Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Vedspisar förbjuds

Såg att det kommit ett besked från Boverket att det ska bli svårt, för att inte säga omöjligt att installera en vedspis numera.

Det här görs när åtminstone delar av Regeringen vill betona vikten av att vi ska ha beredskap i Sverige vid oförutsedda katastrofer, kanske i värsta fall krig, så ägnar sig alltså en svensk myndighet åt att jaga människor som vill kunna värma sig och tillaga mat i situationer när det är strömavbrott. En ekvation som jag tycker rimmar dåligt.

Man skyller det här på EU i vanlig ordning för att slippa stå för det själva. Egentligen är det inte ett förbud utan man gör på sant myndighetsmanér, man ställer utsläppskraven så höga, att de inte går att uppnå. Det är ett listigt sätt för att slippa säga det rent ut!

Man gör som när ett avlopp skall installeras, först skall det anläggas, sedan kommer myndigheten och kollar upp så allting är som det ska. Så var det iaf. när jag skulle installera mitt avlopp på 80-talet, det var inte fråga om att istället vara rådgivande för att slippa göra misstag!
Likadant skall man nu göra med vedspisarna. Man ska först få installera vedspisen, sedan skall myndigheten mäta utsläppen, och sedan förbjuda användningen av densamma. Man får väl hoppas att tillverkarna uppmärksammar problemet och gör något åt det, det borde ligga i deras intresse.

Nej, det är bättre att få göra fel, så myndigheten kan komma efteråt och tala om hur det skall vara, de blir antagligen lyckliga av det. Det blir svårare och svårare för vanliga människor att leva i verkligheten utanför de skyddade skrivbordsverkstäder där dessa helt tanklösa förslag utformas. Den ena handen vet inte vad den andra gör.

Det går alltså inte att med trovärdighet påstå att Sveriges långsiktiga miljöarbete står och faller med huruvida vi tillåter vedspisar eller inte! Om så hade varit fallet hade boverket knappast valt att behålla undantaget för öppna spisar, som alltså fortfarande får finnas och installeras trots att verkningsgraden i dessa är sämre!
Som i så många andra sammanhang där denna typ av föreskrifter meddelas gäller de små stegens tyranni. Det ska göra ont, men inte så ont att det väcker folkstorm!

Det är dags att en gång för alla ta kampen med myndighetssveriges helt ohämmade regleringsiver. Rör inte våra vedspisar, inget gott kommer ur det.

Något helt annat

Jag läste också att när kvinnor får orgasm utsöndras ett ämne som heter oxytocin, vilket gör att de blir snälla, mjuka, gulliga och omtänksamma. Så när karlar klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor får de faktiskt skylla sig själva, det är de som inte gjort jobbet.

Publicerad 23 januari 2018 klockan 05:22

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-02-18 23:01