Gubben Synpunktiserar av Wohlgart Andersson

Staten skattesmiter

Börjar med en varning!

Förra veckan rekommenderade jag, och sa även att kokosvatten är nyttigt. Jag ser det därför som min plikt att tala om att det även har sina nackdelar. Man kunde ju ge sig sjutton på att det inte BARA var nyttigt. Att det tar bort sötsuget visste vi, men att det också tar bort ölsuget, är ju betydligt allvarligare. Åtminstone när man är här i Thailand, här vill man ju kunna dricka öl. Vet inte om det finns kokosvatten i Sverige, men gör det det, skulle man ju rekommendera Socialnämnden att ge det till missbrukare! Rådet är alldeles gratis, jag kanske bidrar till att Socialnämndens budget förbättras, och det skulle glädja mig!

Jag ska i sammanhanget också nämna mjölken. Jag må vara en mjölklover när jag är i Sverige, men den Thailändska mjölken använder jag bara i kaffet och ibland till matlagning. Den är helt enkelt inte god, den smakar konstigt. Men i söndags upptäckte jag att den går att dricka om man späder ut den med Bailey´s. Det kan jag t.o.m. rekommendera!

Skattetrycket

Som företagare har man ju jämrat sig ibland för det höga skattetrycket i Sverige. De flesta håller med, men det är ingen som gör någonting åt det. På vänsterkanten har man dock inte jämrat sig! Mona Sahlin t.ex. hon tyckte det var häftigt att betala skatt. Det får hon äta upp varje gång jag tycker det passar, vilket jävla uttalande!

Finansminister Magdalena Andersson visade för två veckor sedan sin förargelse över att Svenska pensionärer som valt att flytta till Portugal och andra länder, där tjänstepensionen inte beskattas.

Nu inser även ett statligt företag att skattetrycket är för stort i Sverige, så nu gör man som pensionärerna och smiter från skattetrycket här! Det är SAS som i början på förra veckan deklarerade att man skulle flytta verksamheter utomlands. Storägare i SAS är Svenska, Danska och Norska staten. De har uppenbarligen inte råd med höga skatter de heller!

Bolaget får lägre kostnader genom att etablera ett luftfartstillstånd på Irland och använda baser i Spanien och Storbritannien. SAS marknadsdirektör Eivind Roald förklarade övervägandena i december för den norska affärssajten E24. Han sade att det inte var lönsamhetsnivån som gjorde Skandinavien dyrare utan arbetsgivaravgifter, skatter, pensionsutgifter, sjuklönesystem och andra sociala avgifter.

Jag förstår deras konkurrenssituation, det kan inte vara lätt med alla lågprisbolag som dyker upp som svampar ur jorden.

Så nu har t.o.m. statliga företag börjat skattesmita! Det känns härligt tycker jag, på sätt och vis lite kul. Hur gör Magdalena Andersson nu då? Tar hon hjälp av den nitiske skattehandläggaren Jörgen Bergthen i Linköping tro? Eller vad kommer att hända?

Troligen glömmer hon SAS och sätter in alla resurser på att jaga pensionärerna som försöker smita undan i Portugal. Jag tycker den situationen känns igen lättare. Men jag tycker både företag och privatpersoner ska kunna få verka där de vill. Kanske synnerhet pensionärerna som slitit färdigt i livet, låt dem få vara i fred! Men det är väl sila mygg och svälja elefanter som gäller som vanligt antar jag.

Nästa vecka blir spännande, då ska jag vara arbetsledare för 3 thailändska byggjobbare som inte kan ett ord engelska. Det hoppas jag räcker till ett blogginlägg, några missförstånd blir det säkert, det vore väl konstigt annars?

Komihåg att det är STEKT STRÖMMING OCH MOS på Lindegården i morgon, onsdag!

Om det serveras lunch på Lasse-Majas vet jag inte, hittar dem inte på Lunchguiden. Men här kan man äta vaniljglass med varma hjortron! Åhh, nu fick jag en gourmetist abstinens.

Publicerad 7 februari 2017 klockan 06:09

Wohlgart Andersson

Hej på dig och välkommen till min blogg. Du är en av de drygt 20.000 besökare som tittar in här varje månad. Det är läsare från 5 kontinenter, och 13 av mig hittills kända länder. Australien, Kongo, Thailand, Filippinerna, Kina, USA, Spanien, Belgien, Danmark, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Mejla mig gärna om du kommer från något annat land.Jag skriver om min vardag, och mina funderingar på saker och ting. Såväl världsligt som lokalt. Jag skriver med en gnutta ironi, och försöker se saker ur olika synvinklar. Mina sista 11 arbetsår har jag startat och bedrivit företaget Tankdemontering. Efter att BMB på ett effektivt sätt knäckt min företagsanda, valde jag att 4 år för tidigt pensionera mig 2012. Efter 30 år i Gusselby flyttade jag till Kopparberg. Där förvaras jag i 7 månader, medan jag under vintern lever ett liv i Thailand. Vill du se tidigare inlägg jag skrivit, så tryck på "bloggens startsida" så kan du bläddra tillbaka väldigt långt Vill du komma i kontakt med mig är det  wohlgart.andersson@outlook.com du ska mejla till.


2018-04-22 10:24