Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Företagsidéer Thailand

Den här bilden tar jag till när jag inte hittar lämplig bild till ämnet.

Förr om åren har det ofta snurrat idéer av olika slag, det började dock avta efter att jag fyllt 60 år. Det snurrar väl fortfarande till ibland, men går över efter några dagar som alla andra virus gör. Men hur det än är, brukar alltid goda idéer urarta till hårt arbete. Är det något jag inte vill ha numera, så är det just det.

Här i Thailand skulle man annars kunna göra sig en mindre förmögenhet om man vill, men en förutsättning är nog dock att man startar med en stor. Sist det snurrade till kom jag att tänka på marknadskarameller, det har jag inte sett här i Thailand. Till det behövs heller inget nämnvärt startkapital. Klart det vore bra att investera i en gammal degblandare, men det går lika bra med två thaiare.

Thaiarna gillar sötsaker, kan man bara göra detta billigt så skulle det säkert funka. Kan det bli så dyrt egentligen? Det här går det åt för att göra en sats marknadsnougat t.ex.
6 kg strösocker, 3 kg malet strösocker, 4 kg mjöl, 2 kg margarin, 1/2 kg kakao, 1,6 lit. vatten, varav 0,2 lit. ihop med konserveringsmedel. Så märkvärdigt kan det väl inte vara att fixa till, kan väl inte bli så dyrt heller? Vill man piffa till det lite mera kan man använda vaniljsocker också.

Här en annan variant i lite mindre mängd som innehåller chili, det borde tilltala thaiarna.
100 gram kokosfett, 1.5 dl vatten, 4 dl strösocker, 6.5 dl vetemjöl, 3.5 dl florsocker, 1 dl kakao 3 msk vaniljsocker, 1 st röd chili.
Anledningen att jag gav två olika storlekar är att jag en gång ringde min vän som är bagare. Jag frågade efter ett recept på sockerkaka, och han svarade: Du börjar med 20 liter ägg, ja, ja avbröt jag, du behöver inte fortsätta.

Annars när man letar efter företagsidéer, ska man först kolla efter vilka behov det finns i ens närhet. Utreda det, fundera på hur man kan göra behovet mera och bättre, kolla upp vilka alternativ man har emot sig, m.m. Vore jag 20 år yngre skulle jag kolla upp något av nedanstående.

Sophantering och återvinning av olika slag går starkt framåt i Sverige, det skulle funka ännu bättre här i Thailand. Arbetskraften är billig, men sortering vid konsument skulle nog funka sämre här än i Sverige. Här går det mesta till deponi fortfarande, vilket förr eller senare kommer att få ett stopp. Man har dock börjat med sortering av sopor här.

Det är i den lilla byn Huay Yang som ligger c:a 12 mil söder om Hua-Hin. Här finns en återvinningsstation på Frontage Road Bredvid finns ”billighetsaffären” där man mot en billig peng kan köpa det som andra har slängt. I Sverige är vi alldeles för slarviga med det. Inte ens Erikshjälpen vill göra sig besvär att hämta en fin bokhylla i Storå. Nu slängdes den fina bokhyllan, jag tycker Erikshjälpen är bortskämda.

Här lämnas det uppsamlade glaset, kartongerna, plast, flaskor, plåt etc etc från våra hushåll och affärer i byn. För den/de som samlar upp t ex glasflaskor får de 1 baht per kilo. En gång i månaden kommer en transport från Bangkok och hämtar upp det som ska återvinnas. 
Den här påsen med ölflaskor väger 4 kg och inbringar 4 baht i ersättning till den som lämnar in det…

 
Tänk på det här när du slänger sopor att sortera ut plast och glas samt plåtburkar etc. från hushållssoporna så finns det möjlighet att återvinna det för den/de som tar hand om våra sopor. Bra för miljön som alla därmed kan bidra till på ett eller annat sätt!

Äldrevård tycker jag är ett typiskt exempel på att starta upp här, där det är billig arbetskraft. Det finns ett norskt företag som startat upp i Chang-Mai. Det verkar funka bra, trots att det inte finns något hav i närheten. Här menar jag det skulle funka bra på båda sidor om bukten att bedriva den typen av verksamhet. Här får pensionärerna en underbar miljö i det område som har flest soltimmar i landet. Här finns en glad, trevlig och serviceinriktad personal som verkligen gillar att serva äldre människor.

Publicerad 27 februari 2018 klockan 05:49

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-03-23 10:00