överdrivs det nog en smula. Det som dock inte kan diskuteras bort är chiafrönas fantastiska lösliga fiber, som är bra för tarmen, hjärthälsan, hjälper till att skapa mättnad och stabilisera blodsockret.

Hur mycket ska man äta då? En del säger 3 msk om dagen, men på Hälsoliv rekommenderar man 1 msk om dagen. Kroppen hinner inte ta upp ämnena på mer än så. Något säger mig att det är nog bättre att äta 2 ggr om dagen. Jag krossar mina frön, och hoppas på det viset att jag underlättar för kroppen att ta upp de nyttiga ämnena.

Men den har också en nackdel. Mer än en matsked per dag kan leda till övervikt. – Det är vetenskapligt bevisat att man går upp i vikt, säger kostprofessorn Charlotte Erlanson-Albertsson till Hälsoliv.

Den här lilla påsen på bilden är inköpt på Hemköp för ungefär 25 kr. Det är billigt för att vara en hälsoprodukt. Gogglar man kan man köpa i större förpackningar, men det blir lite bökigt i köket med en 25 kg säck.

Publicerad 27 juni 2017 klockan 05:00

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-05-20 23:03