Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Sill v/s Strömming

Hittade ingen bild på varken sill eller strömming, inte ens en fisk! Så därför får du en bild som associerar till nästa blogginlägg. Till det har jag många bilder, och kunde jag bara lägga ut fler bilder till samma inlägg, skulle det bli ett väldigt bra inlägg. Men jag är tyvärr tekniskt förståndshandikappad emellanåt.

Jag har skrivit så mycket om Sveriges olika problem ett tag, så det börjar bli ett uttjatat ämne. Fick ett läsarmail som mellan raderna påpekade det också, hon ville jag skulle skriva om svenska traditioner och varför det är så tomt i svenska kyrkorna, och det kan man verkligen fråga sig! Börjar Sverige bli ett avkristnat land? Det får jag ta tag i senare, nu ska jag hugga tag i något helt annat.

Sill & Strömming

Sill och strömming har jag alltid hört att det är samma fisk, beroende på var den fiskas. Men det är en sanning med modifikation vet jag nu, efter att studerat på Wikipedia. Det var en kung på 1500 talet som inte hade något annat för sig, utan bestämde att sill fångad i en linje öster om Kalmar eller norr om den södra delen av Kalmarsund och den polska kusten skulle kallas strömming.

Det började med att jag köpte en relativt dyr strömming vid Oleary´s här i Ban Phe, men man får vara glad att det överhuvudtaget finns! Jag såg fram emot stekt strömming och mos. Den smakade inte som strömming brukar göra, den smakade stekt sill, det gjorde att jag började kolla upp detta. Är det verkligen samma fisk? Så här stod det i Wikipedia:

Strömmingen skiljer sig från sillen genom färre ryggkotor, ett längre huvud och lägre fetthalt Forskarna har länge menat att dessa skillnader är rent miljöbetingade och beror på att Östersjöns låga salthalt utsätter enskilda sillar för stress.] När sillens och strömmingens genetik studerades närmare visade det sig dock finnas genetiska skillnader mellan sill och strömming ]En sill från Västerhavet har ett förhållandevis kort huvud jämfört med en strömming från Östersjön. Strömming från norra Östersjön är något kortare och har en längd på 15–24 cm och har successivt lägre antal ryggkotor ju längre in i Bottniska Viken den kommer från.

När den leker

Sillen söker sig till bankar ute i havet, men leker även direkt vid stränder inne vid kusten eller i skärgårdar. Strömmingen föredrar hårdare underlag men leker helst på styvare växtlighet. Den undviker helt mjukt underlag som lera. Däremot kan den lägga rommen på allt från sand, sten, berg, musslor till fingrenade alger. För att avgöra om underlaget duger känner den av bottenmaterialet med sina bukfenor innan rommen eller mjölken släpps ut i portioner mellan vilka fisken lämnar botten för en kort stund.

Att det är två närbesläktade fiskar, det håller jag med om, men att det är samma fisk, det tycker jag inte alls att det är. Jag märkte i alla fall en klar skillnad på smaken. Men så är det så att fisken kan smaka annorlunda om den är stor eller liten. Så fortsättningsvis ska jag bara köpa små strömmingar, kanske där skillnaden är som störst. Det vet man ju bara på en stor eller liten gädda att det är skillnad.

 

 

Publicerad 21 november 2017 klockan 05:00

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-05-20 23:28